Vegetarián ano či ne?

37131
21.2.19 21:27

Tak nekupuj maso v supermarketu které je z polska nebo pochybných velkochovů, ale od nějakého místního chovatele, pokud ti jde o tu etickou stránku :nevim: jinak minerály v mase nejsou, ale musíš nějak doplňovat bílkoviny jinak teda, třeba luštěniny, tvaroh, vejce, tofu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2813
21.2.19 21:28

Kvuli tomu není třeba být vegetarián (nebo rovnou vegan). Stačí nakupovat z malých lokálních farem, kde se ta zvířata mají nesrovnatelne lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2468
21.2.19 21:31

A vy si myslíte že u nás nejsou lidi prasata co co by s masem neměli pracovat???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
662
21.2.19 21:35

Mame v cr spoustu farmarskych obchodu s masem i mlecnyma vyrobkama.
Pokud chces nabrat, tak neni zrovna dobry načasování stat se veganen/vegetariánem.
Hlavne bilkoviny, sacharidy. Posilovani. Pravidelna strava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
21.2.19 21:38

@mayecka Nějak jsem nepochopila dotaz… Jako jestli si myslíme, že to, co se děje v Polsku by se u nás stát nemohlo? Pokud je to mířeno v tomto kontextu, tak věřím tomu, že se podobne čuňačinky dějí i v CR. V rámci velkochovu stoprocentně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
21.2.19 22:13

Pokud nebudete jist maso, tak to chce hodne lusteniny (take uz je vyber - krome klasicke cocky i cervena, zelena, hrach zluty i zeleny, cizrna - na netu najdete vyborne recepty), vejce, tvaroh, kostaloviny (brokolice, kvetak), vyborny je lneny olej, minimalne lzicka denne, seminka (dynova, slunecnicova, chia…) a ruzne orisky i mandle si pridavat do jogurtu/musli.. Plus spousta dalsich potravin, kt. se ted uz daji koupit, jak nekdo psal tofu, smakoun, apod.. Ale je pravda, ze urcite nepriberete ;-) Jinak take doporucuji prejit na maso/vyrobky z lokalnich farem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
21.2.19 22:25

@Olkipe Tak snad konečně další kterému to otevřelo oči. Dle mého názoru je potřeba osvěta to co se děje s chovem zvířat je v mnoho případech (ani na to nenacházím slova). Je potřeba se o to začít zajímat. V dnešní době existují i spolky, sdružení. Anebo začít sám u sebe a změnit se (neříkám, že to je lehké ale věř, že to je vše, jak já říkám v hlavě) pokud se s tím ztotožníš jde všechno. Má zkušenost je taková, že jsem nikdy moc maso nejedla cca 2× do týdne. A od roku 2010 ho nejím. A nic mi nechybí (ze začátku byla chuť na hambáč atd..) dnes si dám třeba zeleninový s fazolí a je to mňamka (je to o zvyku, dá se na to zvyknout ).Pro mě bylo nejhorších prvních cca 7 měsíců. Tak podobně jsem se odnaučila jíst ,,cukr,,. Je to o citu, myšlení a souznění (nevím jak to přesně popsat) ale je to něco co má smysl a naplňuje mě to. Jak bych přála i ostatním aby to poznali. Snad nás bude víc ale je to mé přání. Možná jsem pro někoho divná, tak ať, ale vím, že dělám něco co má vážný význam a smysl. A jsem na sebe hrdá. Promiň, trochu jsem se vypsala, ale kdybych mohla, tak o tom píši všude do nekonečna. A co jíst: rostliný protein, soju, fazole, klíčky, zázvor, rajčata, papriky, okurky, cibuli, česnek, mrkev, petržel, špenát, celer, cuketu, kapustu (ta malá je nej), hrách, čočku, kakaové boby, vodu, zelený čaj, meduňku, bazalku, tymián, celozr. rýži, bulgur, kuskus, rybíz, jahody, muchovník, maliny, jablka, hrušky, višně, fenykl, dýni, cizrnu, pohanku. To je v rychlosti co mě napadlo. A díky pokud do toho půjdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
21.2.19 23:45

@Ticha.Mia Ano, z toho určitě pribere. Zachraňovat svět je sice bohuliba činnost, ale člověk musí mít alespoň malý pud sebezáchovy a neobětovat kvůli tomu svůj život a zdravi. Jsou věci, u kterých je tou nejlepší cestou kompromis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
22.2.19 00:32

Například já s masem sekla ze dne na den :nevim:. Největší výhodou je, že jsem začala mít o dost pestřejší jídelníček na luštěniny (zrovna jsem dostala chuť na čočkový karbanátek). Člověk si ale musí dávat pozor, protože jak jsem začala nejíst maso a chyběly mi některé živiny, tak jsem dostávala křeče do nohou :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17901
22.2.19 06:00

To je naivni predstava, ze zvirata z ceskych chovu maji lepsi podminky a samozrejme netrpi a netrpi ani na jatkach.
Polske maso je levna konkurence a proto cs masoprumysl radi, at kupujete ceske maso, ale z hlediska etiky je to to same.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17901
22.2.19 06:08

Holka, cele je to o gastronomickej kulture, skratka sme zvyknuti aj v 21 storoci zit ako primitivni predatori a konzumujeme mrtvoly utyranych zvierat bez zavahania a bez zamyslenia sa, co ten kusok masa na tanieri v skutocnosti vlastne je.

Dnes, kedy vedci cim dalej, tym viac potvrdzuju, ako blizko mame k sebe my ludia a zvierata, ze zvierata citia a trapia sa a trpia presne tak ako my, napriek tomu je to vacsine ludi uplne u prdele, pretoze je to cele o zvyku, odmalicka boli krmeni masom a nejak im nenapadne, ze sa da aj inak.

Som vegetatrianka od puberty, co je viac ako 20 rokov a napriek tomu, ze mi moja masozrava rodina dokola otrieskavala o hlavu, ze nie som normalna a ochoriem, tak dnes oni chodia po lekaroch so vsetkymi moznymi chorobami a ja som zdrava ako repa. Som sama tak trochu zivy priklad toho, ze maso je kruta zbytocnost, prezitok z cias jazkynneho primitiva… a da sa zit krasne, spokokojne a zdravo aj bez toho, aby sme podporovali bolest zierat nakupom a konzumaciou ich masa.

Příspěvek upraven 22.02.19 v 06:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17901
22.2.19 06:15

K tej vegetartianskej strave:

Musis nahradit bielkoviny, vitaminy, najme vitamin B12 a zelezo. Bielkoviny nahradis lusteninami, z ciceru sa daju robit fantasticke jedla, salaty, fasirky, falafel, natierky, takisto z cervenej fazule, zo sosovice, hrach, chinoa, atd, niektore lusteniny obsahuju viac bielkovin, ako maso.

Co sa tyka vitaminu B12, ten obsahuju vajicka. My kupujeme vajicka zo stastnych chovov, kde su tie sliepky vonku a poznaju pohyb, travu, slnko…ak mas moznost kupovat take vajicka v CR, tak skus od miestnych, od susedov, od niekoho na vidieku, atd. Vajicka z haloveho chovu znamenaju len o nieco mensie utrpenie sliepok, ako z klietkoveho, takze ak mas moznost kupovat od niekoho na vidieku, kto chova sliepky, bolo by to idealne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17901
22.2.19 06:26

Inak drzim palce :kytka:

Ak sa stanes vegetarian, nielenze urobis nieco pre svoje zdravie a o nieco malo menej zvierat nebude musiet zazit peklo jatiek a velkochovu, ale urobis aj nieco pre tvoje (buduce) deti.
Masopriemysel ma devastacny vplyv na zivotne prostredie, takze konzumaciou masa si pilime pod sebov konar a pripravujeme problemy do buducnosti nasich vlastnych deti.

Na vyrobu jedneho kilogramu masa sa musi vypestovat devat kil GM obilovin, ktorymi sa to zviera krmi. Keby ludia konzumovali priamo rastlinnu stravu, nebola by taka spotreba pesticidov, ktore zabijaju aj dolezity hmyz, vcely. Nebola by taka spotreba vody, taka spotreba antibiotik, ktore sa dostavaju do prostredia a vytvaraju rezistetne bakterialne kmene, spotreba vody pre hospodarske zvierata, vysusena, vyklcovana poda, co je vazny problem, pretoze na tych obrovskych vyklcovanych plochach sa pestuju plodiny pre zvierata, plus produkcia CO2, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17901
22.2.19 06:32
@Ticha.Mia píše:
@Olkipe Tak snad konečně další kterému to otevřelo oči. Dle mého názoru je potřeba osvěta to co se děje s chovem zvířat je v mnoho případech (ani na to nenacházím slova). Je potřeba se o to začít zajímat. V dnešní době existují i spolky, sdružení. Anebo začít sám u sebe a změnit se (neříkám, že to je lehké ale věř, že to je vše, jak já říkám v hlavě) pokud se s tím ztotožníš jde všechno. Má zkušenost je taková, že jsem nikdy moc maso nejedla cca 2× do týdne. A od roku 2010 ho nejím. A nic mi nechybí (ze začátku byla chuť na hambáč atd..) dnes si dám třeba zeleninový s fazolí a je to mňamka (je to o zvyku, dá se na to zvyknout ).Pro mě bylo nejhorších prvních cca 7 měsíců. Tak podobně jsem se odnaučila jíst ,,cukr,,. Je to o citu, myšlení a souznění (nevím jak to přesně popsat) ale je to něco co má smysl a naplňuje mě to. Jak bych přála i ostatním aby to poznali. Snad nás bude víc ale je to mé přání. Možná jsem pro někoho divná, tak ať, ale vím, že dělám něco co má vážný význam a smysl. A jsem na sebe hrdá. Promiň, trochu jsem se vypsala, ale kdybych mohla, tak o tom píši všude do nekonečna. A co jíst: rostliný protein, soju, fazole, klíčky, zázvor, rajčata, papriky, okurky, cibuli, česnek, mrkev, petržel, špenát, celer, cuketu, kapustu (ta malá je nej), hrách, čočku, kakaové boby, vodu, zelený čaj, meduňku, bazalku, tymián, celozr. rýži, bulgur, kuskus, rybíz, jahody, muchovník, maliny, jablka, hrušky, višně, fenykl, dýni, cizrnu, pohanku. To je v rychlosti co mě napadlo. A díky pokud do toho půjdeš.
:kytka: :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14940
22.2.19 06:33

Člověk je od založení všežravec, ale je potřeba snížit spotřebu masa nebo se sežereme navzájem. Maso stačí na talíři 1-2× týdně, to co se teď děje, jak se pořád zvyšuje chov, spotřeba, výroba a nejen žrádla spotřebujeme více i aut, oblečení všeho…myslím, že nám odbíjí dvanáctá, ale spousta lidí to přes mastnou hubu nevidí, no pánbůh s námi. Jinak, co budeš jíst, jestli budeš nebo nebudeš vegoš nemá na váhu až tak vliv a na mladou holku máš normální váhu, taky jsem tak vážila. A jak někdo radil, kupuj maso u malých řezníků, ptej se na původ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.