Vegetariánky vaří dětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1214
4.5.10 22:42

Podlé mého by dítě (a především batole) o maso ochuzené být nemělo - pokud tedy nemá nějakou alergii nebo nesnášenlivost. Člověk není ze své podstaty býložravec a živočišná strava (a tedy i maso) má své opodstatnění.

Že rodiče nejí maso je jedna věc, je to jejich vlastní dobrovolné rozhodnutí. Proto bychom tuto možnost volby neměli brát ani dítěti, které (až dospěje) se může rozhodnout samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
4.5.10 22:45

Jasně doktor samozřejmě říká to co všichni- takže se toho držím a hodlám jí to maso dávat,nevidím v tom problém,vařím ho i pro manžela,akorát ho nejím.U dětí,zvlášť miminek si myslím,že je nutné!!!!! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
5.5.10 06:20
edikkladno píše:
Ahojky,zajimavá diskuse,tak se přidám.Já sem vegetariánka přes 3 roky a nejíme ani vejce ani ryby…ani žádné výrob´ky z nich(jakýchkoliv zvířat) a mám 9-měsíčního syna,nikdy neochutnal ani maso ani vejce a je jeden z nejzdravějšách dětí u naší dr. sami posudte jestli vypadá že mu něco chybí(velice by mě to zajímalo) přikládám fotku.
Dítě prostě maso nepotřebuje,věci které jsou obsažené v mase) a vážně pochybuju že je tam něco tak extra potřebnýho) jsou snadno dosažitelné v jiných,přírodních zdrojích.A jako poslední poznamenávám,že mu ani nevařím nic extra,jí prostě to co my jen neochucené…jsem zvědavá na reakce…pá Edit

předpokládím, že je zatím kojený, nebo dostává UM - než ho odstavíš od kojeneckého mléka, prostuduj si prosím o esenciálních aminokyselinách (jsou jen v živočišných bílkovinách - vejce, mlíko, želatinová medvídci atd), ať ho netrápíš

Příspěvek upraven 05.05.10 v 06:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
5.5.10 06:21
Tinuvien píše:
Tak my to máme v podstatě stejně jako edikkladno. Názory podobné, dítě máme už skoro pět let staré a taky mu nic nechybí. :palec: Jen tak dál. Já s manželem nejíme maso už přes deset let.Pudli promiň, ale já zase nerada fámy a propagandy o tom, jak moc maso potřebuješ. V zelenině, ovoci,obilovinách, luštěninách, ořeších a mléce je obsaženo všechno potřebné. 8-)

proč si prosimtě pořádně nepřečteš, co píšu, než vzkypíš a napíšeš příspěvek. však já přece píšu, že když se dává mléko nebo vejce, je to OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
5.5.10 06:30

Úplným veganem bude moci dítě být teprve, až hoši genetičtí inženýři zamakají a dají geny pro tvorbu esenciálních aminokyselin do sóji či jiných rostlin (myslím, že se tak ještě nestalo) - ikdyž si myslím, že skupina lidí holdujících veganství se bude se skupinou mající panický strach z geneticky modifikovaných potravin značně prolínat :-)

ale jak jsem psala - ovolaktovegetariáni jsou OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
5.5.10 07:36

Je to věc názoru. Podle mě je maso toxická věc, proto v řadě diet chybí. Tak mi přijde nesmysl, dávat ho malému dítěti. Ale jak říkám, i v této věci jsou dva tábory, není to jednoznačné, takže ať to každý dělá podle své intuice a pocitu, ne?
Co se týče toho vstřebáván látek ze zeleniny, je potřeba přidávat do příkrmu olej.
A k tomu dobrovolnému rozhodnutí…pokud se moje dítě rozhodne jíst maso, nebudu mu bránit. Svobodnou volbu bude mít tak jako tak. Jen si bude vybírat z jiné pozice.
Vegetariánství u dětí není žádné experimentování. Není to nic nového, jen to neodpovídá většinovému proudu v naší společnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
5.5.10 08:23

Jako chemik podpořím lékaře (Pudlu). Níže uvedené není fáma, ale součást vysokoškolského (ba i středoškolského) učiva na seriózních školách.

Existují esenciální aminokyseliny, které se nevyskytují jinde než v mase, mléce a vejcích a bez kterých organismus neprosperuje: fenylalanin (používá se pro léčbu depresí) a arginin (léčí se s ním třeba senilní demence). Jsou nezbytné pro správnou mozkovou činnost zejména při vývoji.

Že jsou „bezmasé“ děti z pohledu vegomatek v pořádku mně nezaskakuje, vzhledem k deficitu uvedených komponent jsou tato stvoření často velmi labilní s velmi subjektivním vnímáním reality (v překladu jim hrabe). Nu což, aspoň moje masožravé potomky ti vaši nebudou porážet v recitaci a matematické olympiádě.
Já osobně život s biftekem a uzeným považuju za hodnotnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
5.5.10 15:07

Děkuji všem za příspěvky a klíďo diskutujte dál!  :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
5.5.10 15:08

Děkuji všem za příspěvky a klíďo diskutujte dál!  :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
5.5.10 20:10
Este píše:
Je to věc názoru. Podle mě je maso toxická věc, proto v řadě diet chybí. Tak mi přijde nesmysl, dávat ho malému dítěti. Ale jak říkám, i v této věci jsou dva tábory, není to jednoznačné, takže ať to každý dělá podle své intuice a pocitu, ne?
Co se týče toho vstřebáván látek ze zeleniny, je potřeba přidávat do příkrmu olej.
A k tomu dobrovolnému rozhodnutí…pokud se moje dítě rozhodne jíst maso, nebudu mu bránit. Svobodnou volbu bude mít tak jako tak. Jen si bude vybírat z jiné pozice.
Vegetariánství u dětí není žádné experimentování. Není to nic nového, jen to neodpovídá většinovému proudu v naší společnosti.

OK, dávej vejce nebo mléko a no problemo (a trebas porazi i Barafiny masozrouty na matematicke olympiade)
olejem vydolujes z mrkve vic vitaminu A, ale esenciualni aminokyseliny bohuzel ne - kde nic neni, ani cert nebere

ohledne dvou taboru: v rade vecech existuji 2 tabory, druhy tabor jsou treba popiraci holokaustu - to ze existuji dva myslenkove proudy neznamena automaticky, ze oba jsou rovnocenne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
6.5.10 08:20

Můj syn není první ani poslední dítě, které vyrůstá bez masa. Vy si myslíte, že to je špatně, vaše věc. Já si zase myslím, že je špatně, když dětem dáváte maso, a taky proto na vás neutočím a už vůbec bych si nedovolila tady naznačovat něco v tom duchu, že někomu hrabe… Tak proč to děláte vy?
Co se týče dvou táborů, holokaust tady řešit nechci, chtěla jsem tím jenom říct, že by se měl respektovat názor druhých lidí. Trochu mě mrzí, a je to tady v diskuzích poměrně běžný jev, že jakmile se někdo trochu odlišuje, ostatní se do něj pustí a cupují ho na kousky (viz např. diskuze o očkování).
Jen pro připomenutí, tady je otázka, které zazněla na úvod: „Tak by mně ani tak nezajímalo, jak se díváte na vegetarianství, ale zda znáte nějakou takovou domácnost, třeba tu vaši, a jak zde krmí své děti.“
Proč do toho vstupují lidé, kteří nekrmí své děti vegetariánsky a nebavíme se o tom, na co se ptala Emilie? Proč má někdo hned potřebu útočit a urážet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
6.5.10 10:04

Respektuji odlišný názor (jsem tolerantní často až na hranici anarchie) pokud ten „odlišný-vzácný-nekonvenční“ názor neohrožuje přes míru někoho jiného (třeba děti závislé na výživě poskytované rodiči) a zároveň je to prokázaná blbost (a to pro mně teze o plnohodnotnosti výživy bez potravin živočišného původu pro děti rozhodně je).
Znám rodiny kde se jí zcela bez masa a kde si ze „zlovolné nenávisti většinové společnosti“ udělali životní náplň (ale nekamarádíme se, nemáme si moc co říct, nás nebaví být za chudáky nepochopené) i takové co maso moc nemusí (ale dětem ho dávají) a pro ty na naše grilovací orgie chystám mňamky typu smažené lilky s česnekem v olivovém oleji, tzatziky, pražené mandle atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
6.5.10 10:35

Este proč se čílíš kvůli něčemu, co není. Nikdo tady nemá nic proti vegetariánství, pokud dítě dostává jinou živočišnou bílkovinu - třeba mléko nebo vejce. Nebo jinou - např. prášek pro sportovce, želatinové medvídky a pod…

Dítě klidně může vegetariánem být, ale ne veganem - pokud dítě dostává pouze veganskou stravu, tak je podle mě na odebrání rodičům.

Já také znám vegetariány -vegetariány z různých důvodů - nemám s tím žádný problém. Důvody „nezabíjet zvářátka“ a „nechutná mi to“ uznávám, důvody zdravotní akceptuji, zejména pokud se jedná o opravdu nemocné lidi kteří vážně maso nesnášejí. Pokud někdo nejí maso jen z nějakých obecně preventivních příčin nebo dojmu, že bude zdravější - nebudu říkat, že mi to přijde hloupé (protože se mu celkem nic nestane), ale zbytečné.

Dneska je spousta dietních doporučení a je velmi snadné je vydávat, protože málokdy člověka nějak dramaticky poškodí a málokdo je vydrží držet léta, aby se dlouhjodobý nedostatek něčeho skutečně projevil. Máme diety podle krevních skupin, dělenou stravu… čekám, kdy někdo doporučí nejíst červené, ale jen zelené potraviny… nebo nejíst hranaté, ale jen kulaté… asi nějakou takovou knihu napíšu, vydělám peníze a budu se bavit, jak to lidi žerou.

Druhá strana mince samozřejmě je, že my masotariáni jíme masa zbytečně moc.
Dneska je nepopulární hledat zlatou střední cestu, lidé se raději chytnou nějakého kazatele propagujícího „vše nebo nic“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
6.5.10 11:54

No vidím,že se to tu rozjelo…
S tím hladem když nemátemaso,je to tím že maso samotné o sobě je těžko stravitelné,zatímco zelenina,mléko,ovoce jsou pro tělo přirozené a tudíž lehce stravitelné-proto ten hlad.

Dítě vegetarián,myslím si,že je logičtější když si si dítě vybere až bude mít inteligenci ve starším věku,zda jíst či ne.
Osobně si nedokážu představit že bych své dítě nutila jíst něco co vehementně odmítá.Proč děti,které začínají příkrmy,odmítají jíst tak vámi milované maso?Není to přirozené,dáváte mu něco co nepotřebuje,nechutná mu to,ale jen protože je v téhle společnosti normální mu to vnutit,tak to uděláte bez ohledu na to co chce…Nemáme pro to přizpůsobené čelisti,trávení,ani zbytek těla,jak tohle vysvětlíte?Dravá zvířata mají drápy,dlouhé špičáky,aby mohly lovit,kdo má tohle z vás?Napadáte tu osoby,které přemyšlí a poslouchají přírodu a přirozenost a neprávem.Pokud vím tak diskuse je od toho aby se dikutovalo..ne napadalo…Každý má svuj styl života…taky vás neodsuzuji,že to jíte a dáváte dětěm a ještě tvrdíte,že je to zdravé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
6.5.10 12:53

Pudloslavo, nečílím se, jen mě to mrzí.

Pojďme se vrátit k původní otázce…
Jak to vypadá u nás. My jíme převážně zeleninu. Vařím ji většinou v páře, protože si uchová víc chutě. Až jsem sama byla překvapená. Občas dáváme sóju, ale s tou to moc nepřeháním, jinak tofu, šmakoun, robi maso. Běžně jíme různé zrní a luštěniny. Nejčastěji mungo, jáhly, pohanku. Poslední dobou mám hodně oblíbenou polentu, protože je rychlá a malýmu chutná. Solím slabě, jinak kořením bylinkama.
K večeři dávám většinou kaši - teď máme zrovna načatou rýžovo-pohankovou a rýžovo-jáhlovou. Přes den běžně jíme chleba s máslem, lučinu, sýry, jogurty, domácí přesnídávky a samozřejmě sušenky :wink: . Snažím se alespoň kupovat celozrnné a slazené javorovým sirupem nebo jinou alternativou hnědého cukru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí