Vegetariánky vaří dětem

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20518
4.5.10 17:21

Vegetariánky vaří dětem

Ahoj,

já teda nejsem vegetariánka (neprotestuju proti zabíjení zvířátek, atd.), ale maso nemusím, zvláště červené. Přesto mně mé okolí dost napadá, že nedávám maso svému dítěti. To ale taky není vůbec pravda, zrovna mám v troubě vepřovou pečeni (asi proto mně to napadlo vám to napsat). Tak by mně ani tak nezajímalo, jak se díváte na vegetarianství, ale zda znáte nějakou takovou domácnost, třeba tu vaši, a jak zde krmí své děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
4.5.10 17:45

Já červené maso taky zrovna nemusím, dělám spíš drůbeží a ryby, ale i ty prasátkové řizky si čas od času dáme=)
Myslím, že pro děti je maso důležité… Asi se dají ty bílkoviny něčím nahradit, ale na mě by to bylo nejen složité, ale i finančně náročné…
Prostě tak s rozumem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.5.10 17:57

Ja som si stale myslela ze Indovia su vegetariani, ze tak krmia deti od mala a teda ze sa to da … mam kolegu Inda co ma tehotnu manzelku tak som sa spytala … vysmial ma, ze jedia maso ako my, akurat ze kuracie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
4.5.10 18:27

Ahoj, já teda maso nejím už asi šestnáct let, ale dětem ho dávám.
Když byli malí a nechodili do školky, tak jsem maso dělala tak 2× - 3× týdně, což znamenalo dva obědy (jeden bezmasý pro mě a druhý pro zbytek rodiny). Teď už chodí obě děti do školky, takže masa mají až až - prakticky každý den…

Zdraví

Gábina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
4.5.10 18:56

Bábi, asi jak kteří Indi. S Otíkem chodí to školky indická holčička a vegetariánka je. Prý už jsou vegoši po generace a cca po 4. generaci je na to organismus natolik adaptovaný, že maso nepotřebuje a hospodaří výborně s ostatními bílkovinami.
U nás je veg. manžel, takže taky se občas dvojím obědům nevyhnu. Je důležité, aby se správně kombinovaly rostlinné bílkoviny tak, aby se navzájem doplňovaly. Nebo vlastně ještě s mlékem a vejci. Velmi přehledně to popisuje Pavla Momčilová v kuchařce Vaříme dětem chutně a zdravě. Jsou tam i dobré recepty, mohu doporučit.
Například luštěniny je vhodné konzumovat se zeleninou (kořenovou nebo rajčaty), nevhodné je konzumovat je s masem, vejci, bramborami. A tak.
Není vhodné vařit vegetariánsky tak, že uvařím normální oběd bez masa. Že bys dala třeba zelí a knedlík a místo masa žádnou bílkovinu.
Používáme různé náhražky masa, ale nevím, nakolik jsou vhodné pro malé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
4.5.10 19:17

Tak přesně takový byli mí rodiče vegetariáni. rozhodli se , že nebuou jísti maso, ale nějak to podle mě nezkoumali a vařilo se klasicky, ale maso chybělo.. Prostě omáčka a příloha, maso nikde. Vydrželo nám to to několik let. Ted už jsou zase na mase, ale nějak to nepřehánějí.
Já maso moc nemusím - hlavně hovězí a vepřové to klidně vynechám uplně. drůbeží upřednostnuji.
ale i tak si myslím, že by mi prospělo ho jíst více. Mám třeba jen 1× až 2× týdně..( jak vařím o víkendu pro celou rodinu samozřejmě masová jídla) přes týden si klohním klidně suchou ráži, polévky a tak.
pro děti je to ale důležité o tom žádná..Bára má maso asi tak5× tádně, 2× prostě zapomenu rozmrazit a někdy ten žloudek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
4.5.10 19:44

Maso je plnohodnotně nahraditelné mlékem a vejci - což jsou pboje bohužel daleko větší alergeny než maso :-( ale jde to.
Nejde to sójou ani jinými rostlinnými produkty, jak kolují fámy. K tomu by se musel nějaký protein v prášku.

Na škole nám říkali, že mají špatné zkušenostmi s matkami vegankami (zvlášťe makrobiotičkami), které takto živí své děti - děti pak čas od času leží na metabolické JIP, kde do nich perou živiny. S vegetariánkami tenhle problémk nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
4.5.10 19:48

K těm Indům - myslím, že tak 95% vegetariálni jsou. V Dilí skoro nenarazíte na vyvařovnu, kde by dělali maso, všechny se pyšní obrovským nápisem „vegetarian“. S jedním Indem jsme se bavili, oni jsou hrozně nábožensky tolerantní a nasákaví. takže ten náš byl napůl hinduisa (ne krávy), napůl muslim (ne prasata), takže pro jistotu nejedl ani kuřata :-))))

v Dilí je mekáč (záchrana turisů) a tam mají teda chicken burger a jinak různé vegburgry (ty se prodávají všude, takovej zrnitej karbanátek). Hovězí ani náhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
4.5.10 20:36

Ahojky,zajimavá diskuse,tak se přidám.Já sem vegetariánka přes 3 roky a nejíme ani vejce ani ryby…ani žádné výrob´ky z nich(jakýchkoliv zvířat) a mám 9-měsíčního syna,nikdy neochutnal ani maso ani vejce a je jeden z nejzdravějšách dětí u naší dr. sami posudte jestli vypadá že mu něco chybí(velice by mě to zajímalo) přikládám fotku.
Dítě prostě maso nepotřebuje,věci které jsou obsažené v mase) a vážně pochybuju že je tam něco tak extra potřebnýho) jsou snadno dosažitelné v jiných,přírodních zdrojích.A jako poslední poznamenávám,že mu ani nevařím nic extra,jí prostě to co my jen neochucené…jsem zvědavá na reakce…pá Edit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
4.5.10 20:50

Tak my to máme v podstatě stejně jako edikkladno. Názory podobné, dítě máme už skoro pět let staré a taky mu nic nechybí. :palec: Jen tak dál. Já s manželem nejíme maso už přes deset let.

Pudli promiň, ale já zase nerada fámy a propagandy o tom, jak moc maso potřebuješ. V zelenině, ovoci,obilovinách, luštěninách, ořeších a mléce je obsaženo všechno potřebné. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.5.10 20:55

Nechcem sa hadat, mozno je chyba vo mne, ale po bezmasitom jedle som vzdy strasne rychlo hladna … maso ma drzi dlhsie. A poznam minimalne dvoch ludi co sa kvoli vegetarianstvu dostali do nemocnice … netvrdim ze tak musi dopadnut kazdy, ale mne to staci na to, aby som uplne bezmasitu stravu odmietala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
4.5.10 21:07

Můj tatínek byl tak chudokrevný, že mu museli dát v nemocnici transfůzi..No potom si to masíčko rád dal..
Nikomu to neberu, když se cítí zdravě.. Ale možná po letech se může projevit nějaká nuance..
Jo a s tím hladem Bábi - svatá pravda..Bez masa v žaludku pořád něco plením..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
666
4.5.10 21:17

sama jsem přes 10 let vegetariánka a maso nevařím. ani bych to neuměla :wink: . synovi je 17 měsíců, maso nikdy neochutnal a je to zdravé dítě.
já myslím, že pokud s dítětem začnete vegetariánsky, je to pro něj daleko lepší už jen v tom, že hledáte alternativy a tím má daleko pestřejší jídelníček. taky vás to nutí vařit doma a nekupovat ty blafy ve skleničkách, protože většina je s masem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13672
4.5.10 21:18

Já jsem vegetariánka od mala,nemůžu maso ani cítit,ale vařím ho denně pro manžela(někdy i několikrát :huban: )Dceři maso neodpírám,samozřejmě jí ho dávám,sama si rozhodne,až bude moc jestli ano nebo ne a já to akceptuji :kytka: Je pravda,že jsem nejedla ani ryby(několik let v pubertě ani vejce ani mléčné výrobky a nikdy jsem tak dobře nevypadala ani se necítila),ale teď na to fakt nemám,jím občas teda nějakou rybu(kojím ,v těhotenství jsem je jedla pravidelně)Nic proti masožroutům nemám,zvířátek je mi teda líto,ale je to každého věc!!!! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
4.5.10 22:27

Je to každýho věc-když nechce jíst maso,ať nejí-ale u dětí bych tyto experimenty nedělala.Zajímalo by mě co Vám na to říká dětský Dr?Můj názor je,že přirozené pro člověka je jíst všechno-člověk je všežravec.
Naše Dr.říkala,když jsme začínali s příkrmy,že tak 14dní zeleninu a pak hned s masem(jednou týdně nahradit maso žloutkem)-ale to maso určitě bez něj se nevstřebávají do těla látky z té zeleniny-nevím už zda bílkoviny vitamíny či co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí