Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
POkud je tchýně takováhle dilina, tak bych si vzala svoje a nebo si opravdu uvařila u ní.
Ale aby jste se zase nepohádali s manželem. Přeci jen je to jeho maminka
Zvolila bych ten poslední odstavec.
Někomu prostě přijde urážlivé podávat návštěvě věc bez masa.
Pokud jsi bezne o suchem bramboru nebo jsi posledne dostala kedlubnu a vajicko, rekla bych, ze tchyne uvita, kdyz se zajistis sama. Osobne bych dala vedet predem, kdyby nahodou chtela pripravit neco bezmaseho.
Jsem skorovegetarian (jim jen kure) a nastesti tchyne to respektuje a vari bezmasa jidla nebo kure. Pripadne treba 2 druhy jidla.
Mne by tedy ani nevadilo jist jen prilohu brz masa, jsem na to na navstevach zvykla.
Pokud ti to ale vadi, resit by to s tchyni mel tvuj manzel, a to:
Z te prihody z vajicken to skoro vypada, ze tchyne opravdu nevi, co ti uvarit. Mozna, kdybyste spolu jednou zkusili to tofu, ze je to uplne stejne jako maso, tak by priste uz vedela?
Příspěvek upraven 03.07.17 v 09:06
Nejsem vegetariánka, ale vůbec by mi nebylo blbé si přivézt vlastní jídlo, když víš, že bude vařit masitý oběd. Dopředu bych jí zavolala, zeptala se, co má v plánu vařit a podle toho si buď přivezla hotové jídlo nebo si připravila něco tam a zakomponovala do toho její přílohu apod. A pokud je ti blbé jí volat a domlouvat se nebo tam něco vařit, tak bych si dovezla krabičku a hotovo.
Pokud tchýně jedná takhle, tak vykopává válečnou sekyru ona - ona by se měla stydět, že „návštěvě“ hází na stůl kedlubnu ![]()
Takže bych si vozila svoje a vůbec bych v tom nehledala nic urážlivého.
A pokud syn neumí nebo nemůže domluvit vlastní mámě, aby se chovala aspoň slušně, když už né mile, tak je to docela smutný. Pokud by tohle udělali moji rodiče, tak si to ode mě slíznou (né že bych vyváděla nebo byla hnusná, ale ozvala bych se!)
Držím palce, vypadá to, že to s „babičkou“ budete mít hodně složité.
Asertivně spáchat scénu (jejda to pěkný protimluv), např. procházka k nejbližší restauraci a návrat na kafíčko po obědě.
Nebo poslat předem recepty s inspirací, možná fakt má jenom problém, že neví jak to jídlo připravit, nakoupit a potřebuje naťuknout.
Další věc je ta, že možná žije v bludu, že škodíš dítěti. ![]()
Tak či jinak, je načase se vymezit, pak to může být ještě horší…
Ono někteří jsou trochu natvrdlí a těžko chápou, že lze bez flákoty žít, přežít, obejít se a nic opravdu nic nechybí. ![]()
3 2 1 start, tohle zase bude výživná diskuze
![]()
Příspěvek upraven 03.07.17 v 09:08
@anonymnianonym Jé, to zase ne. Naopak jí říkal, ať udělá něco bez masa. Možná by byl spíš rád, že se to tím vyřeší. Mě asi nic jiného nenapadá.
@Sany80s To je taky možný ![]()
Asi bych si uvařila doma a vzala bych si to k ní v krabičkách a tam jen ohřála.
@Limi123 Tyhle nápady se mi fakt líbí, nechci dělat scény, a tohle je takové výhodné pro obě strany.
@Mar__tanka1983 Když to je těžký. On to zkoušel a jsou tam asi zvláštní věci i v jiných ohledech. Nikdy s ní nic nepohne, je fakt složitá povaha. A proto se i bojím, co ještě by ji navíc mohlo urazit nebo se jí dotknout.
@Mar__tanka1983 píše:
Pokud tchýně jedná takhle, tak vykopává válečnou sekyru ona - ona by se měla stydět, že „návštěvě“ hází na stůl kedlubnu
Takže bych si vozila svoje a vůbec bych v tom nehledala nic urážlivého.
A pokud syn neumí nebo nemůže domluvit vlastní mámě, aby se chovala aspoň slušně, když už né mile, tak je to docela smutný. Pokud by tohle udělali moji rodiče, tak si to ode mě slíznou (né že bych vyváděla nebo byla hnusná, ale ozvala bych se!)
Držím palce, vypadá to, že to s „babičkou“ budete mít hodně složité.
Jakou válečnou sekeru? Mně to z úvodního příspěvku nepřipadá tak hrozné..třeba jen neví, co vařit, protože je prostě zvyklá vařit maso denně. A třeba žije v bludu, že vegetariáni jí jen přílohy…těžko soudit. Každopádně nemyslím, že je její povinnost se v tom vaření přizpůsobovat..já bych se přizpůsobila ale ne každý to tak má.
Když jsem měla dietní omezení tak jsem na to hostitele předem upozornila a jídlo si přivezla svoje. Nikdy jsem neměla problém, ale je pravda, že moje důvody k omezení jídelníčku byly vždy zdravotního rázu a ne jenom moje osobní rozhodnutí (to už není přijímáno tak dobře, každý říká, že si ten člověk vymýšlí blbosti).
Chtěla bych vědět váš nezaujatý názor, hlavně jestli je tady nějaká vegetariánka. Jsem vegetariánka už pěkně dlouho, manžel není. Doma - přes víkend - vařím většinou bezmasé jídlo, manžel zase nemusí maso denně a v pracovní dny ho má v práci. Dost často dělám jídlo, které se dá snadno podávat na oba způsoby - třeba rizoto a k tomu opečený plátek masa pro něj a pro mě tofu.
Problém máme na návštěvách u tchýně. Bydlí daleko, takže tam jedeme vždycky na víkend. Manžel už kolikrát říkal, ať udělá něco bezmasého, že si to dá rád i sám. Ale skončí to vždycky tak, že mají buď klasický masitý oběd a já jím suchou přílohu. Nebo naposledy měli rybu a mně tchýně hodila na stůl vajíčko a kedlubnu, ať si jdu připravit z tohohle něco sama
Teď navíc čekáme dítě, takže to prostě nejde, abych se odbývala jen suchým bramborem.
Napadlo mě, že si fakt vezmu svoje suroviny a uvařím si sama. Nebo si nabalíčkuju jídlo z domova, hodím na mrazák a vždycky rozmrazím. Jenže mi to je blbé vůči tchýni, aby se zase neurazila. Jak to řešíte vy?