Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se s vámi podělit a můj boj s rozhodováním. Je mi 17 příteli 19, chodí do práce, já studuju. Jsme spolu rok a asi třičtvrtě roku „bydlím“ u něho a jeho mamky.
(Moje máma neprotestuje, nevadí jí to, u sebe doma mam problemy s maminym pritelem, to je na dlouho) Na víkendy jezdíme ke mě. Bydlíme od seme asi 3 km. Teď jeho mamky prodává baráček a kupuju nový asi 100km odtud. Sama mi nabízí ať se přestěhuju s nima, moji mamce jsem to taky rikala a nic proti tomu neměla. Přítel to chce taky. Jeho mamka mi pořád vypráví jak si to tam budeme moct zařídit, že my budeme mít horejsek a ona a její přítel budou dole. Furt se mě ptá do jaké barvy bych to chtela mít zařízené atd..
Moc by si přála abysme spolu s přítelem měli jednou miminko. Jenže já furt nevim, jestli tam s nima mám jít
ne, že by se mi tam nechtělo s nima být, jeho mamina je super, ikdyž se před ní pořád trochu stydím, třeba by se to i zlepšilo a meli bychom spolu hezky vztah. Jenže mám furt v hlavě dvě myšlenky, na který neznám odpovědi.
1. Je dobrý nápad bydlet s jeho rodiči, nebude to delat jednou zle?
2. Sice dětinská ale.. Mám se tam vubec co vtirat?
S přítelem už jsme i plánovali že bychom si nasli byt, až ušetříme na kauci a najednou je tady tahle možnost.
Co si o tom myslíte vy?
![]()
Ze to delat dobrotu do budoucna nebude. Jako jste mladi, chvili ano, taky jsem tak s pritelem bydlela nejakou dobu, ale ne na porad. Baraky pro vice rodin by meli zakazat!! Mam svoji mamku rada, ale bydlet bych s ni nedokazala a totez s tchyni…je fajn, ale bydleni? Nee. Jako, pokud byste meli samostatny vchod, tak jete budiz. Nerikam, ze to nejde. Kamaradka tak bydli a po nejakych neshodach uz je to lepsi. Ono pak je vyhoda mit babicku v dome. Ale obecne ne!
@Melinka20 nikdy, chvilku to fungovat může ale dlouhodobě + pak dítě to ne. Navíc partner nakonec řekne že on je doma tak proč platit další byt ![]()
1. Nebude to dělat dobrotu a není to dobrý nápad. Obzvlášť to poznáš, až budete mít svou rodinu. 2. Pokud ti to nabídla sama tchýně, nebrala bych to jako vtírání.
@marketak5 píše:
Ze to delat dobrotu do budoucna nebude. Jako jste mladi, chvili ano, taky jsem tak s pritelem bydlela nejakou dobu, ale ne na porad. Baraky pro vice rodin by meli zakazat!! Mam svoji mamku rada, ale bydlet bych s ni nedokazala a totez s tchyni…je fajn, ale bydleni? Nee. Jako, pokud byste meli samostatny vchod, tak jete budiz. Nerikam, ze to nejde. Kamaradka tak bydli a po nejakych neshodach uz je to lepsi. Ono pak je vyhoda mit babicku v dome. Ale obecne ne!
To taky jeho mamka říkala, že bychom si mohli udelat vlastní vchod, ale to rikala o baracku, který pak zamítla pri prohlídce. Tak nevim jestli to platí i u tohodle, který chce koupit teď ![]()
Co se týče budoucna, tak to samozdřejmě taky nechci. Takhle bychom mohli bydlet než dostuduju (ještě 3 roky) a pak bych začla chodit do práce a nasli bychom si něco svého. Ale co ty 3 roky ![]()
Jak píší @Šmoulice a @marketak5, rozhodně NE. Jak pro budoucnost, tak i teď - jak bys chtěla dodělat školu, když budeš bydlet 100km daleko?? Nechápu tvou matku, že je jí to jedno a dá přednost chlapovi před vlastním dítětem. Měla bys to své bydlení vyřešit jinak. Co třeba tvůj táta? U něj bys bydlet nemohla?
Hele a jeho mamka zije sama? ja to tak pochopila, jestli jo, at ji pritel vysvetli, ze barak je zbytecny. At si koupi byt, muzete tam byt v jeho pokojiku nejakou dobu a pak se odstehovat. Bude to i jednodussi, nez jit po nejake dobe z baraku pryc. Navic tam bude muset pritel casto pomahat, jezidt, neco zarizovat, opravovat..jak tam jednou budete bydlet, uz neodejdete..
@nani77 píše:
Jak píší @Šmoulice a @marketak5, rozhodně NE. Jak pro budoucnost, tak i teď - jak bys chtěla dodělat školu, když budeš bydlet 100km daleko?? Nechápu tvou matku, že je jí to jedno a dá přednost chlapovi před vlastním dítětem. Měla bys to své bydlení vyřešit jinak. Co třeba tvůj táta? U něj bys bydlet nemohla?
U nás je to na dlouhé vyprávění, můj táta zemřel, máma si našla pritele a s ním má teď roční holčičku. Po všech těch hádkách a naschvalech mě nechala bydlet u přítele, jinak by ji to jedno nebylo. No ta škola je na houby. Praxi bych měla tam kde našla jeho máma novy baráček a o skolu bych musela dojíždět nebo týden praxe být u přítele a týden školy u mamky? ![]()
@marketak5 píše:
Hele a jeho mamka zije sama? ja to tak pochopila, jestli jo, at ji pritel vysvetli, ze barak je zbytecny. At si koupi byt, muzete tam byt v jeho pokojiku nejakou dobu a pak se odstehovat. Bude to i jednodussi, nez jit po nejake dobe z baraku pryc. Navic tam bude muset pritel casto pomahat, jezidt, neco zarizovat, opravovat..jak tam jednou budete bydlet, uz neodejdete..
Jeho mamka má přítele, psala jsem ze ja a pritel bychom byli nahore a jeho mama s jejim pritelem dole.
Jeho mama řekla, ze bychom s pritelem byli dva měsíce u nas a ona s jejim pritelem a kamaradama by to zatim zrekonstruovali atd. Takze bychom se tam s pritelem nastěhovali jako do nového.
To je blbá situace. Je ti 17let a studuješ. Pokud chceš být s přítelem, nemáš na výběr. Mít vztah na dálku 100km, je docela překážka. Jak budeš jezdit do školy, přestoupíš na jinou školu někde tam?
Druhá věc je, že jak jednou na to přistoupíš, těžko se pak bude něco měnit. Všichni ti řeknou, že jsi souhlasila a byla jsi spokojená. Budeš v pasti.
Já bych si pronajala něco v místě bydliště, ty tam máš školu a přítel práci. Proč se stěhovat 100km a všechno měnit. Navíc jsi hodně mladá tohle je obrovský závazek. Taky nevíš, kam tě vztah s přítelem povede, já bych nebořila mosty.
Nenech se koupit, za to, že si můžeš vybrat barvu ložnice. Jsi chytrá holka. ![]()
@Melinka20 aha, to jsem nejak prehledla… nevim no..stejne z me vlastni zkusenosti to moc dobrotu nedela (spolecny barak). ale taky muze byt vse v pohode. Ono uz jen, ze vse o vas bude vedet, kdy kdo je doma, kdo se vratil pozde, ze „utracite“ za ruzne veci. jsou to casto malickosti, ale muzou vezt k vetsim problemum (z vlastni zkusenosti)…obcasne poznamky, nekdy i dobre myslene…ale zase chapu i financni stranku, to je vyhoda, to rozhodne. Navic ho jednou zdedite..
@Melinka20 já asi budu nepopulární, ale v 17 letech se sestěhovávat a plánovat vztah na celý život
tyto dětské lásky málokdy přežijí, i když se ti to teď zdá všechno růžové a úžasné
a když se za 2 roky rozejdete, tak bys šla kam? Ta přítelova matka ti asi chce pomoct, zřejmě ví o tvé špatné domácí situaci, ale nevím nevím, zda je to rozumné
Proč má pracující přítel potřebu stěhovat se 100km s mámou? Že by mamanek? V tomhle věku těžko říct, ještě to nemusí být ztracený případ, ale odejít za mamankem a jeho modlou, komplikovat si studium, uvrtat se do společného vícegeneračního bydlení… Nejsi na takové patálie trochu mladá?