Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V naší rodině máme problém s babičkou, jenž si vynucuje pozornost. Táta se o svou matku nechce starat, ale musí, pač nikdo jiný by to neudělal. Strýc se totiž na to úplně vykašlal. A teď to všechno doléhá na mě, jako na někoho, kdo má doma novorozence starého cca 14 dní.
Víte, muselo se třeba řešit to, co uvařit. A já fakt nechápu, proč mi lidi cpou, že já bych se měla přizpůsobovat a líp si organizovat čas namísto táty a strejdy. Asi jsem totálně pitomá, ale nechápu, proč já bych pro ní měla vařit na dvakrát nebo se omezovat v jídle. Chci se starat o malou, překládat anime a ne řešit to, jestli by mi nějaká babka, co se počurává, jedla kari.
Já za ní nechci lítat, nechci ji tam dělat šaškárny. Necítím se na to. Bojuji s novou rolí novopečené matky. A fakt nechci řešit to, že když my se doma dohodnem, že si všichni dáme palačinky, tak pro ní budem muset dělat speciálně nadívanou husu a ještě, aby to honem, honem měla.
Vím, že to zní asi hrozně, ale dělá nám to doma celkově dusnou atmosféru. Babi navíc žárlí na malou, že se ji věnujem. ![]()
No, až budeš jednou stará babka, co se bude počůrávat, tak se modli, aby o Tobě Tvoje vnučka takto nemluvila.
Jinak nemá to moc hlavu a patu, ale pokud bydlíte všichni v jedné domácnosti, tak se odstěhujte s mužem a dítětem jinam a máte klid.
No nic ve zlem, ale bydlis u rodicu? To je od nich velka pomoc a ja bych na oplatku predpokladala, ze i ty prilozis ruku k dilu dle svych moznosti.
Prekladat anime je evidentne dulezitejsi nez, cituji, „nejaka babka, co se pocurava“.
Tak se odstehuj a postav na vlastni nohy, najdi si chlapa a muzes se na nejakou babku vykaslat.
A pokus se dite vychovavat empaticteji, nez vychovali vasi tebe.
Hmmm… u nás je to v bleděmodrém s dědou. Dneska zrovna mi třikrát volal, že nutně potřebuje, abych hned teď sjela do sousedního města, že nutně potřebuje něco… takhle je schopný zavolat třikrát do týdne…klidně i víckrát, když mu dáš prostor. U nás je řešení ale jiné v tom, že my ostatní jsme si řekli, že děda už nemá reálné uvažování a taky se musíme naučit říkat mu ne. Ve smyslu, že to co po mě chtěl, klidně počká do zítřka, kdy tam má cestu tata a já nebudu sebou muset tahat nemocné děcka v době oběda a jejich spánku. To že navíc benzín něco stojí, to už vůbec neřeší. Tak je to se vším. Jenom sleduje letáky a vypisuje si, co chce kde koupit v akci… ze všech suprošů ve městě…atd. atd. atd. Nemluvíme o situaci, kdyby se mu např. udělalo zle a potřeboval by odvoz. Problém není v babičce, to se budeš muset obrnit a jedním uchem tam druhým ven, ale s domluvou ve vaší rodině. U nás vozí obědy charita. Za 65,– Kč porce jako blázen a ještě si může vybírat ze tří jídel. Taky se vyřídil příspěvek na úklid, větší úklid jako okna, žehlení atd. si střídá celá rodina… zkuste to touto cestou. Se 14 miminem jako vnučka - ne dcera, bych pomohla v rámci svých možností. Já vařím toto, tak berte nebo nechte být…žádné výčitky. Musíš nastavit hranice…
Jídlo můžete nechat dovážet přes sociální služby, udělala bych to a bylo by s jídlem vystaráno. U nás vozí i přes víkend.
Společné soužití více generace je jeden velkej problém. A na 99% to nedělá dobrotu. Pokud máš možnost, postav se na vlastní nohy, časem to bude jen horší!
@Izumi Miyako Pece o nemohouciho cloveka je narocna. Stejne jako o novorozence. Takze chapu tve zoufalstvi.
Mate pro babicku vyrizeny prispevek na peci? Z toho lze nechat dovazet obedy (kdyby pribuzni remcali, ze jsi doma a muzes navarit, odpovez at oni navari, ze ji to rada prihrejes). Ten prispevek slouzi i k zaplaceni „domaci pece“. Urcite nejaka neziskovka u vas to poskytuje. Babicce pomuzou s hygienou i s uklidem, pripadne ji pomuzou se najist, pokud to sama uz nezvlada.
Hele, ted jsi precitlivela sestinedelka, davas se dokupy, szivate se s mimcem. Asi sis malovala, jak budes prdelkovat kolem male a ted Ti tu idilku nekdo bere. Pokud je potreba se o babicku postarat, tak se vsichni domluvte kdo co zajisti. Chlapi (tata a stryc) nejspis vubec netusi, ze toho mas zatim plny brejle a nejspis si mysli, ze kdyz jsi doma, ze bys mohla babi uvarit. Tak navrhni, at babi zatim zajisti dovazku jidla a treba po tom sestinedeli si muzes tuto starost vzit na sebe. A synove babci, at ji zajisti spolecnost a zabavu. Proste pomoz, ale nenechavej vsechnu starost jen na sobe. Zvladnout se to da, ale je to vycerpavajici.
@vonajebohyne @Fazulina A vy jste četly, že rodila před 14 dněma? Jako, 14 dní po prvním porodu jsem byla ochotná uvařit tak maximálně krupicovou kaši…
@Izumi Miyako Chápu, že teď se potřebuješ soustředit na něco jiného než na vyvařování. Pokud nejsi schopna ty se svým tátou v klidu promluvit o tom, že nejsi momentálně ve stavu se starat o nemohoucí osobu, pak by mu to měl říct manžel. Snaž se co nejdřív zotavit, nabrat sil, zaběhnout s miminem nějaký režim.
Pak po šestinedělí asi na teba nějaké povinnosti padnou, tomu se asi nevyhneš… Zkus se k tomu postavit bez zbytečného sprotivování si babičky…
Příspěvek upraven 21.06.17 v 18:10
@ngauruhoe proč dočasná dovážka? To přece není nic špatného, když jí to budou vozit pořád.
@freeport píše:
Společné soužití více generace je jeden velkej problém. A na 99% to nedělá dobrotu. Pokud máš možnost, postav se na vlastní nohy, časem to bude jen horší!
A to jako kdyz nekdo bydli oddelene, tak se o nemohouciho cloveka nepostara? Stylem, ja bydlim jinde, jsem samostatna, tak me babi nezajimas? To snad ne ![]()
Problem v prispevku je v tom, ze rodina ji vidi doma, jak se nudi na materske, a tak po ni, sestinedelce
vyzaduji peci o babicku. Pritom nikoho nenapadne, ze treba ona sama ted v zacatcich potrebuje pomoc.
@monrom píše:
@Izumi Miyako chápu tvé pocity. Měla bys mít klid. Babce přeci můžete nechat dovézt jídlo ze školní nebo obecní jídelny. Jinak já bych již byla odstehovaná dávno.
Pocity by se mozna pochopit daly ale vyjadrovani ne.
Příspěvek upraven 21.06.17 v 16:17
@Izumi Miyako se 14ti denním miminkem by ostatní měli pomoci tobě
a ne ti @Fazulina @vonajebohyne ještě nadávat
v šestinedělí máš ležet s dítětem v posteli, sžívat se, odpočívat, popřípadě kojit
ať se momentálně starají ti ostatní o babičku, jsou v lepší fyzické kondici
@Izumi Miyako píše:
V naší rodině máme problém s babičkou, jenž si vynucuje pozornost. Táta se o svou matku nechce starat, ale musí, pač nikdo jiný by to neudělal. Strýc se totiž na to úplně vykašlal. A teď to všechno doléhá na mě, jako na někoho, kdo má doma novorozence starého cca 14 dní.Víte, muselo se třeba řešit to, co uvařit. A já fakt nechápu, proč mi lidi cpou, že já bych se měla přizpůsobovat a líp si organizovat čas namísto táty a strejdy. Asi jsem totálně pitomá, ale nechápu, proč já bych pro ní měla vařit na dvakrát nebo se omezovat v jídle. Chci se starat o malou, překládat anime a ne řešit to, jestli by mi nějaká babka, co se počurává, jedla kari.
Já za ní nechci lítat, nechci ji tam dělat šaškárny. Necítím se na to. Bojuji s novou rolí novopečené matky. A fakt nechci řešit to, že když my se doma dohodnem, že si všichni dáme palačinky, tak pro ní budem muset dělat speciálně nadívanou husu a ještě, aby to honem, honem měla.
Vím, že to zní asi hrozně, ale dělá nám to doma celkově dusnou atmosféru. Babi navíc žárlí na malou, že se ji věnujem.
Napiš to ještě jednou a srozumitelně. A co vlastně chceš, jestli se vypsat
, tak aby to mělo hlavu a patu a pokud potřebuješ nějakou radu, tak se na něco zeptej.