Problémová babička

Napsat příspěvek
Velikost písma:
946
21.6.17 18:25

@Kobliha51 Podstatě to, že je babička upnutá na naší rodinu. Když něco, volá okamžitě buď tátovi nebo mě. Nezavolá strejdovi, aby ji vzal k doktoru. A ačkoliv dostává obědy v rámci té pečovatelské služby, tak by chtěla, aby ideálně jsme ji my vyvařovali. Nedaleko bydlí moje sestra. A její děti si k babi chodí pro peníze. Ale, že by ji sestra nakoupila to ne. Babi zavolá k nám a my ji jedem nakoupit. Tátu nebaví furt za ní něco řešit, starat se o ní. Je pak kvůli tomu hrozně naštvanej. Druhá věc je ta, že strýc má jakmile jde o babi ručičky dozadu.

Babi má kočku.

A pro lepší pochopení budu citovat, to co táta velmi často říká: „Zasraní důchodci, já bych je postřílel.“ Můj táta má ke starým lidem velmi, ale velmi negativní postoj. Paradoxně sám budu letos oficiálně důchodce.

Já upřímně nechci za babi chodit, jednak proto, že mám problémy s kojením, které by se u ní těžko řešily. Malá nemá porodní váhu a má méně než tři kila. Tak mám strach vůbec s ní celkově někam chodit. Táta za ní sice jezdí, ale ona by chtěla, aby tam byl neustále. A když ne on, tak máma nebo já.

@vonajebohyne Co se malá narodila, chce té pozornosti víc než předtím. Nedávno se třeba zjistilo, že babi nemá pochopení proto, že kojím a vážně si nemůžu s ní po telefonu povídat. Samo kojení je něco s čím bojuji. No, táta po více jak šedesáti letech zjistil, že ho babi vůbec nekojila. Prostě mu hned dala flašku s um. Pro tátu to byl docela šok.

Jinak, malá se mi narodila před termínem a je na hranici donošenosti.

@Imamother: Špatné vztahy jsou v naší rodině jaksi široký pojem, protože je máme mezi sebou snad všichni na všech frontách. No s babi to bylo řekneme fajn, dokud jsem se kolem ní točila. Pak jsem začala žít svůj život, pracovat a tak. No, ono se stalo to, že měla vředy a ležela v nemocnici. Tak se jí musely odhlásit obědy. Propustili ji však dříve. Tak se celý víkend nedělalo nic jiného než se řešilo, jestli bude nebo nebude jíst špagety se sýrovou omáčkou. A vařím já, protože to moje máma zrovna 2× neumí a ochotna taky moc není. Ke všemu babi je ten typ člověka, kterému podáš prst a ukousne ti celou ruku. Takže je schopna si ty obědy zase odhlásit, abych se jí vyvařovalo s tím, že se budem doma hádat. Protože táta bude vzteklej jak nevím co, máma bude neustále hudrovat, což se ostatně u nás děje zcela běžně. Ostatně, když něco tak se doma chce, abych to řešila já. Přesněji, abych já řešila třeba to, že si babi pustila nějakého dealera do bytu a podepsala „děsně“ výhodou smlouvu. No, dříve by mi to tak nevadilo, jako teď…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
21.6.17 18:29

To musí být radost, patřit k vám do rodiny…jako máš svých starostí s miminkem dost, ale nemohla bys být jiná než zbytek tvojí rodiny? anebo v tom jedete všichni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
21.6.17 18:39

@Izumi Miyako
Konečně je tomu problému rozumět. Za to dík. Já osobně bych za ní přiměřeně chodila a třeba i s kočárkem. nenapsala jsi, jak je to od vás daleko. Při návštěvě by mi řekla, co jí mám nakoupit a donesla bych to při příští návštěvě a nebo po někom poslala. Vždyť to nemusí být hned. A aby se tvůj tatínek neopupínkoval, že nebyl kojený. :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
946
21.6.17 18:50

@Kobliha51 No, jsem potom porodu taková zmatená…

Četla jsem, že by se s dítětem, co nemá tři kila, nemělo chodit ven, když to není vyloženě nutné. Tak on ji nakupuje táta. Ale musím říct, že si to prostě nedovedu představit, že bych za ní chodila a nakupovala jí. Jako dítě jsem ji třeba sem tam zašla do krámu pro něco. Ale… Vím, že to zní a vypadá všelijak, ale já nejsem na takové věci zvyklá. Jsem zvyklá spíše na jiný model. Takže se s tím hůře vyrovnávám. A samozřejmě, jsem dost poslední dobou tak nějak citově rozhašená. A co se týče kojení, tak paradoxně táta chce, abych přestala kojit a malá byla na flašce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sarah1618
21.6.17 18:53
@Bůča píše:
Ty blaaaho, nechci se tohodle dozit :roll: se radsi odstrelit ty jo. eutanazie.

Ty jsi ale malá krá**
Chápu ze tady na diskusich máme kognitivně slabší jednotlivce, kteří se dokonce domnívají ze jsou cool,

Ale jdi a řekni nějakému pánovi, nebo dámě ročník třeba 1924 ze ty bys jako řešení navrhovala „odstřel“

Chápu, ze mluvíš sama o sebe.
Ale tvůj příspěvek ma nulovou informační hodnotu a ještě je totálně neetický.

Co třeba otevřít nějakou knihu a snažit se rozšířit si své obzory. Literatura šlechtí ducha. Potřebovala bys to.

• Citovat
  • Upravit
Kobliha51
21.6.17 18:56
@Izumi Miyako píše:
@Kobliha51 No, jsem potom porodu taková zmatená…Četla jsem, že by se s dítětem, co nemá tři kila, nemělo chodit ven, když to není vyloženě nutné. Tak on ji nakupuje táta. Ale musím říct, že si to prostě nedovedu představit, že bych za ní chodila a nakupovala jí. Jako dítě jsem ji třeba sem tam zašla do krámu pro něco. Ale… Vím, že to zní a vypadá všelijak, ale já nejsem na takové věci zvyklá. Jsem zvyklá spíše na jiný model. Takže se s tím hůře vyrovnávám. A samozřejmě, jsem dost poslední dobou tak nějak citově rozhašená. A co se týče kojení, tak paradoxně táta chce, abych přestala kojit a malá byla na flašce.

Co jí nakupujete, když je v pečovateláku? Nebo je to jiné zařízení? Pokud tam má jídlo po celý den, tak snad není toho mnoho, co by potřebovala, nebo ano? Celý život si zvykáme na něco, na co jsme zvyklí nebyli. Mě snad klepne, fakt. Narodila jsi se snad jako princezna? A tátovi je do tvého kojení h. o.v. n.o. Promiň, ale to už se nedá jinak říct.

• Citovat
  • Upravit
14062
21.6.17 18:57

Chudak babicka. Nechce byt sama a docka se tohoto.
Doufam, ze tohle nikdy nezaziju..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2450
21.6.17 18:57

Anonymne ptz by me tu ostatni sezrali…o svoje rodice by se meli starat jejich deti si myslim takze tata se strycem…ano ty taky, ale jen sem tam dat ruku k dilu. Pokud mas male dite starej se o ne a vykasli se na ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
21.6.17 18:59

Nečetla jsem úplně celou diskusi, ale zakladatelku plně chápu, i když to, jak babičku nazývá, je na jinou diskusi, tak přesto, 14 dní po porodu, to se na mě nezlobte, má mít prostě rodička klid, a zvlášť, když babička má své děti, kteří by se o ni měli postarat…tvůj táta a strejda jsou pěkní sobci, že tě do toho zatahují…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
21.6.17 19:03

Jak tak dočítám diskuzi a vidím i poslední příspěvky, tak už tomu začínám přicházet na kloub.
Rozumím tomu, že máš hlavu v pejru z toho, co vše se po Tobě chce ( i když věř, že by mohlo být mnohem hůř). Ovšem rozumím i pocitům Tvé babičky, která si v pečovateláku připadá odstrčeně - i když z toho co píšeš, tak asi odstrčená nebude (pokud tam chodí i děti tvé sestry). Spíše mi to příjde jako v rodině, kde se rodiče věnují dítku a on se mu narodí sourozenec a tak to starší dítě žárlí a dělá vše pro to, aby na sebe upoutalo pozornost (třeba zlobí, chodí za školu, trucuje, dělá naschvály, hraje si na miminko) i za cenu, že nebude ta pozornost právě příjemná (i když ví, že třebas se rodiče budou zlobit)- babička si možná i uvědomuje, že to přehání, ale tohle mi příjde jako volání po pozornosti a nedokáže to ovládnout.

Vyrostla jsi v rodině, kde máte jako členové mezi sebou docela chladné vztahy - z toho co popisuješ a jak se o členech rodiny vyjadřuješ - a tak prostě tímto způsobem funguješ. Jediný způsob jak bys z toho vypadla je ten, že se prostě osamostatníš a případně budeš mít partnera, který ti ukáže, jak to má fungovat jinak. Jedině, že bys to chtěla změnit sama v sobě, ale to bez toho příkladu asi nepůjde. Bohužel v tomto modelu budeš vychovávat svou dcerku a jednou to bude ona, komu bude někdo ze starších příbuzných na obtíž, stejně jako teď Tobě babička.

Babičku bys navštívit měla, ale samozřejmě až ve chvíli, kdy budeš s dcerkou nějak sladěná a i to kojení budeš mít více pod kontrolou - když budeš mít jistotu, že ji u babičky nebudeš kojit. Pak bys s babičkou měla zkusit promluvit a zjistit její pocity. Postav se k tomu jako dospělá a zodpovědná vnučka. Udělej ten vstřícný krok.

Vím, co to je péče o starého člověka - osobně jsem před několika lety denně pečovala o své sousedy (pár), oběma bylo 90 let, pán už nemohl vyjít z bytu a jeho paní se rozhodla s ním v tom bytě zůstat sedět. Přes týden jsem dopoledne chodila do práce, v poledne jsem jim vyzvedla, dovezla, přihřála a naservírovala obědy, po obědě jsem umyla nádobí a večer v 6 hodin (přesně) jsem jim přišla umýt nádobí po večeři (kterou si nachystali sami) a hodinku s nimi popovídala. jednou týdně jsem jim dělal úklid bytu, prala, a dělala velký nákup. O víkednech jsem jim vařila (tehdy nefungovala vývařovna, kde jsem jim vyzvedávala obědy).
To vše jsem dělala při své rodině, své domácnosti a práci a jako nádavkem i při péči o svou mentálně postiženou malou dceru (tehdy začala chodit do specky školky). Takže vím, jaký to je záhul opravdová péče.

Babičce bych nabídla, že jednou týdně bude mít oběd na přání od své vnučky - od Tebe, sem tam by neškodilo upéct, nebo koupit nějakou dobrotu i mimo ten jeden oběd. Myslím, že jeden oběd v týdnu by ses přizpůsobit mohla, Ty i rodina. Nejlepší by bylo, kdyby ste se v rodině dohodli a možná by to bylo schůdné s tím, že by se v tom vyvařování babičce mohli střídat i ostatní členové (jednou Ty s rodiči, jednou strejda, jednou Tvá sestra - když už k ní chodí její děti pro peníze). Starý člověk není v jídle zas tak náročný, nemluvě o množství - neznám jediného, který by jedl běžnou porci, spíše jako děti.

Zkus se zaseknout, a až to budeš mít s malou sladěné, tak za babičkou zajdi. Mezitím ji zkus zavolat telefonem a popovídej si s ní. Vyhni se tématům, které jsou neschůdné (viz. kojení - každá to má nastavené jinak), mluv o tom o čem bude chtít mluvit babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
21.6.17 19:04
@sarah1618 píše:
Ty jsi ale malá krá**
Chápu ze tady na diskusich máme kognitivně slabší jednotlivce, kteří se dokonce domnívají ze jsou cool,

Ale jdi a řekni nějakému pánovi, nebo dámě ročník třeba 1924 ze ty bys jako řešení navrhovala „odstřel“

Chápu, ze mluvíš sama o sebe.
Ale tvůj příspěvek ma nulovou informační hodnotu a ještě je totálně neetický.

Co třeba otevřít nějakou knihu a snažit se rozšířit si své obzory. Literatura šlechtí ducha. Potřebovala bys to.

psala jsem o sobe, ze nez se dozit takovyho stari, kdy se budu pocuravat, tak snad radsi spachat sebevrazdu. a mysli si o me co chces. nerekla jsem, at se postrili vsichni stari omg! tobe doporucuju prozmenu souloz nebo studenou sprchu, potrebujes to. vymist pavuciny.ty kognitivne silnejsi jedince woe :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
21.6.17 19:08

@Izumi Miyako Tak na mě to působí, že máš vlastně problém spíš s rodiči, než s babičkou, ne? Babička je v pečovateláku, takže se dají nastavit nějaké rozumné meze, např. že jí navštívíš jednou týdně. Pokud ti procházky venku lékař zatrhnul, tak je třeba to babičce oznámit s tím, že třeba budeš volat a že se to zlepší za XY týdnů (ale podle mě rozumné procházky, ne přes poledne, by snad jít mohly).

Na to telefonování se dá jen napsat, že budeš muset být asertivnější a prostě nezvedat a zavolat třeba jen nárazově jednou denně. Pak třeba časem interval prodlužovat já nevím na 3× týdně.

S vařením jsem pochopila, že to je spíš nátlak tvých rodičů? Resp. babis i postaví hlavu, odhlásí obědy, a oni to chcou po tobě. Tam je těžké, že s nimi bydlíš. Každopádně je nemyslitelné, abys v šestinedělí vyvářela.

A nákupy, nevím, jaký „model“ máš na mysli, ale já jsem k babičce nikdy nejela jako vnučka s prázdnou. A nakupovala dle potřeby celá rodina, i já. Nedovedu si to představit jinak.

Příspěvek upraven 21.06.17 v 19:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
21.6.17 19:09

@sarah1618 jo a precetla jsem vic knizek, nez vetsina mych vrstevniku, ty chytra :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.17 19:11

Meli jsme moznost zit v rodinnem dvougeneracnim baraku kde dole bydli jeste stara babicka a my nahore v pokojiku..ted sem tehotna a rovnou sem vsechno tohle razantne odmitla, diky bohu za to… vic generaci v jednom. baraku nedela dobrotu..casem budeme mit moznost bydlet misto babicky s tchanovci a popravde se me do toho nechce… sice mame hypoteku a budem platit jak mourovati ale nic se tomu klidu nevyrovna

• Citovat
  • Upravit
7939
21.6.17 19:14
@Anonymní píše:
Anonymne ptz by me tu ostatni sezrali…o svoje rodice by se meli starat jejich deti si myslim takze tata se strycem…ano ty taky, ale jen sem tam dat ruku k dilu. Pokud mas male dite starej se o ne a vykasli se na ne

Touto optikou by zakladatelku meli rodice vyhodit z baraku a at se o dite tak nejak postara sama, kdyz partner se na ni vyprdnul.
V normalnich rodinach si lide pomahaji napric generacemi, vis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová