Péče o pratchána

758
27.6.17 17:04

Péče o pratchána

Ahoj všichni.
Potřebovala bych se trochu vypovídat a možná budete mít někdo zázračnou radu 8). Ale dopředu upozorňuju, že to bude nadlouho.
Takže… manžel má 92-letého dědečka. Mentálně je zcela fit, jenom má takové ty stařecké klapky na oči (běda když je něco jinak, než jak se to dělalo vždycky :roll: ). Dlouho byl celkem soběstačný, ale minulý rok měl lehký zánět plic a zlomil si rameno. Vzhledem k tomu, že chodí o dvou holích, tak byl najednou prakticky imobilní. Řešilo se, co bude dál. Nakonec se dohodlo, že u něj bude bydlet švagrová. A hned se nás ptali, jestli by u nás mohl děda chvíli být, kdyby ho z nemocnice pustili dřív, než se u něj doma udělá pár stavebních úprav. Prý přišroubovat madla a udělat nástavec na wc a tak. No, já byla v osmém měsíci těhotenství, ale všichni tvrdili, že děda je v pohodě. Prý mu mělo stačit uvařit a vynést sem tam bažanta, tak jsem souhlasila.
Nakonec u nás byl dva týdny a postupně začaly vyplouvat zajímavosti. Ze zápalu plic bylo podezření na tuberu, ale děda samozřejmě nemohl v nemocnici počkat na výsledky, protože se mu tam nelíbilo. To v osmém měsíci dodá klid :cert:. Zjistilo se, že se sám skoro ani neposadí, tak jsem ho pořád tahala. Dokonce si ode mě nechal utírat zadek a oblíkat ponožky. Po třech dnech jsem zjistila, že když pečuje manžel, tak to zázračně zvládá sám :cert:. A z pár nezbytných úprav se vyklubalo malování a dělání podlah a lakování schodů. Tchán je magor :roll:. A děda byl pěkně bezohlednej. Klidně si počkal, až manžel přijede po celém dni z práce a hned si ho poslal pro tvrdý tvaroh, protože přeci nemůže jíst ovocné knedlíky (domácí!!! já se s nima matlala)s měkkým. A permanentně vyžadoval, ať u něj sedím a poslouchám jeho historky. Nabízela jsem časopisy, křížovky, člověče nezlob se, televizi. Nic. Pojď si radši povídat :cert:.
No nic, zkrátím to, ať to alespoň někdo dočte. Dodnes mám na něj pěknou averzi. No, a příští týden ho tu zase máme na týden, protože zbytek rodiny je na dovče. Já mám 5-měsíční dítě a fakt se toho bojím. Jsem přecitlivělá? Přeháním to nebo mám pravdu? A jak to mám týden zvládnout, když už teď mám pocit, že ho zaškrtím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32134
27.6.17 17:07

Jela bych na dovču taky :lol:. Neumím si představit skákat kolem něj a mimina. To jedině, ať zůstane doma tvůj manžel a stará se on, je to jeho přízeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
27.6.17 17:12

Manžel doma samozřejmě zůstane. Na dovču jede švagrová a tchán. Ale bude chodit do práce že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
27.6.17 17:14

@Mala.ještěrka Upřímně asi budu znít jako potvora, ale já bych se do tohoto v osmém měsíci uvrtat nenechala. Jako riskovat svoje zdraví taháním cizího člověka, jeho utíráním atd. Byla jsem tenkrát ráda, že jsem si lehla a odpočívala. Nechápu, proč se o něj nemohly postarat jeho děti, když u Vás byla taková situace. Pokud bydlí sám s dopomocí tak myslím, že by stačily návštěvy ošetřovatelky, obědy s dovážkou plus přes ten týden třeba tři návštěvy vnuka. Že nemá rád nové věci chápu, ale tak buď budu o hladu nebo si ten oběd holt sním. Bohužel je to tvůj problém, že nedokážeš (stydíš se) říct nezlobte se, ale necítím se na to abych se při péči o takhle maličké dítě starala i o pradědu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.6.17 17:14

@Mala.ještěrka jak by bylo tobě, kdyby tě vlastní rodina odložila někam do rohu s knížkou, ať neotravuješ? Je snad normální, že si chce povídat.
Týden není tak dlouhá doba, abys to nezvládla vydržet. Uvědom si, že v jednou jeho pozici můžeš být i ty. Ty si myslíš, že si neuvědomuje, že tě obtěžuje? Zkus se vžít do jeho pocitů a nedělat mu toto těžší než jaké to má.

A tedy ovocné knedlíky bych s měkkým tvarohem taky nejedla :poblion: takže nevidím nic špatného na tom, že je chce sníst ale v úpravě jak je zvyklý a poprosi a dodání tvarohu (proč jsi tam nedošla ty, když jsi byla celý den doma?)

Příspěvek upraven 27.06.17 v 17:17

• Citovat
  • Upravit
32134
27.6.17 17:15

No nezůstane doma, bude chodit do práce :D. Já bych se o něj nestarala, teda ne tak, že bych mu utírala zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
27.6.17 17:19

@lucenka. No, vžila jsem se a proto jsem se do toho nechala podruhý uvrtat. Teď toho trochu lituju… A nikdo ho nepokládám do rohu. Nabízela jsem mu, že si s ním zahraju deskovky nebo se s ním kouknu na telku. Nechtěl. A já nebudu týden sedět na zadku a poslouchat to samý furt dokola!! Nervy mám jenom jedny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.6.17 17:20
@Mala.ještěrka píše:
@lucenka. No, vžila jsem se a proto jsem se do toho nechala podruhý uvrtat. Teď toho trochu lituju… A nikdo ho nepokládám do rohu. Nabízela jsem mu, že si s ním zahraju deskovky nebo se s ním kouknu na telku. Nechtěl. A já nebudu týden sedět na zadku a poslouchat to samý furt dokola!! Nervy mám jenom jedny…

Tak týden to snad přežiješ a on bude rád. To je to opravdu pro tebe takový problém?

• Citovat
  • Upravit
758
27.6.17 17:21

@lucenka A pro tvaroh jsem nešla, protože nejbližší obchod je večerka tři kiláky od nás. Lidl je až ve vedlejším městě. Řidičák nevlastním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
27.6.17 17:23

@Mala.ještěrka a je takový problém, se zeptat co s čím by chtěl jíst předem, než vyrazí manžel na nákupy?
A evidentně tvůj manžel neměl problém to pro svého dědu udělat a dojet pro to.

• Citovat
  • Upravit
23966
27.6.17 17:26

Zadek bychu neutirala. Knedlíky jím zásadně s měkkým tvarohem. Takže kdyby nechtěl, tak ať je klidně o hladu. Kvůli dítěti bych taky neběžela.
Ten týden co má být u vás bych skousla. Starala bych se o mimčo, dědu zapojila, ale žádný extra servis bych nachystala.
Pokud bych ho měla plné zuby, tak bych řekla chlapovi ať si ho obstarává sám. A nebo na ten týden sehnala někoho kdo se o něj bude starat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32134
27.6.17 17:27

@Mala.ještěrka Tak ono by to chtělo taky nějakou vděčnost od toho dědy, nemůže chtít, aby se k někomu nakvartýroval a ještě si tam rozkazoval. Podle mě si se mu věnovala až dost. A že by byl rád, že je u vás, to se mi teda nezdá. A s podezřením na tuberu bych si ho domů fakt nevzala, v nemocnici se nelíbí nikomu, ale měl by smůlu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Myssicka
27.6.17 17:30
@lucenka píše:
@Mala.ještěrka a je takový problém, se zeptat co s čím by chtěl jíst předem, než vyrazí manžel na nákupy?
A evidentně tvůj manžel neměl problém to pro svého dědu udělat a dojet pro to.

Promin, ale jsi docela na ranu, s tim „tonem“, jak tady po zakladatelce stekas ;)

Ja se nedivim, stari lide umi byt hodne otravni a neberou ohledy. Prudit na navsteve, kde se o me navic staraji, s tvarohem?

• Citovat
  • Upravit
lucenka
27.6.17 17:31
@Myssicka píše:
Promin, ale jsi docela na ranu, s tim „tonem“, jak tady po zakladatelce stekas ;)Ja se nedivim, stari lide umi byt hodne otravni a neberou ohledy. Prudit na navsteve, kde se o me navic staraji, s tvarohem?

Tak má být o hladu? Je mi blbě z hvězd, které by se na starého člověka v problémech vykašlaly :poblion: proto ten tón.

• Citovat
  • Upravit
32134
27.6.17 17:33

@lucenka Ne, má sníst to, co mu dávají a nevymýšlet kraviny. Holt jsme každá jiná a i starý člověk by neměl pozbýt slušného chování a měl by být rád, že se o něj někdo stará.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová