Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hele, starsi holcicky jsou vyhodou, maji mimco jako panenku, staraji se o ne, jsou nadsene, byva to tak. Starsi chlapecek nadseny tak z miminka nebude. Z toho duvodu bych tak dlouho necekala. Ja mam s bratrem rozdil 6 let, ja starsi, vzdy jsme si rozumeli a vztahy mame velice dobre. My mame mezi detmi temer 5 let rozdil, vse bez problemu, ale starsi je holcicka a krasne se o nej stara. Samozrejme i jeci, hadaji se, dokazi se porvat
ale to je vsude
Ono spíš než na věku záleží na povaze. Já mam o dva roky mladší sestru a nedokážu se s ní vystát. Bratranci jsou od sebe jedni osm let a mají skvělý vztah, druzí bratranci jsou od sebe šest let, mladší je ještě malý a prý je to pohoda, že ten starší už i s něčím pomůže, zabaví ho. Já chci také dítě cca po šesti letech od prvního.
Mám mezi dětmi 8 let a jsem ráda, jak to je. Ale nebyl to plánovaný rozdíl. On někdy život rozhoduje ta nás. Vše má své pro a proti. Já si užila obě děti, měla jsem na ně čas, nebyla jsem uhoněná máma, nepředávaly si dětské nemoci.
Máme děti 3. Rozdíl mezi nejstarší a nejmladším je 7 let. Oba si rozumí líp s prostřední, ke které mají každý cca 3 roky.
Devítiletá jde do puberty a nechce si hrát s batoletem. Pětiletá je spojuje, jinak by byli jako dva jedenáčci.
Na druhou stranu máme dvě děti náročný a žádnou pomoc z okolí a je to náročné.
Mám o sedm let mladší sestru a je to na houpačce. Záleží, v jaké životní fázi se nacházíme. Když jsem chodila na vš a ona na střední, tak jsme mohli jet na dovolenou, na kafe apod. Teď mám mimčo a už spolu prakticky nekomunikujeme, asi si musíme dát od sebe nějaký čas pauzu. ![]()
Udělej si to jak to vyhovuje tobě. Já mám děti dva roky, výhodu jsem viděla hlavně v tom, že s nimi můžu najednou dělat stejný sport, stejně hry a jejich výdrž bude podobná. Odbydeme si najednou nemovi. Taky jsem pracovala jen na částečný úvazek, když byly malé. Nicméně neřekla bych že spolu mají nějaký láskyplný vztah, často se dohadují, já mám bráchu o dva roky, vztah máme pěkný až v dospělosti, jako děti jsme se spíš tolerovali. Manžel má sestru o 7 let starší, nebavilo se jí o něj starat a v dospělosti se vůbec nevídají. Myslím že vztahy jsou o povaze, takže udělejte si to tak jak to vyhovuje vám rodičům.
Mam o dva roky mladsi sestru, kamaradit jsme se zacaly az v mych 30 letech, kdy jsme mely obe dite, a tedy i neco spolecneho.
My mame deti 31, 20 a 13 let. Od urciteho veku spolu funguji, hlavne ta nejstarsi je k bratrum skvela.
Vyhodou je, ze mame vzdy jen jednoho vysokoskolaka, aktualne bagristu
Já mám dcery 11 lwt od sebe a je to super…samozřejmě se i štvou, ale neměnila bych.
Já mám bratra od sebe 2 roky a vždy jsme měli krásný vztah. Manžel má bratra o 7 let a těžce se míjeli už jako děti a trvá to dodnes. Vem si, že on šel do školy, když se manžel narodil. On sel na střední když manžel na zakladku atd.
Je to hlavně o povaze!! Ja mám staršího bratra o 1,5 roku, jako děti jsme si občas hráli spolu ale i se občas řezali jak koně. Teď v dospělosti máme takový vlažný vztah, skoro se nevidíme. Ne, ze bysme se neměli rádi, ale máme úplně jiné zájmy a jiný životní styl. Moje děti jsou skoro o 8 let, vztah mají zatím pěkný. Ale určitě je to spis zásluha starší sestry a její povahy. Dceři je 19 a synovi 11. Doufám, ze jim hezky vztah vydrží. A za sebe jsem s tímto věkovým rozdílem spokojena, mužu se každému věnovat zvlášť, např. syn sportuje a u dvou věkové blízkých dětí by to nešlo, věnovat se jim oběma v tomhle naplno. A málokdy se myslím povede, ze věkově blízké děti baví oba to samé a i když ano, jsou např. časově jinak a jinde tréninky, zápasy, soutěže…..
@Anonymní píše:
Zdravím, ráda bych se zeptala těch, co mají děti od sebe cca 6 let. Jaké mají vztahy mezi sebou? Kdybyste se rozhodovaly znovu, chtěly byste radši děti blíž sobě? Máme 14 měsíčního syna a manžel by se chtěl pokoušet o druhé až mu budou třeba 2 roky. Já si naopak myslím, že bych šla po mateřské na rok dva do práce a pak…, že první syn už bude větší, bude s ním domluva a nebude to takový mazec. První byl do roku fakt náročny + zdravotní problémy, takže to byl masakr…teď se to pomalu lepší.
Mi to přijde mnohem jednodušší.. mám kluky ve věku 16,8 a 2 roky. A prostě máš na každého zvlášť čas v tom nejhorším věku, kdy tě potřebuje 100%. Teď si naopak neumím představit ten masakr, až za chvíli přibude mimco
jinak vztah dobrý, ale paradoxně si ti starší rozumí víc s nejmladším. Mám ještě nevlastního 11leteho. A dvouletak je jejich mazlík, hrozně je všechny baví, učit ho nové věci atd
Příspěvek upraven 07.01.23 v 08:45
Naše neteře jsou od sebe 7 let a nikdy jsem neviděla tak krásný vztah mezi sourozenci. Naše děti jsou 14 let a taky super. Já se sestrou 2 roky a nikdy to nefungovalo. Můj názor je asi jasný ![]()
Mám mezi kluky rozdíl 6 let. Stejně jako u vás, i náš první byl velmi náročný a chtěla jsem si trochu orazit, po RD jsem šla na dva roky do práce. Otěhotnění jsem si sice představovala dřív, ale prostě se to podle plánu nepodařilo. Vztah mají kluci na oko celkem vlažný, ale když mladší potřebuje s něčím pomoci, automaticky nastupuje ten starší. Bere to jako roli staršího, rozumnějšího a zkušenějšího bratra a ten mladší je na něj celkem pyšný. Vyrůstají ale tak trochu jako dva jedináčci, on prostě šestiletý kluk není na větvi ze řvoucího mimina. Hodně aktivit provozujeme jako rodina společně, na kolech i na bruslích byl malý ve vozíku, ale lyžování, florbalové zápasy apod. jsme se prostě dělili na dvě skupiny.
Zpětně toho nelituju a nechtěla bych druhé dítě dříve než o rok. S prvním synem byly první 3 roky fakt galeje, denně vstával mezi 4-5 ráno a byl velmi akční, nepotřeboval odpočívat, neposeděl, přes den usnul jen v autě. Do toho bych druhé dítě dobrovolně nechtěla. Musí se taky myslet na matku ![]()
Mám dva roky a deset měsíců od sebe. Holka a pak kluk. Teď je jim 11 a 14 a vztah mají naprosto skvělý. Moje sestra je o 6 let mladší. Hrály jsme si, ale míjely se. Není to ten vztah jako má dcera se synem. Bohužel se se sestrou míjíme doteď. V dnešní době je to způsobeno tím, že ještě stále nemá s manželem děti a neznáme pravou příčinu.
Zdravím, ráda bych se zeptala těch, co mají děti od sebe cca 6 let. Jaké mají vztahy mezi sebou? Kdybyste se rozhodovaly znovu, chtěly byste radši děti blíž sobě? Máme 14 měsíčního syna a manžel by se chtěl pokoušet o druhé až mu budou třeba 2 roky. Já si naopak myslím, že bych šla po mateřské na rok dva do práce a pak…, že první syn už bude větší, bude s ním domluva a nebude to takový mazec. První byl do roku fakt náročny + zdravotní problémy, takže to byl masakr…teď se to pomalu lepší
.