Velcí slušňáci

3337
21.10.10 13:44

Velcí slušňáci

Ahojky!
Nedávno jsem se se synem a dcerou vraceli z procházky a potkali 2 známé. Šli se podívat na malou do kočárku a syn (4 roky) je automaticky pozdravil. Známá se na mého syna podívala, pak užasle na mně a říká: „Vy jste takový slušňáci!“
Nezmohla jsem se na nic než jí říct, že co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš :nevim:
Pořád o tom přemýšlím. Mně přijde normální, aby mé děti uměli v rámci slušného chování 3 základní věci a to - pozdravit, poprosit a poděkovat.
Proto se ptám, jsem divná já nebo ony? :?: ?
Ona totiž ta známá má syna staršího asi půl roku než je ten můj, ale nikdy ani nehnul brvou, když jsme šli okolo…
Prostě mi to přijde jako automatika… Nechápu tuhle novou dobu, kde děti všem tykají a chovají se k nim jako k sobě rovným, zvláště v pubertě.
Co je pro vás prioritou, aby vaše děti uměli v rámci slušnosti???
Možná blbé téma, ale já si fakt teď připadám jak z jiný planety, že jsem na syna hrdá, že to umí sám aniž bych ho upozorňovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2649
21.10.10 13:47

Případá mi zcela normální učit dítě pozdravit, poprosit i poděkovat. Spíš mi to přijde ze strany zámé jako závist - možná syna taky učí zdravit a nedaří se …
Takže tak.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4267
21.10.10 13:48

Rozhodně jsou divní oni, ty jsi normální stejnějako já, já taky dceru už dávno učím, že musí zdravit, když někoho potkáme, v obchodech, nebo prostě kdekoliv, jak příjdeme…a mám velkou radost, když už to někdy zvládne sama od sebe, že ji to prostě samotnou napadne…

takže já myslím, že ne, že vy jste velcí slušňáci, ale vy jste normální a ti druzí velcí neslušňáci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
21.10.10 13:49

pro nás je SAMOZŘEJMOST,aby syn od dětství POZDRAVIL, PODĚKOVAL ČI POPROSIL.

když tak neučiní, hlasitě jej napomenu.
nyní je už předškolák, tak učíme dalším věcem jako podržet dveře, pomoci babičce apod.

křupany-dospěláky fakt nemám ráda :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
21.10.10 13:50

Myslim si ze je to normalni.
My uz ted umime poprosit kdyz neco mala chce tak prosi.Zdravit neumi nebot jeste nemluvi ale obcas zamava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
21.10.10 13:51

Zakladatelko, plně s Tebou souhlasím :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4242
21.10.10 13:54

Ahoj, ja teda taky ucim pozdravit a rozloucit se, podekovat a omluvit se..
(sice jeste moc nemluvi, takze nezdravi, obcas se zmuze na Ahooj nebo zamava kdyz odchazi :oops: Ale kdyz to neudela, tak ho proste upozornuju, aby si to zapamatoval..)

Prijde mi to uplne normalni a slusnost, treba my bydlime v dome, kde je ve dvore 5 domu, cca 80 bytu a zdravi tak ctvrtina lidi, nesnasim to, clovek se potka na dvore, tak vi, ze tam bydlime spolu a nezdravi, vetsinou zdravim prvni, bez ohledu na stari/pohlavi, ale ty lidi ani neodpovi :cert: Obcas mam chut rict Domcovi „jak dela kravicka - buuu“, jako mi to vzdycky rikala mamka (aby to ti lide slyseli :lol: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
21.10.10 13:56

Já jsem taky právě ten typ, že když syn nepozdraví, nepoprosí nebo nepoděkuje, tak ho napomenu. Kdekoliv a kdykoliv… Tak jsme to měli doma my s mamkou a tak to praktikuju na svých dětech :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
21.10.10 13:57
Prijde mi to uplne normalni a slusnost, treba my bydlime v dome, kde je ve dvore 5 domu, cca 80 bytu a zdravi tak ctvrtina lidi, nesnasim to, clovek se potka na dvore, tak vi, ze tam bydlime spolu a nezdravi, vetsinou zdravim prvni, bez ohledu na stari/pohlavi, ale ty lidi ani neodpovi :cert: Obcas mam chut rict Domcovi „jak dela kravicka - buuu“, jako mi to vzdycky rikala mamka (aby to ti lide slyseli :lol: )

přesně, bydlím ve velkém paneláku, nepatřím k nejmladším a přesto zdravím první většinou já a někdy je mi odpovězeno :nevim:
huba by jim upadla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
21.10.10 13:58

Mně se líbí, že pozdravil :palec: Myslim, že výchova ke slušnosti se teď docela zanedbává a taky to podle toho vypadá, jak se k sobě lidi chovají, je to dost smutný.

Rozlišuju teda slušnost a pak něco, co se označuje jako úcta ke starším, nejsem zastánce toho, aby byl dospělej vůči dítěti automaticky považovanej za autoritu, jejíž názor je jedinej správnej, pouze proto, že je dospělej. Dospělej si úctu musí zasloužit.

Ale vykat někomu, koho neznám, pozdravit, poprosit a poděkovat, to mi přijde jako základ a k tomu svoje děti taky povedu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
21.10.10 13:58

U nás je zdravení taky zcela normální. Je zvyklá jak ze školky, tak od nás. Bydlíme na vesnici a tady se to zdravení pořád udržuje. Pro Terku je největší psina, když potkáme každé ráno jednoho a toho samého pána, co jí na „Dobrý den“ odpoví „celý den“ :-D
Je schopná zdravit každého i ve městě, tam je to s tou odpovědí na pozdrav horší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
21.10.10 13:59

řekla bych že je to o tom, včem byla vychovaná ona maminka dotyčného klučiny.

taky považuju za normální pozdravit, ale poslední dobou se setkávám stále častěji s tím, že já pozdravím a druhá osoba, ač na mě kouká a slyší mě,ani neodpoví :nevim: :nevim: a to jsou dospělí a ne děti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9199
21.10.10 14:03

Ahoj,

velci slusnaci??? To ne, jen zcela normalni lidi s vychovanymi detmi. Je to fajn, kdyz se to deticky nauci a zacnou to brat jako automatiku. Meli by se stydet oni, ze to syna nenaucili. Treba ho to taky uci, ale zatim se nedari - kazde ditko je individualni a uvidis casem, zda se to nauci.

Nasi sousedi maji vnuka, vidam ho temer denne a chodi do druhe tridy. Jeho pozdrav na kazdeho je HOJ, neco jako vykani jsem u nej jeste neslysela (nemyslim vuci sobe) a poprosit a podekovat, to snad ani nevi na co to je. Kdyz mu clovek neco da a rakne, ze by mel podekovat, tak se na nej diva stylem „co to po me chces, aneb naval jeste“.

S tim kravinem je to pravda - kdyz tam clovek vstoupi, tak ty kravicky zabuci, nic jineho neumi. Kdyby umely mluvit, tak i ony pozdravi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
21.10.10 14:03

jsem zvědavá, zda tu bude mít někdo jiný názor.. jakože děti zdravit nemusí :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
21.10.10 14:07

ahoj,tak my mame neco pres 4roky,ale uz nejakej ten patek zdravi,jak v obchode,tak u dr.autobus,vypravci ve vlaku atd…a jsem za to rada.ikdyz nekdy pouzije misto dobry den ahoj ale co uz nadelam hlavni je ze tu papulku otevre :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová