Velcí slušňáci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
480
21.10.10 14:07

ahoj,tak my mame neco pres 4roky,ale uz nejakej ten patek zdravi,jak v obchode,tak u dr.autobus,vypravci ve vlaku atd…a jsem za to rada.ikdyz nekdy pouzije misto dobry den ahoj ale co uz nadelam hlavni je ze tu papulku otevre :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
21.10.10 14:07

Pochopitelně normální jsi ty, to neřeš… Mě strašně baví, jak moje malá „vychovává“ tyhle dospělé křupany… Kolikrát vařím a slyším jí, jak na balkoně huláká na kolemjdoucí sousedy - „dobý den“ a říká to tak dlouho, dokud dotyčný neodpoví :mrgreen: To se vždycky mlátím smíchy a věřím, že se ti dospělí občas chytnou za nos :wink: … A nedávno dokonce takhle zdravila asi 5× pokladní v obchodě - bez odezvy a já jí pak šeptem povídám - „paní má asi špinavý ouška, že tě neslyší“ - jenže to mi nedošlo, že nemůžete dvouletýmu dítěti říct, protože příště, když došlo na tu samou situaci, tak Anežka povídá u pokladny dost nahlas - „paní má asi špinavý ouška“ :mrgreen: :mrgreen: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
21.10.10 14:08
Irias píše:
jsem zvědavá, zda tu bude mít někdo jiný názor.. jakože děti zdravit nemusí :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

tak holčička mé kamarádky zásadně nezdraví..jsou jí tři roky a klidně řekne, že tuhle paní prostě nepozdraví. Ale je to z toho, jak je vychovávaná. Její maminka lidi děsně škatulkuje a začíná i u dětí ve školce. Takže její holčička ví přesně, s kým se má kamarádit a s kým ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3337
21.10.10 14:12
lucielle píše:
Pochopitelně normální jsi ty, to neřeš… Mě strašně baví, jak moje malá „vychovává“ tyhle dospělé křupany… Kolikrát vařím a slyším jí, jak na balkoně huláká na kolemjdoucí sousedy - „dobý den“ a říká to tak dlouho, dokud dotyčný neodpoví :mrgreen: To se vždycky mlátím smíchy a věřím, že se ti dospělí občas chytnou za nos :wink: … A nedávno dokonce takhle zdravila asi 5× pokladní v obchodě - bez odezvy a já jí pak šeptem povídám - „paní má asi špinavý ouška, že tě neslyší“ - jenže to mi nedošlo, že nemůžete dvouletýmu dítěti říct, protože příště, když došlo na tu samou situaci, tak Anežka povídá u pokladny dost nahlas - „paní má asi špinavý ouška“ :mrgreen: :mrgreen: :jazyk:

Takhle podobně mi to přesně dělá syn… Jsme v obchodě, pozdraví prodavačku a čeká… Když to opakuje asi po 5. tak mi pěkně nahlas říká: „Mami, proč mně ta paní taky nezdraví? Ona jí to maminka nenaučila???“ Smíchy padám, ale prodavačky se tváří pěkně pohoršeně :mrgreen:
Taky mu babička říkala, že jedna babička mu neodpověděla, protože je stará a neslyší - takže kdo neodpoví, tak je už starej a půjde do hrobečku :roll: 8-o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
757
21.10.10 14:15
Lucyus12 píše:
lucielle píše:
Pochopitelně normální jsi ty, to neřeš… Mě strašně baví, jak moje malá „vychovává“ tyhle dospělé křupany… Kolikrát vařím a slyším jí, jak na balkoně huláká na kolemjdoucí sousedy - „dobý den“ a říká to tak dlouho, dokud dotyčný neodpoví :mrgreen: To se vždycky mlátím smíchy a věřím, že se ti dospělí občas chytnou za nos :wink: … A nedávno dokonce takhle zdravila asi 5× pokladní v obchodě - bez odezvy a já jí pak šeptem povídám - „paní má asi špinavý ouška, že tě neslyší“ - jenže to mi nedošlo, že nemůžete dvouletýmu dítěti říct, protože příště, když došlo na tu samou situaci, tak Anežka povídá u pokladny dost nahlas - „paní má asi špinavý ouška“ :mrgreen: :mrgreen: :jazyk:
Takhle podobně mi to přesně dělá syn… Jsme v obchodě, pozdraví prodavačku a čeká… Když to opakuje asi po 5. tak mi pěkně nahlas říká: „Mami, proč mně ta paní taky nezdraví? Ona jí to maminka nenaučila???“ Smíchy padám, ale prodavačky se tváří pěkně pohoršeně :mrgreen:
Taky mu babička říkala, že jedna babička mu neodpověděla, protože je stará a neslyší - takže kdo neodpoví, tak je už starej a půjde do hrobečku :roll: 8-o :lol:

Vtipný, že se tváří pohoršeně prodavačka, viď? Místo aby uznala, že udělala chybu… A s hrobečkem dobrý :palec: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
21.10.10 14:19

Také považuji za základ, už se těším, až bude zdravit u nás v baráku a někteří mu neodpoví. :mrgreen: Měli jsme tu neshody se stejně starými lidmi a ačkoliv jejich děti do té doby normálně zdravili, tak rodiče nelenili a naočkovali je, takže na nás koukají jako tele na nový vrata a nepozdraví. Zásadně na ně bučím :lol: Říkám si - ubožáci, tahají do toho i děti. :nevim: Bohužel se s tím setkávám čím dál častěji :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
21.10.10 14:19

Bydlíme sice v Brně, ale i tady v rámci jedné ulice kde bydlíme, se lidi normálně zdraví. Přijde mi to fajn. I naše dvouletá křičí na každého: „Dy dén!“ TO má asi po mně - přistihla jsem se, že to tak fakt zkracuju, takže se snažím srozumitelněji artikulovat, ať si lidi nemyslí, že malá neumí mluvit. Umí, ale opičí se po mamince :lol: :lol:
Pozdravit, poprosit, poděkovat - to jsou základní věci, které by měl člověk umět, když už nic jiného ;)
Manžel není z domu zvyklý poprosit a poděkovat, tak občas zahučí, že to přeháním, ale když já to jinak neumííím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
21.10.10 14:24
Irias píše:
jsem zvědavá, zda tu bude mít někdo jiný názor.. jakože děti zdravit nemusí :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

tak na tom taky něco bude. Na tom, že se má zdravit se shodneme asi všichni. Ale na druhé straně je pravda, že ač mě moje mamka v mládí v tomto dost peskovala, tak já byla hodně stydlivé dítě. A když jsem byla sama bez ní tak jsem se bála pozdravit.doddneš to neumím vysvětlit, prostě jsem se bála. Takže si o mě asi taky spousta lidí myslelo, že jsem nevychovaná.

Ale na druhou stranu zakladatelka psala, že se divila maminka toho klučiny… tam už je to o něčem jiném. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
21.10.10 14:26

Zakladatelko, jasně, že jsi normální ty 8-)
Taky učím děti zdravit. Starší už to zvládá sama a mladší to musím občas připomenout, ale beru to tak, že je ještě malá a zatím se to učí. Poprosit musí, jinak nedostanou, co chtějí. Rozhodně je nenechávám, aby po mě vykřikovaly rozkazy jako „Pití!!!!!!“ a že jsem to před pár lety slyšela u o dost větší holčičky, jak takhle pérovala svojí mámu a připadalo mi to šílený už tenkrát. Poděkovat musí taky.
Připadá mi to všechno jako samozřejmost, taky bych to viděla tak, že ta známá ti to závidí :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
21.10.10 14:29

Tak mě to teda normální nepřijde :lol: Teda jestli definujete normální jako to, co je běžně k vidění a je samozřejmé pro každého člověka. Já jsem v práci žasla, pro kolik dospělých lidí je problém pozdravit, když někam přijdou nebo odcházejí a říct nahlas a zřetelně, jak se jmenují a co chtějí :roll: Většina to nedokáže.

Takže chápu, že jestli se známá pohybuje mezi takovýma lidma, přijde jí už jenom samotný fakt, že někdo sám od sebe pozdraví, jako přírodní úkaz :lol: :lol: :lol:

Já Samíka samo k děkování a zdravení vedu, protože bych chtěla, aby se uměl chovat. Zdravit teda ještě neumí, ale necizím lidem už děkuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
21.10.10 14:32

No to je přece úžasný, že dítě bez vyzvání samo ve 4 letech zdraví. Gratuluju. :kytka:

Vítkovi bude 6 let a myslím, že ještě loni když jsme třeba vlezli k doktorce, že jsem mu musela říct neoblíbené: " Jak se říká?" Teď už naštěstí všude hlasitě a rovnou říká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
21.10.10 14:48

Mě taky někdy přijde, že jsem jediná kdo učí děti zdravit. Sice někdy zapomenou (hlavně ta mladší), ale připomenu. Naopak já když potkám nějaké dítko třeba školou povinné, zvlášť teď když vodím dceru do školy, tak se mi jen málokdy stane, že pozdravěj. Jé, to kdyby se stalo za nás, že jsme nepozdravili, tak se to naši dozvědí a byl by bengajs, zvlášť tady na vesnici. Ale dneska? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5044
21.10.10 15:51

Mně taky přijde normální vést děti k tomu, aby uměly pozdravit, poprosit a poděkovat.

Máťa většinou zdraví tam, kde je to „potřeba“, tzn. když přijdeme ke známým, k doktorce, občas zdraví i v obchodě. Ale když potkáme někoho na chodníku, aniž bychom se zastavili a já se s tím dotyčným pozdravím, Matyáš většinou nezdraví. Je to teda většinou díky tomu, že poletuje okolo nebo si brebentí svoje věci a ani nezaregistruje, že jsme někoho potkali :mrgreen:

No a poděkovat a poprosit, to mi přijde jako základ výchovy. Učím ho, abychom prosím a děkuju si uměli říct i doma a zatím se docela daří. (já ho taky poprosím, když něco chci a děkuju mu)

Hlavně čím víc slušných lidí a dětí, tím příjemnější to na světě bude ;-)

Příspěvek upraven 21.10.10 v 15:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
21.10.10 15:51

Nedávno jsme se o tomhle bavili s naší babi. Dřív člověk vešel do malého krámu, tak pozdravil, dneska je doba daleko anonymnější, vše je davovější - jeden individualista se mezi tím kvantem lidí ztrácí… V supermarketu třeba pozdraví málokdo… My teda zdravíme třeba i když přijdeme v supermarketu na pokladnu. Přijde mi normální pozdravit známého nebo někoho, s nímž jsem v kontaktu v rámci služeb (obchod, škola, úřad atd.), úplně cizí lidi, které běžně potkávám na ulici nezdravím a vlastně ani netoužím po tom, aby to dělalo moje dítě - v rámci bezpečnosti - viz diskuze o unesené Aničce apod. Ale jinak v běžné komunikaci je zdravení a slušné chování základ. Doufám, že takových mamin jako tady je v reálu víc :palec: :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
21.10.10 17:41

Já třeba v malých obchodech zdravím stále :nevim: Při vstupu do supermarketu pravda ne, bo není koho - to bych si připadala jak Krokodýl Dundee :mrgreen: Ale pokladní pozdravím, u pultu s uzeninama pozdravím, to zase jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová