Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
nevíte některá, jaká je pravděpodobnost, že velké mimino ve 30 tt znamená těhotenskou cukrovku? Dr mi dnes na UZV sdělil, že Vašík má moc veliké bříško (odpovídalo by spíš 32 tt) a poslal mě na glukózový test. Tak mě napadlo, že třeba některá z Vás jste měla taky v bříšku malého obříka a všechno bylo nakonec v pořádku
. Jenom by mě zajímalo, jestli se mám spíš připravit na to, že je Vašík jen dobře živenej, nebo spíš na nějakej problém. Díky moc
Makýš
Tak z toho bych si nic moc nedělala. Já jsem měla od 7. měsíce místo břicha buben, který mně neustále rostl a rostl, takže mě všichni neustále atakovali s tím, že čekám dvojčta. Na UZ ve 30. týdnu rozměry Kubíka ukazovaly na 2 týdny starší miminko, když jsem začala chodit do Podolí, tak opět dělali biometrii( UZ miminka, tam mi vyšel termín porodu o 3 týdny dříve než dle PM). Určitě Ti dělali okolo 20 týdne orální glukozový test, to bylo vypití té hnusné glukozy nalačno a pak 3× měření glykemie.
Toto vyšetření jsem měla v normě, ale v Podolí je mé břicho fascinovalo, tak jsem absolovala další vyšetření na cukrovku, negativní a po porodu mi dělali opět glykemický profil s normálním výsledkem. Snažila jsem se všem vysvětlit, že velkeé dítě je u nás dané geneticky, manžel měl při narození 4,60 kg, já 4,50 kg, no a náš Kubík se vyšvihl na 4590 g. UZ ukazuje podle tabulek a holt všechny děti tabulkový nejsou, ač s je tam někdy někteří lékaři snaží nacpat. A pokud by to náhodou vyšlo zvýšený, tak se drží dieta a ta není nijak drastická. Často bývá příznakem cukrovky také zvýšené množství plodové vody.
Přeju dobré výsledky a ať Vašík prospívá, i když ne zrovna podle tabulek. ![]()
Ahoj Kolovka
Ahoj,
myslím, že snad můžeš být klidná. Mě ke konci těhotenství pořád vyšetřovali kvůli moc malému břichu. Mě to tedy nepřišlo
. Přitom na ultrazvuku nám vyšlo, že má mimčo „o 3 týdny větší hlavu“. Nikdy během ani jednoho těhotenství mi žádné testy na cukrovku nedělali. Děsila jsem se, jak takového hlavouna porodím. Nakonec to bylo normální mimčo s porodní váhou 3250 g (a hlavou úměrnou tělu).
Esterka
Ahoj, mne desili DR v Podoli , ze mimi ma hlavu o 4 tydny mensi, brisko o 2 tydny mensi, stehno v terminu … A protoze to bylo navrch KP, tak jsem rodila cisarem hned na zacatku 38ho tydne. Mimi bylo mini - 2,85 kg a 46 cm, ale plne donosene a skore 10-10-10. Hlavu ma po mne nejmensi ve stredni Evrope a prilehlem okoli, brisko v normalu a bude take dlouha asi po mne
. Jen nezapadala do tech tabulek, tak musela na svet o 2 tydny pred terminem… Urcite to bude v poradku, zustan v klidu. Zuza
Holky díky za uklidnění,
dneska už se nato dívám střízlivěji, snad bude všechno v pořádku. Ve 20. tt jsem na glukozovem testu nebyla, to byl Vašík ještě souměrnej a tabulkám odpovídající. Takže jdu až příští pondělí poprvé. Fakt je, že já jsem byla mrňavé a špatně živené novorozeně a manžílek, když se narodil, tak byl taky pod normál. „Vyžral“ se až teď
Nicméně doufám, že Vašek bude prostě akorát tlusťoučkej a bez problémů. Zatím mu říkám Otesánek ![]()
Ještě jednou díky
Makýš
Ahojky,
to vobec nic neznamena. Na ultrazvuku mal nas syncek velku hlavicku v porovnani s telom. A este mi vraveli, ze okrem toho to bude velke dieta. No a narodil sa 50cm. Ultrazvuky vobec niesu spolahlive. Nizoho sa neobavaj
Mne doktor upozornil už ve 20. týdnu, že je prtě větší než je průměr a že bude mít určitě více než 3,5kg. A pak mi dělali ultrazvuky jiní doktoři a to vypadalo pořád na klsiku pár deko přes 4 kg. Ale já jsem věděl, že je větší. A Peťa měl 54 cm a 4,75kg. Testy na cukrovku mi v těhotenství nikdo nedělal. Až po porodu a vše je OK. Prostě a jednoduše nemá být po kom malý a má silné kosti a je celkový korba po tatínkovi. Nenech se znervóznit. Od nikoho. Drž se Olga