Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Máme doma dceru. Sice má 2 roky, ale na Velikonoce se už k nám „objednalo“ docela dost tatínků s kamarády naší malé slečny, že nás přijdou vymrskat. ![]()
Do teď jsme žili ve městě, tam se to tak moc neřeší, ale přestěhovali jsme se na vesnici a tady je zvykem pozvat všechny dál a nějak pohostit.
Co připravujete dobrého, aby se nesedělo u prázdného stolu. Beru jakoukoliv inspiraci. (slané, sladké…)
Díky. ![]()
Beránek, mazanec, linecké zajíčky, medová vajíčka, slané šneky, bramborová kolečka, jednohubky, popř. kupované brambůrky atd.
U nás se vždycky dělali chlebíčky a pak něco sladkého, buď upéct nebo koupit zákusky.
U nás se teda ve dveřích naleje slivka, popřípadě nachystám nějaké jednohunky nebo malé chlebíčky (nic velkého, neforemného nebo něco co by se jim blbě a pomalu jedlo
) na zajezení, voda na zapití. Už loni (to měla malá 7 měsíců
) jsem za ni nachystala malé balíčky cukrového do sáčků a zavázala stuhou. V balíčku byla vždycky nějaká oplatka, velikonoční čoko vajíčko, malý zajíček a takové ty kravinky co se váží k velikonocím. Šmigrůstník si vzal z košíčku tenhle balíček, tatínci si dali slivku (malí vaječný konak nebo nic),pokud měli chut tak třeba jednohubku a šli dál. Tchyně mi řekla že se jim váží na tatary stuhy, tak letos nakoupím ještě stuhu a budem jim vázat stuhy na tatar-jinak asi stejně jako loni.
Dcera má 19 měsíů
Já jsem nebyla nikdy v životě na dodržování tradic, ale od té doby co jsem se přistěhovala k mojemu do baráku k tchánovcům kterí na to lpí a drží, tak se pomalu taky učím
A ted to dělám i pro malou, už to pro mě má nějaký smysl to chystání a tak ![]()
Možná letos koupím i nějakou svou první velikonoční ozdobu ![]()
Budu péct beránka, slaný štrůdl, chlebíčky a koupím brambůrky. Alkohol nenalejvám. My nepijem tak to kvůli velikonocům nebudu kupovat. On stejně málo kdo zůstane dýl. většinou vemou kus štrůdlu nebo chlebíček do ruky a mažou k sousedům.
Nádivka - hlavička, zapečené klobásy, mazanec…
Uzené, klobásy apod. jsou prima k vínku nebo panáku.
Zajíčky z perníkového těsta, čoko muffiny, žl. věnečky a pro tatínky chlebíčky, sekaná, řízek a salát
@HankaHK
Všechno znám, ale zaujala mě ta bramborová kolečka. Můžu poprosit o recept? ![]()
Dělám perníková vajíčka, utopence (ty přijdou k chuti vždy), košíčky s vanilkovým krémem, brambůrky, tyčinky, uzené (domácí).
K pití slivovicu, pak brusinkový likér. Mám připravené mašle na tatary. A samozřejmě obarvená vajíčka a sladkosti pro děcka.
@miselka666
Taky jsme právě neznali tradice Velikonoc až do chvíle, než jsme se odstěhovali z města. Tady má člověk opravdu k sobě jaksi blíž.
Na balíčky pro koledníky si moc netroufám, protože bych musela dělat cca 30 balíčků a to bych asi nezvládla. ![]()
Stuhy ještě nakoupíme. To je fakt, že si z dětství u babičky na vesnici pamatuji, že se to dělávalo. Díky za připomenutí. ![]()
@LuckaPt
Taky tomu alkoholu moc nedáváme, ale pro koledníky asi koupíme vínko. Snad nás nepošlou do háje, že to není nic tvrdšího. ![]()
Chlapum panáky a dětem vajicka. Žádné čokolády, v tom nebudu nikoho podporovat.
U nás to chodí tak, že koledníky dál nezvu, jen ty dobré známé a obecně Velikonoce moc nedodržuji, beru to jako pár volných dní. Ale jinak bych udělala beránka, třeba medovník, nějaké kanapky…