Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,jsem 33tt,při kontrole mi minulí týden doktor řekl,že fundus mám 32cm a že půjdu mnohem dříve rodit než mi bylo napsáno do průkazky.Napište mi prosím vaše skušenosti.
Fundus mi nikdo ani jednou neměřil a doktor je doktor a ne věštec. Rodit půjdeš, až se miminku bude chtít ![]()
To fakt nemám ráda tyhle „věštby“.
Já si myslím, že podle toho se to poznat rozhodně nedá.
Přece každá maminka má jinak velké bříško a neplatí že, která má větší rodí dřív a ta s menším déle.
Já třeba měla zase pidi bříško a taky jsme rodila o 14 dní dřív. Takže tak
Několikrát jsem se dívala na internet ale nikde není nic podrobnějšího.Měla jsem problémi i u obou předchozích těhotenstvích a až teď nevím kdy to příjde.Když jsem ležela nedávno v nemocnici tak mi říkali úplně něco jiného než můj doktor.Podle mého mám jít rodit 28.8-podle nemocnice 17.8-a podle doktora který zastupuje mojeho 8.8.Proto mě zajímá jestli mám správnou velikost fundusu
Pejchalová Anna píše:
Ahoj,jsem 33tt,při kontrole mi minulí týden doktor řekl,že fundus mám 32cm a že půjdu mnohem dříve rodit než mi bylo napsáno do průkazky.Napište mi prosím vaše skušenosti.
Ahojky, tak mě moje Dr. řekla k tomuhle to, že velikost fundu má odpovídat týdnu těhotenství ve kterém jsem. Při poslední poradně na které jsem byla jsem byla ve 26+6 a velikost fundu byla 26 cm. Tak jsem pochopila z toho to, že bych měla mít velikost fundu 27cm.Ale v průkazce mi psala pokaždé něco jiného.Tzn. 15+6 jsem měla 16cm, 19+6 jsem měla 19cm, 21+6 jsem měla 22cm…Ale nikdy neřekla, že by bylo něco v nepořádku. ![]()
Ahoj,takže by jsem měla být 32 týden a nějaký den k tomu,to by mi potom nesedělo ani to co mi napsal můj doktor do průkazky.Dne jdu k panu doktorovi Graňákovi do Havířova na ultrazvuk který by mi měl určit přesný termín porodu,prý se tam může splést nejvíc o tři dny,tak jsem zvědavá.
Ahojky,
fundus je tělo dělohy a v těhotenství gynekolog provádí gravidometrii - měří právě velikost fundu od stydké kosti nahoru. Počet centimetrů má odpovídat ukončenému týdnu těhotenství, to znamená, že ukončených máš 32 a 33.tt probíhá a velikost dělohy je v pořádku. Nikterak to určitě nesouvisí s tím, jak brzo budeš rodit, od toho jsou vyšetření čípku, apod., ale ne měření fundu.
Ahojky.Dnes jsem byla na 4D ultrazvuku a mám fotku mimina a radostí jsem brečela smál se,takže fotka je perfektní.Ptala jsem se doktora a říkal,že na velikosti fundu nezáleží.Ale potvrdil mi že půjdu rodit začátkem srpna.Mám fundus 32cm ale jsem 36 týden,takže na tom něco bude.
Ahojte maminky,
obnovuji diskuzi a chci se zeptat na váš názor. Velikost fundu mám celé těhotenství na té nejspodnější hranici. Předevčírem jsem byla na kontrole a ve 33+3tt mám fundus 27. Což už je i pod tou nejspodnější hranicí. Doktor nic neříkal a já se ho na to zapoměla zeptat. Vím, že to je staré měření a nedá se podle toho až tak usuzovat, ale to mi přijde docela rozdíl mít 27 a ne 34.
Ultrazvuk mi nedělal naposledy v 30tt a malý prospívá akorát na svůj termín a plodové vody má taky dostatek, tak to tak snad zůstalo. Spíš mi jde i o to, že mám trombofilii a taky po ZT. Budu píchat fraxiparin a vždycky se mi doktor ptá na hematologii, zda miminko není menší.
Chci se spíše jen uklidnit, zda to je normální a jestli jste měla některá z vás stejné nebo podobné hodnoty. Předem moc děkuji za vaše odpovědi.
![]()