Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
PROSÍM O RADU, JAK VELKOU MAJÍ VAŠE MIMINKA HLAVIČKU V JEDNOM MĚSÍCI? MY MĚLI PO PORODU 34 CM. PŘIPADÁ MI, ŽE MÁ HLAVIČKU TEĎ NĚJAK MOC VYKLENUTOU DOZADU, ŽE JI MÁ PROSTĚ HODNĚ VELKOU. PO MÉM MĚŘENÍ 38 CM OBVOD. JAKOU MÁTE ZKUŠENOST?
Ona se hlavička při porodu trochu zdeformuje, takže je menší a další dny se to rovná. Malá měla po porodu 33 cm a když jsme šli za 4 dny domů, tak 36cm. Nemusíš se bát ![]()
Přesně si to nepamatuju, ale vím stoprocentně, že dr. při každé návštěve kromě vážení i měří hlavičku. Pokud se ti nechce čekat do prohlídky v šestinedělí, tak vyraž k dr. ať si ji přeměří. Třeba ten obvod měříš jinde (víc dole, víc nahoře apod.)
Ahoj. Mrkni do grafu v průkazce, kterou vám dali v porodnici (nebo se už nedává?). Tam jsou růstové grafy a mj i obvod hlavičky. Je z něj vidět, jak zezačátku roste rychle.
A neboj, pediatr to určitě hlídá.
U nás ve 3 týdnech 35 cm, po dalším měsíci 37cm, ve 2 měsících 38cm, ve 3 měsících 39cm.
Příspěvek upraven 25.03.12 v 21:32
ahoj, u nás v měsíci bylo 38,8cm, takže bych řekla, že jste naprosto v normě ![]()
Ono taky záleží zda je to chlec či děvče. Kluci maj ty hlavičky větší ![]()
Pokud se Ti zdá, že má hlavu vyklenutou dozadu - mají to tak některé děti. I náš syn je mu 8 let.
Obličej má na první pohled užší, ale celkový obvod má (měl) dobrý.
Už při UZV v těhotenství měl z tohoto důvodu hlavu menší, jelikož se na UZV počítala jen šířka hlavy, ne obvod.
hodně velkou? a co mám říkat já…? Po porodu 37, v 6 týdnech 43 ![]()
AHOJ
KDYZ BYLO SYNOVI CCA 12 MESICU, TAK NAS DOKTORKA POSLALA DO HRADCE DO NEMOCNICE NA ULTRAZVUK HLAVICKY, BYL MIMO RUSTOVE GRAFY, ALE VSE BYLO NASTESTI V PORADKU!! MAME V RODINE HOLD VELKE PALICE ![]()
PO PORODU MEL OBVOD HLAVICKY: 34,5CM
V 10 DNECH: 36CM
V 6 TYDNECH:41CM
VE 3 MESICICH: 42CM
V 6 MESICICH: 46CM
VE 12 MESICICH: 49CM
NEBOJ ![]()
Oběma synům rostla hlava po porodu napříč růstovými grafy, ten starší je celkově větší a hlavu už má mimo tabulky:-) Oba mají to protažení hlavy dozadu - je to dědičné a díky tomu mají větší obvod hlavy. Odborně řečeno - dolichokefalický tvar lebky. Je to normální, časem se to trochu srovná.
ahojky,po porodu měla malá obvod hlavičky 33cm,na měsíční kontrole 36cm ![]()