Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pokud se hodně potíš, tak na tom není nic divného, jen bych si dala pozor, jestli nezadržuješ vodu.
Nějaké otoky okolo očí, prstů, na nohách? Záleží i na tom, kolikrát denně chodíš močit, zda při tom pociťuješ bolesti, a jakou má moč konzistenci - čím je moč tmavší, tím je hustější a tělo víc dehydratované.
Pokud nejsi oteklá (nebo hodně nepřibíráš), tak se pravděpodobně vody zbavuješ jinak (sportem-pocení, vláknina - stolice). Příjem tekutin bych určitě zvýšila a hlídej, zda moč není tmavá, to je známka nedostatečné hydratace.
@Aduš8 @Demi otoky pod očima nemám, ani necítím žádné otoky nohou nebo tak…
Bolesti nepociťuju žádné a moč je normálně světlá… nechci hned plašit a jít k doktoru, když mě nic nebolí… jen je mi to prostě divné, že předtím jsem chodila na záchod celkem často a teď o dost míň…
@Margit. Tomanova pokud jsi začala sportovat, tak se i víc potíš, navíc se teď podstatně oteplilo. Zkus si pravidelně každé ráno měřit obvod lýtka, tak poznáš, jestli zadržuješ vodu.
Ještě jen pro jistotu doporučím koupit si v lékárně malé balení testovacích lístků na moč a zkusit jeden ponořit do ranní moči. Pak lístek přilož ke krabičce a uvidíš, zda se některý ze čtverečků zabarví. Ale věřím, že to nic vážného nebude, jen máš větší výdej tekutin jinou cestou z těla.
Ahoj,
prosím o radu, piju denně ca 2,5 litru. Posledních 14 dní, ale skoro nechodím na záchod.
Může to být známka nějaké nemoci?
Je pravda, že jsem teď začala víc sportovat a začala se stravovat dietně, nevím, zda to s tím může souviset?
Mockrát díky za rady a tipy