Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V 9letech určitě není tak naivní aby věřil, že dárky donese Ježíšek.. Spíš před tebou predstira, že věří.
Co říct, že dárky nosí Ježíšek, ale rodiče mu někdy pomáhají, protože toho má moc a i on může obdarovat své blízké, pokud bude chtít, můžete jít příští rok na nákupy společně a obdarovat tátu, babičky.
My říkáme, že dětem nosí Ježíšek a dospělý si kupují sobě, protože to už by Ježíšek nezvládl. Ja zas nechápu proč každé 2 téma tu zakládá anonym. Ještě takové téma jako je toto ![]()
Přesně z tohoto důvodu Ježíška nesnáším protože když jsem se na rovinu zeptala jak to je (bylo mi cca 5 a měla jsem podezření) tak mi řekli že dárky nosí Ježíšek, byla jsem moc zklamaná že mi lžou. Znám docela dost dalších lidí co to má stejně.
Nase nejstarsi verila do 10r. (do lonska), nez presla na budovu skoly, kde chodi starsi deti. Tam zjistila pravdu. Ma mladsi sourozence, tak jsem holku pozadala, at mlci a nic neresi, aby to nepokazila mladsim. Normalne si s nim promluv.
Uz je velky a pochopi to.
@Anonymní píše:
Devcata jdu si pro radu ci zkusenost.syn skoro 9.let odhalil, ze darky nosi rodice, ne jezisek.na to jsem mu odpovedela ze to neni tak a bylo ticho po pesine.asi chyba, mela jsem jit s pravdou ven. myslim si, ze az prijde po novem roce do skoly, tak deti mu to reknou.otazka.mam jit s pravdou ven?
Ano. V devíti letech už sám nevěří. Chtěl slyšet pravdu.
Doufám, že ho neučíš češtinu ![]()
@Alušáček píše:
V 9letech určitě není tak naivní aby věřil, že dárky donese Ježíšek.. Spíš před tebou predstira, že věří.
Neřekla bych, že mám naivní dítě a přesto na Ježíška věří a není v tomhle věku rozhodně jediný.
Jinak asi bych to téma teď neřešila a nechala to osudu, co z toho bude.
U nás to prasklo letos v prosinci ![]()
Už měl dost indicií ze školy…v únoru mu bude 10.
Vzal to v pohodě, že dal budeme psát dopis Ježíškovi ( u nás tradice i dospělých) a že mladším dětem kamarádů to říkat nebude…
Když to odhalil, proč jsi mu lhala? U nás to vydýchala i 8letá. Zeptala se, tak jsem jí řekla pravdu, proč to natahovat a ztrapňovat sebe i ji?
V tomhle věku bych na přímý dotaz řekla pravdu. Však ho to asi nenapadlo ze své hlavy, ne? U nás přechod takový pozvolný, už dost dlouho Ježíškovi pomáháme, momentálně nosí těm, kdo na něj věří, plus spoustu dárků si dáváme pro radost sami. Ale v devíti letech trvat tvrdošíjně na Ježíškovi, když už se dítě samo zeptá a určitě je ze všech stran obklopeno těmi, kdo už vědí, mi přijde nesmysl.
@bublinek necekala jsem tu otazku, tudiz rychla odpoved a fakt me to stve.
@Anonymní píše:
@bublinek necekala jsem tu otazku, tudiz rychla odpoved a fakt me to stve.
to já u dcery taky nečekala
Devcata jdu si pro radu ci zkusenost.syn skoro 9.let odhalil, ze darky nosi rodice, ne jezisek.na to jsem mu odpovedela ze to neni tak a bylo ticho po pesine.asi chyba, mela jsem jit s pravdou ven. myslim si, ze az prijde po novem roce do skoly, tak deti mu to reknou.otazka.mam jit s pravdou ven?