Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, přišel mi mailík s tímto textem, co vy na to?
Rakovina prsu - doporučuji přečíst
Mile zeny a holky, které jste v mém adresáři, dostala jsem zajímavý mail ohledne rakoviny prsu a jedné z jejich možných příčin - už několik let (po jednom doporučení) pečlivě čtu složení při výběru přípravků pro hygienu v oblasti podpaží a vyhýbám se všem, jehož součástí je „aluminium zirkonium“ a tento mail mě v tomto mém počinu jen utvrdil!!!
Dobrý den přeji.
Tento mail je skutečně velmi důležitý pro Vás všechny mladé, starší a ty v nejlepším věku.
Léta používám antiperspirant - kuličku od firmy Nivea. A hle, v podpaží se mně udělaly červené měkké a tvrdší a tvrdé boule a tak jsem začala běhat po doktorech o sto šest. A výsledek ? Nemám se holit a nemám používat antiperspiranty!!!!!!!!!!!!!!! Jak úžasné doporučení!!!!!!!!!!! Tak se holím zá:,–(ně večer, používám deodorant od firmy Just, který je vyroben z bylinek.
RAKOVINA PRSU
Jednou z příčin vedoucích ke vzniku rakoviny prsu je používání ANTIPERSPIRANTU. Většina výrobku pro osobní odsmraďování jsou tzv. antiperspiranty deodoranty. Jdete domu a mrknete se na obal.
Deodorant je v pohodě, antiperspirant nikoli. Jak poznáte antiperspirant? Kromě toho, ze by antiperspirant mělo být napsáno na obalu, což bohužel není vždy pravidlem, je hlavní složkou antiperspirantu Aluminium Chlorohydrate nebo něco tomu velmi podobného. Důležité je v tomto případě to Aluminium! Jde o sloučeninu hliníku, jejímž úkolem je proniknout do pokožky a blokovat funkci potních žláz. Je-li na obalu výrobku pod nadpisem složení (Ingredients) napsáno všechno možné jiné než Aluminium, jedná se s největší pravděpodobností o pouhý deodorant, který voní, ale neblokuje přitom proces pocení.
Důvody, proč mít z antiperspirantu obavy, milé dámy, jsou zde: Lidské tělo využívá několik oblastí, kudy vylučuje škodliviny (toxiny): v jamkách, co máte na opačné straně kolen, za ušními boltci, oblasti třísel a v podpaží. Škodliviny jsou tudy vylučovány ve formě potu neboli perspirace. Antiperspiranty, jak již jméno napovídá, pocení zabraňují. Tím potlačují schopnost těla vylučovat v podpažních jamkách přirozeným způsobem toxiny. Tyto toxiny ovsem magicky nezmizí. Když je tělo nemůže vyloučit pocením, ukládá je, a to do nejbližších lymfatických uzlin - v oblasti podpaží. Jak známo, téměř všechny rakovinné nádory (tumory) prsů se objevují vnějším horním kvadrantu prsu. Tedy přesně tam, kde se lymfatické uzliny nacházejí.
Další důkazní materiál: Muži jsou, jak známo, méně náchylní (nikoli vsak imunní) k rakovině prsu vyvolané používáním antiperspirantu. Důvodem je fakt, ze muži si zpravidla nevyholují podpažní jamky a většina naneseného antiperspirantu tak ulpí na ochlupení a není přímo nanášena na kůži. Ženy, které aplikují antiperspirant přímo na čerstvé oholenou pokožku podpažních jamek, (k čemu je paradoxně mnozí výrobci, např. Gillette, přímo nabádají), zvyšují své riziko ještě víc. Holení totiž odstraňuje vrchní vrstvy staré pokožky a narušuje její povrch, čímž usnadňuje chemikáliím v oblasti podpaží rychlé pronikání do hlubin těla. A též si navíc uvědomte, ze hliník a jeho sloučeniny jsou na seznamu látek podezřelých z napomáhání zniku Alzheimerovy choroby (to je ta, co vám z mozku udělá ementál s pěknými velkými dírami, což se navenek projevuje jako předčasná, rapidně postupující senilita končící smrtí).
PROSÍM předejte tyto informace všem, na kterých vám záleží.
Rakovina prsu se v poslední době stává až hrozne častým (smrtelným) onemocněním. Uvědomění může v tomto případě zachraňovat životy. A pokud snad máte k mým slovům nedůvěru, doporučuji vám provést si malý průzkum sami.
Ujišťuji vás, ze dospějete ke stejnému závěru.
Díky moc za přečtení dokonce a díky za názory-jakékoliv.
Sice jsem, kdysi něco někde v časáku četla o škodlivostech, ale nevím, pochybuji, že by se i přesto dále prodávaly?
Věřím!A myslím si,že je to pravda.Vždyť toto doporučují i doktoři svým pacientkám,které se léčí s rakovinou.A to není hoax,to je fakt!Klára.
Zadala jsem si do google, zde je odpověď lékařky na dotaz, zda výše uvedené je možno pokládat za pravdivé:
Odpověď odborníka
Dobrý den,takovýchto zcela nepodložených mailů kolují denně stovky. Pokud vím neexistuje na toto téma žádná ověřená studie. Jedná se tedy dle mého názoru pouze o výmysl.
MUDr. Eva Šimůnková
Všimněte si, že paní doktorka použije slova „dle mého názoru“, protože nezná žádnou studii, která by tento problém studovala a na rozdíl od autora článku netvrdí nic na základě agentury JPP tj „říká se, ví se, pravděpodobně apod.“. Pokud sem někdo hodí odkaz na studii, která se tím zabývá, je možné se tím zabývat seriózně. Jinak není třeba hodnotit.
Taktéž je možné si přečíst článek České onkologické společnosti o rizicích vzniku rakoviny prsu u žen zde:
http://www.linkos.cz/…o_clanek.php?t1=1
Píší totéž. Pokud ovšem má někdo o antiperspirantech stále pochybnosti, tak ať je jednoduše nepoužívá
. Já se jen vyjadřuji k tvrzením v článku, nedělám antiperspirantovou propagaci
.
Já samozřejmě netvrdím,že používání antiperspirantů způsobí rakovinu,jen jsem napsala(a to je pravda-bohužel mám ve svém okolí už dvě známé s rakovinou prsu- a těm onkolog doporučil nepoužívat antiperspiranty a dokonce ani parfémy),že je možné,že to nějaký vliv mít může.Ale rozhodně to nebude ten hlavní důvod,to je jasné.Klára.
NO mne to prislo taky. Moje mamka na rakovinu prsu umrela, tak jsem antiperspirant vyhodila a koupila si deodorant. Mam z toho strach, takze jsme uverila. Ale kdovi jak to je.
Ahoj, hledala jsem v databazi hoaxu a nasla..
Tady to mate i se dvema reakcema.. http://www.hoax.cz/…perspirantu/
Myslim, ze rizikovych faktoru je mraky a kdybychom to mely brat fakt do detailu, tak bychom snad ani nesmely dychat..
Takze pokud bude mit nekdo lepsi pocit, kdyz nebude antiperspiranty pouzivat, tak je to ciste jeho vec, ale nemyslim si, ze by to nejak pomohlo..
Bohuzel jsou na svete veci, u kterych se dr. nevedi, jen se domnivaji a vymysli ruzna preventivni opatreni, ktera nakonec vubec nemusi fungovat..
Ahoj
Dala jsem „nikdy mě to nenapadlo“.
Podívej,ono se dá věřit čemukoliv.Ale pokud to není ověřené je to opravdu jen o víře.A pokud by antiperspirant byl jen jeden z mnoha dalších rizikových a druhý třeba lokalita,kde žiješ,tak se určitě nebudeš stěhovat třeba stovky km,pro „co kdyby“.
Jen tak mmch,v lékárně se prodává krém,který zabraňuje pocení.
Pudloslava píše:
- vylučování škodlivin potem je zcela minimální, škodliviny se vylučují močí a žlučí
- kdyby rakovinu způsobovaly nahromaděné škodliviny, pacientky by měla pouze rakovinu lymfatických uzlin, ne prsu - jak by se ty škodliviny dostaly zpět do prsu proti proudi mízy? Je to proti všem zkušenostem
- rakovina prsu byla rozšířená dávno předtím, než se začaly antiperspiranty masově používat (před revolucí se nepoužívaly skoro vůbec) a lokalizace v zevním horním kvadrantu je popsaná dávno.
- nebyla provedena žádná studie potvrzuájící souvislost používání antiperspirantu a rakoviny (to ovšem tuto souvislost nevylučuje, o kouření se taky dlouho věřilo, že je zdravé … nemám tušení, zda byla provedena studie, která tuto souvislost vylučuje)
- v poslední době je spousta moderních strašáků a alternativci mají za koníčka stále nás před nějakou hrozbou varovat. jsou to mobily, mikrovlnky, éčka v potravinách… je možné, že časem se některé hrozby projeví jako reálné. Není to ale důvod navrátit se do středověku, aby se nám náhodou něco nestalo - rakovina je hold jedna ze 3 nejčastějších příčin úmrtí. další jsou infarkt a mrtvice - jenže na něco se umřít musí - když se sníží úmrtnost na jedno, soupne úmrtnost na druhé dvě. Prevence je dobrá věc, ale musí být prováděná na ověřeném základě, jinak si člověk může i uškodit.
naprosto souhlasím!
Rozumný názor.
HOAX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VIZ ZDE: http://www.hoax.cz/…perspirantu/
Dole je i vyjádření odborníka. Žádná seriozní studie o tom neexistuje.
Vůbec není na škodu podívat se na těchto stránkách www.hoax.cz na databázi všech hoaxů.
Určitě si vzpomenete, že jste něco z toho v minulosti dostaly.
No tak to je por mě úplná novinka… Ještě že antiperspiranty použiji tak max. 5× za rok a to v létě, když někam jdu… Jinak nepoužívám. Ale k zamyšlení to je… je přece spousta věcí na které nejde jednoznačně odpovědět ano věřím, ne nevěřím. Každý svého štěstí strůjce…
Můj názor na toto je:
tak teď víme, že toto je oficiálně označeno jako hoax, falešná poplašná zpráva.
Není teda zbytečný tady tím strašit?
Já nevim… tahle zpráva je určená k tomu, aby ji co nejvíc lidí rozeslalo, a tím to potom celé posloužilo k získání co nejvíc internetových adres, aby vám potom mohly chodit takový ty stupidní reklamy a bůhví co ještě navíc.