Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Z toho všeho sis vzala jen tohle?
Co tvůj bratr na to celé?
To nás zajímá všechny asi víc.
Tvým rozhodnutím jsi žila jinde, že jsou ty vztahy pak jiné vidíš teď. Ale dalo se to čekat.
Nikdo nevíme jestli to je ten důvod.
Ten by ti mohl vyjevit tvůj bratr.
Já se ti to snažila vysvětlit jinak, tví rodiče mohli mít dojem, že bratr potřebuje pomoc více.
O tvých problémech jste se asi na návštěvě nebavili.
Mohli si myslet, že neexistují.
Proto se mohli rozhodnout takhle. Že se měl tvůj bratr nadstandardně je tvůj úhel pohledu.
Mohla jsi zůstat a mít se stejně.
To skoro vypadá tak, že jsi se neměla až tak dobře, že to odcizení se, za to až tak nestálo.
@Mariane.B píše: Více
A. proto v dědickém řízení dostávají majetek lidí co se starali co? Majetek je i odměna za geny pokud děti nefetují nebo nesedí v base. Ať bydlí dál nebo blíž, tak pořád jsou to děti rodičů a určitě mají nějaký vztah, když si volali a navštěvovali se. Pochopila bych, kdyby třeba každé dítě dostalo byt a bratr za to, že se staral dostal tu chatu. Takhke zakladatelku chápu, že je jí to líto a nejde ani tak o majetek, jako spíš o ten pocit nakolik ji rodiče měli rádi, když bratr dostal vše a ona nic.
Kdysi jsem měla názor dát všem stejně bez ohledu na okolnosti. Dneska už ten názor nemám. V okolí v jedné rodině se o babičku nejvíc stará vnouče, vozilo jí za covidu nákupy, vozí jí k doktorům, navštěvuje jí a volá ze všech nejvíc. Děti šílí už z představy, že by něco dostalo a ony o to byly v dědictví ochuzeny.
Ale dojet babičce na nákup to ne, ještě chtějí aby ona běhala kolem nich, když tam jednou za měsíc přijedou. Jestli jsi se starala musíš vědět sama. Jestli jo, tak bys s prázdnou odejít neměla.
Můj manžel dostal dům po babičce.
Jejich děti, jedno z dětí manželův otec nededily.
Dcera jim zemřela dříve, stejně tak syn ( manželův otec).
Můj manžel ma sestru.
Ta žije jinde a utíká před zákonem, páč se neziví zrovna příkladně.
S manželem jsme babičce jezdili pomáhat, její vnučka ( manželova sestra) jí ani nezavolala. Nejezdila za ní, nezajímala se.
Všude tvrdila opak.
Babička ji kontaktovala ať se dostaví k dořešení těchto věcí a fyzicky jí na chodbě úřadu, kde se řešil dum s manželem dala peníze, řekněme jejich celoživotní úspory, které s dědou měla.
A to v okamžiku, kdy tušila, že je dobré to řešit, do roka, možná i dříve zemřela. Děda ještě dřív a v době, kdy tak činila už nebyl.
Dala jí to na ruku, protože peníze z účtu by jí obratem vzali exekutoři.
Když babička umřela, tak se sestra na plno projevila a cítí se ublížená a že nedostala nic a její bratr vše.
Dokonce oslovila i právníka.
Takhle to všude prezentuje. Že ona byla pryč a zabezpečovala rodinu a celé se to semlelo bez ní.
Takže i takhle to zakladatelkou může být. Dokud nebudeme znát vyjádření tvého bratra, tak to bude jen tvůj výrok, který se vůbec nemusí zakládat na celé pravdě.
Bratrova sestra je rovněž poměrně přesvědčivá.
@SlečnaDahlia píše: Více
Naprosto s tebou souhlasím. Znám příklad, kdy rodiče se svými majetky hodně oháněli a často říkávali, že to dostane ten, kdo to neprodá, kdo bude bydlet s nima atd. Takže dost nefér vůči ostatním a hlavně s tím „vydírali“ dávno předtím, než byli staří a než bylo zřejmé, kdo a jak by se o ně vlastně staral. Majetky brali jako něco svého a už zapomněli na to, že je zdědili hlavně po svých rodičích a měli výhodu, že byli jedináčci. Takový přístup mi přijde dost nehezký. Hlavně je to nefer vůči vnoučatům, protože když veškerý majetek dostane jen jeden potomek, tak jeho děti se budou mít třeba mnohem líp než děti druhého potomka, který žádné dědictví nedostal.
V jedné rodině se asi víc bude starat o rodiče dcera, protože zůstala bydlet nejblíž, ale zároveň jí rodiče několik let hlídali víckrát do týdne děti, brali je na dovolené, vodili do kroužků. Prostě měli servis, který žádný další potomek se svými dětmi neměl a musel si na každé hlídání vydělat. Měla by ta dcera dostat automaticky veškeré dědictví, když rodičům vrací nadstandardní péči, kterou pro své potomky dostala?
Tady se spílá na toho, kdo se odstěhoval dál nebo nenaštěvuje každý den, že se nemá divit, protože rodiče s ním žádný vztah nemají. Přitom, co vím, tak často ti potomci, co nebydlí blízko se podílejí na péči o rodiče taky dost např. nemalými financemi. To už se nepočítá?
Mně tohle handrkování rodičů, že majetek dostane jen ten, kdo za nimi častěji chodil na bábovku, přijde dost nehezké a docela bych přála těm rodičům, aby si to zažili, jaké to je. Ale často se jim to mluví, protože oni za blbosti „vyděděni“ nebyli a ten majetek v nemalé hodnotě normálně dostali.
Vyjádření druhé strany tady nikdy není. Prostě to musíš brát tak, jak to ona napsala. Jestli tomu věříš nebo ne už je na tobě a každém z nás tady.
Dědění nikdy není ideální proces.
Ať se to komu líbí nebo ne, tak sociální vazby hrají své a ty děti, které zůstávají se svými rodiči mohou být ve výhodě.
Rodiče s nimi mohou i docela slušně manipulovat. Nebo děti s rodiči.
Mamka je ze tří sester. Ta nejmladší dostala vše, ona jako prostředni a druhá starší nic.
Byť se o ní starají a staraji se dosud formou financí na její zabezpečení. Včetně návštěv. Ta nejmladší nedělá nic, pouze užívá ten majetek.
Z pohledu jejich matky na tom byla podle ní ta nejmladší nejhůře. Umřel ji manžel a pak si vzala ožralu.
Obě sestry to vnímají jako křivdu, řekly ji to, ona to akceptuje, ale stejně si trvá na svém.
Nic se s tím nedá dělat.
Hodit přes palubu vlastní matku nechtějí, ale ta nespravedlnost je hmatatelná.
Znám to. Neuděláš s tím nic, ale pocit nespravedlnosti ve mě prostě je. A bude. Není to o penězích, ale o pocitu, že jsem pro matku něco méně nebo neumím dělat chudinku nebo proč? A mám prostě odstup od sourozence, který se tváří, že je to tak v pořádku. Já bych tohle nedokázala, nějak bych se podělila, tohle mi rozum nebere. A nehodlám dělat rozdíly ani mezi svými dětmi, dostanou jednou všechny stejně. Ať jeden peníze má nebo druhý nemá. To je jejich život jak si ho udělají, ale rozdíly dělat nebudu.
@Tarena píše: Více
Tak to máš taky pravdu. Znám případ, kdy tři schopné dcery nedoslaly nic (pár korun) a neschopný povalečský syn dům, protože holky byly schopné se o bydlení postarat…
Tak s bratrem by se bavit šlo. Jenže by to bylo nepříjemné.
Tak se užirej dál, no…
Vzala bych si to bez ohledu na blbé řeči, pokud by mělo jít pouze o drobnosti.
Spousta lidí si přeje, aby majetek zůstal v rodině, je předpoklad, že děti bratra budou v těch bytech žít a na chatu pravidelně jezdit. Na rozdíl od rodiny dcery, která k tomu místu nemá vztah a její děti už vůbec a nemovitosti by jen prodali.
@mado No to přeci není důvod dát to jen jednomu. Navíc si teda mohli všichni sednout a rodiče mohli říct, co mají v plánu atd…tohle je prostě hnusné a vztah těch sourozenců to naruší.
@Monchichik píše: Více
Tak ten nejspíš už narušený byl a je. Já bych na toto nepristoupila, aby můj sourozenec nedostal nic.
Asi nadarmo se neříká, že vztahy v rodině se nejvíce poznají při dědictví…
Tohle se stalo mojí mámě. Bylo to velice bolavé období. Ne kvůli majetku, kvůli rozhodnutí, které jí nezbylo než plně respektovat. A rozhodně to nebylo tím, že by bydleli daleko od sebe. Vždy tam je něco vic.