Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky…😉
Mám dotaz.Jsem ve 32tydnu dneska jsem byla na 3.screeningu.Na UTZ vše v pořádku.
Doktor kontroloval, srdíčko, mozek, žaludek, ledviny, močový měchýř atd..Vše říkal, že je v pořádku. Celé těhotenství mám vše ukázkové…Veškeré hodnoty, nabery atd…I množství vody v pořádku. Dokonce i před měsícem a pul jsem měla hodnotu vody úplně normální. Ale dneska na kontrole mi doktor řekl Má vody více. Do zprávy mi napsal : Polyhydramnion -AF 30,5.
Ré : polyhydramnion bez zjištěné morfologické odchylky plodu.
Takže mi brali krev na toxo, parvo, a listerio a musím znovu na test na cukrovku… ![]()
První test v tom 24 tt jsem měla v pořádku. Ale prý se stává, že během těhotenství se to může změnit a cukrovka se může objevit.
Máte některá podobné zkušenosti? A byla ti cukrovka? Nebo jen prostě nadměrné množství vody a nic víc?
Já měla takovou radost že cukrovka mi vyšla dobře a ted tohle.. ![]()
Příspěvek upraven 06.06.22 v 10:21
No, zrovna cukrovka má jako jeden z dopadů to zvýšené množství plodové vody. Ale z těch všech možných problémových příčin je to asi ta nejméně problémová. Já jí teda měla u obou dětí hned od začátku, takže ji nevnímáme nijak tragicky. Je i dost možné, že se žádná příčina nezjistí.
Jo a chodila jsem na měření plodové vody každý měsíc a stalo se mi, že jeden doktor říkal, že jí mám více a za měsíc jiný, že je množství úplně v pořádku.
Já si nějak jiný problémy nechci moc pripoustet… ![]()
Pořád si říkám, že když jsem měla všechny screeningy v pořádku. V naprostém pořádku…
A to jsem ještě byla na UTZ 21.4 to byl UTZ navíc kvůli placente jestli vylezla…A toho 21.4 byla voda v pořádku…Takze se to změnilo během měsíce a půl… ![]()
Tak si pořád říkám, že vrozená vada to snad nebude.Na UTZ vše v pořádku. Zaludek, moc. mechyr ledviny vše…
Tak mi napadá bud ta cukrovka, že se mi změnila. A nebo je to prostě jen nadměrné tvoření vody…A nemá to žádný důvod…
Pohyby cítím dost.Ozvy byli slyšet naprosto suprove…
Tak já nevím…
![]()
Zase jako cukrovky jako takové se nebojím protože vím že to má dost maminek…
A malej teda řadí v bříšku dost…
Ne celé dny ale když už začne tak to jsou teda boule až si kolikrát říkám co tam dělá… ![]()
Je trochu větší. Dle ms jsem 31+5 a malý odpovídá 32+4. Váží 1902g odhadem…
Množství plodové vody se v čase mění, dítě ji pije a taky do ní močí, navíc se neustále doplňuje. Každý doktor ji také „změří“ jinak… Nejlepší by bylo takové věci matkám neříkat, zbytečně to člověka stresuje a nic s tím nikdo stejně neudělá…
Tak cloveka to vydesi. A kord potom když udělá chybu jako ja a zacne číst články na internetu… ![]()
On je teda větší…Odhadem za 6 týdnu nabral o 1300g cca…
Před 6 týdnama měl odhadem 619g a dneska 1902g… ![]()
I když jako ono asi teď ta jeho váha roste rychleji než předtím ze? Hlavně můj první syn byl taky obří…
Porodní váhu měl 4210g a 53 cm. A to šel na dem přesně termínu…
![]()
Čekám třetí dítě a přijde mi, že ti doktoři jsou čím dál větší ignorantni… První screening - doktorka nemohla poznat, jestli je zacelene bříško nebo jestli venku střeva a mumlala si to jen pro sebe pod nos a nevyšetřil a nosní kůstku kvůli nepřehlednosti, horší průtoky a zvýšené riziko preeklampsie, prý budu muset brát léky… Ve výsledku přišla mému Dr. zpráva z vyšetření, kde bylo vše v pořádku. Já měsíc hledala všude na netu, co vše může být s těma strevama.
Druhý screening dítě neodpovida velikostně, nohy a hlava je o týden a půl větší než zbytek měřených části těla, tu hlavu i nohu premerovala asi 4× a pokaždé jiná míra a napsali tam takovou, která nejlíp padla do tabulek a grafu.
Být prvorodička, tak si asi už hodím mašli. Stejně mi nezbývá nic, než čekat na porod a modlit, že bude vše v pořádku..
Už u druhého těhotenství jsem měla vody spíš víc, u třetího někdy ve 3. trimestru taktéž naměřen polyhydramnion. Dítě také větší, porodnicí bylo doporučeno udělat znovu test na cukrovku, ten jsem tedy po dohodě se svou gynekoložkou nedělala. Poslední váhový odhad v porodnici byl 5 kg a byli přesvědčeni, že je to určitě cukrovkou. Dítě se narodilo s 4,4 kg a zcela v pořádku. Dočetla jsem se, že 90 procent polyhydramnionů žádnou příčinu nemá. Nevýhody u mě, kromě velkého břicha tedy, byly ty, že jak mělo miminko hodně místa, tak se mi ve 3. trimestru neustále točilo a rádo pobývalo příčně. Nakonec se umoudřilo a naštelovalo se hlavou dolů. Jen na sebe nechalo docela dlouho čekat a k tomu měla porodnice opět teorii, že jak je té vody moc, tak ten děložní sval ty stahy prostě neutáhne. Nakonec vše dobře dopadlo, porod byl spontánní, přirozený a zcela bez problémů. Tak držím palce, ať to u tebe také dobře dopadne. Ono se s tím teď stejně nic dělat nedá.
Ano někteří doktoři stojí za to…
A ve finále máte teda vše v pořádku? Dle Výsledků?
@Hibou Jo tak jak jsem psala jako cukrovky se nebojím…Ta když přijde a vyjde mi pozitivní tak vyjde…
Spíš mě vyděsilo to jak jsem já chytrá četla. na netu a tam ty různý varianty vývojové vady atd…
Ale to doufám že by doktor už něco poznal.
Je celkem uznávaný…Takže předpokládám že by něco poznal. Techniku má taky tu nejnovější…
Takže doufám že buď to bude ta cukrovka a nebo proste nic… ![]()
@Tereza2609
Ja jednou mela malo vody, po druhe zase moc…zadne testy mi nedelali. Dcera byla prcek 2,6kg a zdrava, takze klidek ![]()
Jo tak já taky doufám, že bude vše v pořádku…A že teda když už to něco bude tak maximálně ta cukrovka…Že nic jiného…
No to malej prcek nebude…
S tím já ani nepočítám…Počítám že bude mít mezi 3,5 - 4 kg…
![]()
@Tereza2609 měla jsem to samé co ty.. polyhydramnion … na žádné další testy jsem nemusela protože cukrovku jsem měla v pohodě … další kontrola za 14 dni a to už byla plodova voda v normě.. zkratka se mohlo miminko jen vyčůrat.. nelam si s tím hlavu já sem měla neustále stresy kvůli tomu ![]()
Ahoj, já měla zmnoženou vodu ve 2.a 3. těhotenství. A to tak, že její množství se nezmenšovalo. Naopak pomalu. Rostlo. Z mě byl důvod jasný - těhotenská cukrovka. V obouch případech už i na inzulínu. Musela jsem často chodit na kontroly ( po týdnu) do poradny pro rizikové, zvyšovaly se mi dávky inzulínu a držela jsem dietu.
A porod mi vyvolávali dříve. Čekalo se na 37+0.
Děti zdravé, bez následků. Jedno Mimi mělo 2.6kg a druhé 3.3kg.
Více je hlídali jestli se dokáží termoregulovat. A dokázali. Postupy se mění jedno bylo pro jistotu v inkubátoru asi 2 dny, druhé už jen 30 minut po porodu, když bylo vše ok, bylo normálně se mnou. Jj a dokrmovali mi je Kateřinskou, dokud jsem neměla dost mléka. Takže žádný hladový pláč. Což bylo super ![]()
Držím palce ![]()