Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak nově se zjišťuje, že je nedostatek vit. D celkem rozšířený a vzhledem k důležitosti jakou v těle vykonává je víc než vhodné dlouhodobě doplňovat. V létě asi není až tak třeba, ale přes zimní období je užívání na místě jak u starších dětí, tak dospělých
Takže za mě @Aknyt bych v užívání pokračovala a můžeš si vzít i ty..Já tedy kupuju i rybí olej a kombinuju to (cca 2× týdně Vigantol a 5× týdně olej).
http://www.celostnimedicina.cz/…taminu-d.htm
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Mně doktorka říkala, že se nově doporučuje dávat v zimních měsících kvůli nedostatku sluníčka až do tuším 3 let (nebo 5, teď nevím, malý má rok a půl, takže tu horní hranici zatím neřeším ![]()
Dávat dětem i dospělým klidně i celoročně. Já jsem si nechala změřit hladinu vit D v krvi a norma je 30-80 qg/l a já měla 9!!! A to jsem venku pořád. Mě doktor říkal, že se vůbec nic nestane, když Vigantol budu dávat malé stále, celé dětství. A já ho můžu taky brát celoročně.
@Lerista píše:
Dávat dětem i dospělým klidně i celoročně. Já jsem si nechala změřit hladinu vit D v krvi a norma je 30-80 qg/l a já měla 9!!! A to jsem venku pořád. Mě doktor říkal, že se vůbec nic nestane, když Vigantol budu dávat malé stále, celé dětství. A já ho můžu taky brát celoročně.
A kolik? Malému mám dávat jednu kapku denně… A u dospělých?
A kde sis nechala změřit vitamím D? Zjišťuji, že vit. D je velice důležitý, jak pro děti, tak i pro dospělé, ještě jsem nezjistila dávkování, aby to bylo dostačující.
Dcerce, je jí 5 měs.,dávám 2-3 kapky Vigantolu, sobě 4-5kapek, můj muž bere potravinový doplněk, kde by měla být denní dávka. Nechápu, proč je Vigantol na předpis.
Vigantol není na předpis, aspoň loni jsem ho kupovala bez něj.
Mě ho teda Mudr. píše na předpis, tak předpokládám, že volně prodejný není. Všude se píše, že se má dávat 1 kapka/denně do 1 roku. Malá je narozená v prosinci, tak kapeme i přes rok, protože teď sluníčko žádný není. Lahvička nám vyjde tak do konce března, podle Mudr. stačí a pak, že jí ho napíše zas na další zimu, kdy jí budou 2 roky. Takže podle mě kapat každou zimu bez ohledu na věk dítěte. Vit. D je důležitý.
Chtěla bych se zeptat, jak Vigantol podáváte? Má se dávat do mléka, já kojím, když odstříkám a dám do stříkačky, tak je vše mastné…a kluci to stejně plivou
,kapete přímo do pusy?
Nevím, jestli se dá Vigantol sehnat i bez předpisu, mně ho Mudr předepisuje. Dcerce ho dávám na lžičce nebo ho ze lžičky setřu malíčkem a šup do pusy ![]()
http://www.celostnimedicina.cz/…taminu-d.htm
zajímavý článek ![]()
@Mišanda Ž.. píše:
Chtěla bych se zeptat, jak Vigantol podáváte? Má se dávat do mléka, já kojím, když odstříkám a dám do stříkačky, tak je vše mastné…a kluci to stejně plivou,kapete přímo do pusy?
Kapala jsem primo do pusy po koupani, mala otevirala pusinku hezky, takze nebyl problem.
@Ukulina píše:
Vigantol není na předpis, aspoň loni jsem ho kupovala bez něj.
Vigantol je na predpis, loni jsem ho bez receptu nekoupila. Tak nevim, bydlim v Praze a nikde mi ho neprodali.
@Mišanda Ž.. píše:
Chtěla bych se zeptat, jak Vigantol podáváte? Má se dávat do mléka, já kojím, když odstříkám a dám do stříkačky, tak je vše mastné…a kluci to stejně plivou,kapete přímo do pusy?
Kapu na dudlík ![]()