Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
nevite do kdy se ma davat Vigantol? Mame stale velkou fontanelu
a tak nevim, jestli i kdyz nam uz byl rok mame s kapkami pokracovat ![]()
Diky za odpovedi,
Simona
Ahoj Simonko,
mám za to,že jsem Vigantol dávala malýmu do dvou let 2 kapky.Taky záleží jak hodně je venku na sluníčku,to vyvolává tvorbu vitaminu D.Já jsem se tenkrát ptala doktorky a ta mi řekla,že tím nic nezkazím.
Pa L.
Ahoj Simonko,
podle oficiálních doporučení děti narozené na jaře ho berou 1 rok a děti narozené na podzim 2 roky. Jestli máte velkou fontanelu, možná bych ještě Vigantol dávala, i když teď v létě určitě jenom 1 kapku za den.
Viťka
Ahojky,
my jsme přibližně stejně starý a holky byly narozeny o 2 měs dřív. do nedávna jsme dávali 2 kapky Infadinu (to samý jako Vigantol), přes léto nám bylo doporučeno nedávat, když svítí sluníčko, měly by mít vit. D dostatek a pak na podzim zase začít - teď už máme taky připravený Vigantol - 1 kapku denně. Takže počítám tak září říjnu zase začneme.
KEIKO + dvojčata (13,5měs)
ahojky,
nám řekla doktorka dávat do roka jednu kapku denně. koukam že každá řiká něco jiného tak potom babo rad. od roku dostaneme nejaké tablety asi s fluorem i na zoubky. zatim nevim jak se jmenují dostaneme je přístí týden.Laky
Ahoj Laky, ty tablety jsme my dostali uz v 6 mesicich, tak to je vazne legrace ![]()
Simona
Když vidím název Vigantol, hned jsem zapojuji do diskuze a prosím o radu, do léta jsem malé dávala kapičku denně jako od narození, pak mi bylo řečeno, že v létě je dostatek vitaminu D, ale teď v zimě, bylo nám 2roky a přemýšlím, že bych jí ho ještě dávala, sluníčka je hodně pomálu, pijeme stále sunar teď tu 4ku, papá normálně i pije, ale stejně babička říká, že je nějaká bleďoučká, jako by jí něco chybělo, tak nevím, co ještě více? poradíte? děkuju
@zrzana2
no to jsem si myslela taky a kdyz maly presel na UM, tak jsem prestala davat, ale doktorka mi ho zase predpsala (ani jsem necekla, ze nedavam
), cimz me zmatla a zase jsem teda davat zacala.
Moudra z toho nejsem. Na obalu nutrilonu jsem zkoumala slozeni, vitamin D tam je, ale mnozstvi nerozumim…
Tak jsem něco našla na wikipedii, vypadá to přísun by měl být tak nějak stále, na sunaru máme vitamin D3 což je druh vit D, jsem z toho nějaká zmatená. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
Já myslela, že se dává jen do 1 roku. aspoň dr. nám to tak řekla. Jinak malej je taky bledej, to má po mně, jsem světlý tip a nic s tím neudělám ![]()
Tak nově se zjišťuje, že je nedostatek vit. D celkem rozšířený a vzhledem k důležitosti jakou v těle vykonává je víc než vhodné dlouhodobě doplňovat. V létě asi není až tak třeba, ale přes zimní období je užívání na místě jak u starších dětí, tak dospělých
Takže za mě @Aknyt bych v užívání pokračovala a můžeš si vzít i ty..Já tedy kupuju i rybí olej a kombinuju to (cca 2× týdně Vigantol a 5× týdně olej).
http://www.celostnimedicina.cz/…taminu-d.htm
http://ona.idnes.cz/…/zdravi.aspx?…
Mně doktorka říkala, že se nově doporučuje dávat v zimních měsících kvůli nedostatku sluníčka až do tuším 3 let (nebo 5, teď nevím, malý má rok a půl, takže tu horní hranici zatím neřeším ![]()
Dávat dětem i dospělým klidně i celoročně. Já jsem si nechala změřit hladinu vit D v krvi a norma je 30-80 qg/l a já měla 9!!! A to jsem venku pořád. Mě doktor říkal, že se vůbec nic nestane, když Vigantol budu dávat malé stále, celé dětství. A já ho můžu taky brát celoročně.