Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Podle té zprávy káčko dostal injekčně do svalu(i. m.) Pokud se tak stane, tak u zdravých donošených dětí už se kapky nedávají. Měla jsem to tak u dvou dětí, záleží na zvyklosti porodnice. Další děti jsem rodila v jiné porodnici, kde se injekce nedává a ty měly kapky na doma.
Já sama jsem zastáncem injekce, i když chápu snahu ušetřit novorozeně zbytečných invazivních výkonů. Nevím, kolik ty kapky stojí, ale musí se napsat miminu celá lahvička, ze které se vykape jen pár kapiček. Špatně to kape. A musí se na to myslet. Jednou týdně do tří měsíců a u některých dětí dále jednou měsíčně do půl roku.
Tohle mě strašně vytáčí na novorozeneckých odděleních, že když už to dítě seberou, tak se ani neobtěžují říct, co se s ním děje
. Ano, dostal. A i kdyby ne, dožil se roka. Slouží to k prevenci hemoragické choroby novorozenců a kojenců do cca půl roku (různé krvácení až vykrvácení).
Dostal ho do svalu. Předpokládám, že hned po narození v rámci prvního ošetření novorozence. Tohle se dělá prakticky automaticky. Po aplikaci do svalu již nejsou kapky potřeba, takže jsi vůbec nic nezanedbala. Pokud dobře koukám do zprávy, tak si to vůbec nevyčítej. Měli jste ten porod těžký oba. I ti to mohli říkat hned po sekci a prostě těch informací je moc, žena nevnímá. Moc dobře si pamatuji jak bylo mě. Zvládli jste to. ![]()
Dostal ho injekčně, proto ti pediatricka předepsala jen Vigantol. Ale bud rada, Kanavit v kapkach má výpadek a proste není
![]()
@anavi13 Automaticky by v dnešní době neměli dělat už vůbec nic. I velké porodnice nechají dotepat pupečník, ošetřují dítě na těle matky, nekoupou hned, nechávají vstřebat mázek a před injekcí dávají novorozenci do pusinky glukózu nebo sacharózu, která zmírní vnímání bolesti.
Ale před propuštěním miminka by pediatr měl ještě jednou s matkou vše projít.
@Semtex My jsme koncem prosince sehnali. U nás má skoro všechny nesehnatelné léky nemocniční lékárna.
Takže kanavit i. m to i. m znamená injekce? My zaskočili proč pak v pokynech dole píšou Vit D a K. Když ho již dávat nemam. No semnou, tak nějak vše procházeli, ale o vitamínech nemluvili a během 5 min na mě nasypali asi 50 věci a já prostě nevěděla. Já prostě byla ráda že zvládnu po císaři s miminkem a kufrem se dopravit domu. Byl covid a přítel nesměl za mnou jít ani na nadstandardní pokoj pro dítě…kufr nic..jinak děkuju vsem ![]()
@Anonymní píše:
Takže kanavit i. m to i. m znamená injekce? My zaskočili proč pak v pokynech dole píšou Vit D a K. Když ho již dávat nemam. No semnou, tak nějak vše procházeli, ale o vitamínech nemluvili a během 5 min na mě nasypali asi 50 věci a já prostě nevěděla. Já prostě byla ráda že zvládnu po císaři s miminkem a kufrem se dopravit domu. Byl covid a přítel nesměl za mnou jít ani na nadstandardní pokoj pro dítě…kufr nic..jinak děkuju vsem
V té zprávě máš vit D a K dle doporučení té normy, podle které se to určuje. A když bylo kacko píchnuto, už se nedává
Oni mají taky předepsané definice, jak ty zprávy psát.
@Anonymní píše:
Takže kanavit i. m to i. m znamená injekce? My zaskočili proč pak v pokynech dole píšou Vit D a K. Když ho již dávat nemam. No semnou, tak nějak vše procházeli, ale o vitamínech nemluvili a během 5 min na mě nasypali asi 50 věci a já prostě nevěděla. Já prostě byla ráda že zvládnu po císaři s miminkem a kufrem se dopravit domu. Byl covid a přítel nesměl za mnou jít ani na nadstandardní pokoj pro dítě…kufr nic..jinak děkuju vsem
To je právě ono. Těch informací je moc. Ale ty vitamíny měla řešit pediatrička.
@anavi13 plán jsem neměla věřila jsem lekarum a vůbec jsem s císařem nepočítala. Málem jsme oba umřeli. Takže já prostě byla půl roku úplně mimo. Co teda teď? Prosím? Mám něco řešit nebo už je to jedno
@Anonymní píše:
Mas tam to “i m”, což znamená intramuskularne řekla bych, ač teda doktor nejsem
. A vitaminy podávat dále jak je obvykle a obvykle je vitamin k už nepodavat, pokud byl injekčně
však pediatricka také není blba, ne, a když by ho ditko nedostalo, napsala by vám ho
a po půl roce už asi nic, ale klidně se ji na to zeptej, at mas klid ![]()
@Anonymní píše:
@anavi13 plán jsem neměla věřila jsem lekarum a vůbec jsem s císařem nepočítala. Málem jsme oba umřeli. Takže já prostě byla půl roku úplně mimo. Co teda teď? Prosím? Mám něco řešit nebo už je to jedno
Podle zprávy ho dostal, když se podá injekčně, už se víc nedává. A i kdyby ne, tak to neřeš. Tohle je jenom hodně preventivní opatření. Teď už má vitamíny stejně v jídle.
@Anonymní píše:
Vše máte v pořádku. A vše proběhlo také v pořádku co se ošetření týče. Právě vzhledem k tomu co vidím ve zprávě tak nějaký vitamín K dali rutinně a řešili spíš ten akutní stav co u vás obou byl. To ti jistě předávali jako důležitou informaci co se dělo. Proto se vůbec nedivím, že si to nepamatuješ a nebo to třeba ani neřekli. Po takovém porodu chápu, že číst zprávu bylo to poslední na co jsi myslela. Neboj ona vše jistě pohlídala pediatrička. Zprávu měla jistě v ruce a četla ji. Máte to za sebou, hlavně, že jste v pořádku
tohle jsou stejně situace, kdy je porodní plán úplně k ničemu a jde prostě o život.
@anavi13 já to četla ale mám úplný výpadky paměti. Ale že mi o vitamínů K nic neříkali to vím. Mluvili spíš o spánku, přebalování jak se starat jako doma..po císaři..ale to d a k bylo jen napsaný a já to četla a brečela jsem u toho. Mě rozhodil i ten jeho apgar první.
Děkuji moc vsem.
Dobrý večer, s hrůzou jsem až po roce života svého dítěte zjistila, že po porodu máj dostávat vitamín K. Vůbec jsem to nevěděla a rodila jsem akutním císařem v celkové narkóze a dítě viděla až za 24hodin, takže nemám tušení co mu kdo dal. Už oslavil rok jo, ale je mi špatně z toho jak jsem byla neinformovana. Našla jsem propouštěcí zprávu kde v kolonce,,terapie" je psáno kanavit i. m - co to znamená? Když semnou bylo mimco třetí, čtvrtý den na pokoji neviděla jsem, že by mu něco dávali.( Nikdo za náma pomalu ani nepřišel… Vím jen o odběru krve z patičky, sluch atd, že mi ho jednou vzali den před odchodem domu. )A úplně dole u doporučení je vitamín K a D. A pediatrická nám předepsala jen vigantol…
Myslíte že ho dostal injekčně po porodu? Pokud ho neměl mám to říct doktorce? Nebo už je to jedno když mu byl rok? Já po císaři byla docela v háji a se slzama v očích sem si četla ty zprávy…a dnes zjišťují, že jsem ten vitamin K úplně prehledla. Děkuji za vysvětlení. Kus zprávy příkladam