Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky chci se vás optat.Chtěla bych dlouho kojit jelikož sunary jsou poměrně drahé.Zjistila jsem, že existují vitaminy a různé čaje na potporu mléka.Máte nějaká zkušenosti?? ![]()
No kojočaj jsem pila hodně - taky jsem si chtěla udržet mlíčko, potom odvar z koření, ale vitamíny jsem nebrala. U mě to bohužel úspěch nemělo, ale problém je ve mně - mám malou produkci mléka - tvoří se mi moc pomalu
hlavne to chce dobrou a pestrou stravu - vitaminy v tehle podobe…ja osobne bych do sebe nic necpala (v podobe chemicky vytvorenych pilulek apod) mozna ty caje…ty koupis v lekarne pro kojici matky ![]()
Můžeš si koupit Gravimilk, ten je jako vitamíny, vitamíny v pilulkách jsou ty samé jako těhotenské.
kojočaj jsem pila, pomáhal, ale celkově tvorbě mléka pomáhalo hlavně vydatně jíst a pít a psychická pohoda. Jakmile je člověk ve stresu, tak mlíko mizí.
„vitamín“ na podporu mlíka asi neexistuje
laktaci podporujou bylinky - v čajích: Leros (cca 40kč), Teekanee (do 40kč), oboje často v supermarketech nebo v drogeriích, dále v lékárně dobrej kojčaj od Megafytu - je vícero značek/výrobců, dále v Rossmannovi mají (podle mne nejchutnější a nejlevnější) kojčaj za 35kč (přímo rossmaňnácká značka babydream), stejnětak dělá myslím i DMko něco svýho … je fain zkoušet víc „značek“, že v každým je trochu jiný složení (poměry a síla bylinek), když mi došel, tak jsem si normálně povařila kmín+anýz+fenykl
na kojení jsou i homeopatika - Ricinus Communis 5CH (v lékárně za cca 70–80,– Kč, většinou na objednání do druhého dne) (www tady a tady ), dávkování 3× denně 3 kuličky NEBO 2× denně 5 kuliček, jak by Ti vyhovovalo, dát pod jazyk rozpustit, nebrat před a po jídle ani pití, nemixovat s mentolem, kafem – v lékárně vysvětlí. Osobně jsem nikdy homeopatika nebrala a považovala to za placebo a nevěřila tomu, ale opravdu mi to už několikrát pomohlo (asi v 6. týdnu, pak po střevní chřipce, kdy mi prsa tou dehydratací uplně vyschly, v těch vedrech, kdy malej nechtěl moc jíst a vždycky jen pocucnul přední mlíko a čau, tak se mi taky nechtělo pak dělat mlíko), skutečně to zabere tak, že druhej den používání mi normálně KAPOU prsa
a pak babský rady jako pít meltu (cikorku, Caro apod. místo kafe) a pivo (nealko)
a co se týče vitamínů PŘI kojení (tzn. ne NA kojení), tak pokud máš pochyby o skladbě svýho jídelníčku (asi ne každej si denně dopřává zeleninový salátky a dvakrát týdně lososa, že
), tak jdou jíst i těhotenský vitamíny (ty který jsou určený pro 3. trimestr), osobně beru Centrum MATERNA (500kč/90tablet), ale beru je jakože jednou jo a pak dvakrát zapomenu
takže tak 2×-3× týdně jen, takže se snad moc chemicky neláduju a aspoň trochu uchlácholim špatný svědomí z ne zrovna ukázkové stravy (ale kdo ho nemá)
ty jsi ale asi spíš myslela vytamíny, který ti nabudí mlíkotvorbu, co? no tak o tom nic nevím, že by konkrétní vitamíny podpořily laktaci … myslím, že kojení je spíš o pití tekutin, psychice a o odběru (pití) mimča
Ahoj,
od firmy Leros a Teekane jsou čaje pro kojící matky jiné čaje jsem nezkoušela,ale je jich víc.
Teekane mi přijde účinější
.
Vitamíny pro kojící matky na podporu kojení ?
To slyším prvně.Vím jen o vitamínech pro těhotné a kojící ženy např.: Mamavit,Centrum-Materna atd.
Rampepurna kmín+anýz+fenykl - tahle kombinace je dobrá na tvorbu mléka?Já vím jen o tom že je dobrá na nadýmání miminko se pak krásně vyprdí a nebolí ho bříško ![]()
MegK píše:
Rampepurna kmín+anýz+fenykl - tahle kombinace je dobrá na tvorbu mléka?Já vím jen o tom že je dobrá na nadýmání miminko se pak krásně vyprdí a nebolí ho bříško
Je to tak… Tohle ovlivňuje tvorku mlíčka - přečti si složení kojočajů - ty to obsahují také ![]()
Jo jo přesně tak, akorát že v těch pytlíkách je to pohodlnější
Mě nejvíc šmakuje od Lerosu. Gravimilk moc dobrý, ale bacha - pokud budeš chtít hubnout - s rozumem - tak gravimilk je docela tučňoučký. ![]()
No mě říkala známá že jsou právě nějaký ty vitamíny.Zkusím se jí na to optat.Ale jak tak čtu…budu pít Meltu a teda ty kojočaje.
Díky moc.
Ještě se prodávají homeopatika na podporu tvorby mléka ![]()
Já jsem pila Meltu, pila kojo čaje, brala Calibrum mami, pila Gravimilk, stravu jsem měla taky hodně pestrou, jedla jsem hodně polívek, brala homeopatika, odsávala a nevím co ještě a stejně mi to nepomohlo
![]()
Každá jsme prostě jiná - někdo může kojit, někdo nemůže, některé dítě se prostě nepřisaje … uvidíš až budeš mít maloška u sebe ![]()
Mně poradila dr. pít odvar z fenyklu, občas do toho dát anýz nebo kmín. je to dobré prý na prdíky, ale i na laktaci. Dělám si denně litr a dobrý. Na půl litru vody dám 3 lžičky fenyklu (občas 2 lžičky fenyklu a 1 třeba anýzu). na kojeni.net je spousta rad a info
Chystám se taky koupit nějaký vitamíny, tak jak to tu tak čtu, tak jsem zas o něco chytřejší ![]()
Já si kupuju vitamíny Gravital, jsou jak pro těhotné tak pro kojící. Doporučila mi je paní v lékárně, že je brala sama když kojila, že mají opravdu dobré složení. A nejsou ani předražené. 60 tbl. stojí 250 Kč. Měla jsem už v těhotenství míň železa, tak to beru i jako prevenci. ![]()
@Rampepurna
Tak takový komentář jsem hledala
děkuju jste skvělá
![]()