Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Diskuse je sice už starší, ale alespoň pro ty, kteří budou hledat informace (jako já před pár dny
) přidávám svou „trošku do mlýna“. Mám 7. týdenního chlapečka a začala jsem uvažovat o vitamínech, protože mě pěkně „vysává“
a byla jsem pořád děsně unavená. V těhotenství jsem brala jen listovku na začátku a pak železo na konci. Před pár dny jsem si chtěla koupit vitamíny, ale 400 Kč za 30 - 60 tabletek (podle značky) mi přišlo dost. Mateřství je pro farmaceutické firmy pěkný byznys a je to hodně o propagaci a reklamě. Koupila jsem nakonec A - Z mama v DM a složení je prakticky stejné jako FEMIBION 400, akorát bez DHA (omega 3), ale navíc má železo, betakaroten, selen a zinek, no a cena je mnohem příjemnější - 76 Kč za 60 tablet (bere se 1 denně).
Ahojte, mam jen dotaz - pribiraly jste po brani nejakych vitaminu pro kojici? napr. po tech z DM - A-Z mama? mam v planu si je koupit.diky
Vitamíny jsem brala, A-Z mama také, po ničem jsem nepřibrala. Neslyšela jsem, že by se po vitamínech přibíralo. Traduje se to o B-komplexu, ale spíš proto, že by měl povzbuzovat chuť k jídlu. Ale jak říkám, nikdy jsem nepřibrala, ani po béčkách, a to mám k přibírání i celkem sklony. ![]()
@evulkanov píše:
Ahojte, mam jen dotaz - pribiraly jste po brani nejakych vitaminu pro kojici? napr. po tech z DM - A-Z mama? mam v planu si je koupit.diky
Ne, ale během kojení jsem výrazně v jídelníčku posílila tučné rybí maso, řasy a semínka/oříšky (to jsem sypala do každého jídla, buď do zeleniny nebo k rýži či těstovinám či luštěninám při vaření). K tomu jsem ještě dvakrát denně pila nápoj ze zeleného ječmene.
Ja totiz neholduju moc zelenine a ovoci. Tak me napadlo jist aspon nejake vitaminy…
A-Z Mama jsem brala několik měsíců a určitě jsem po nich nepřibrala, toho bych se nebála
.
@olikovka a nepribrala jsi po mamavitu? obsahuji vitaminy B a po nich se pry tloustne. tak nevim, jestli je zacit uzivat…
@evulkanov Po vitamínech těžko přibereš. Navíc vitamín B obasují snad všechny multivitamínové praparáty a ty těhotenské/kojící tuplem, protože např. taková kyselina listová je jedním ze skupiny vitamínů B. Obecně je vitamín B důležitý pro nervovou soustavu.
Po vitamínu B může být maximálně vyšší chuť k jídlu - proto se často doporučuje jako „první pomoc“ pro nežravé děti.
Ahoj, chtela bych se zeptat jestli se muzou brat pri kojeni multivitaminove tabletky ktere nejsou urceny primo pro kojici? mame doma velkou zasobu multivitaminu spektrum tak bych ho chtela zuzitkovat, ale teda kojim tak jestli to necemu vadi nebo ne?
@tvetinka nevadí
beru taky
v lékárně řekli, že to ničemu neodporuje.
Já beru Chytré miminko DHA tak, jak jsem byla zvyklá během těhotenství (jeden den prášek, druhý den tobolku) a střídám s AZ mama z DM.
Pozor, jak tu někdo psal o chlorele a spirulině, ty by se v těhotenství a při kojení brát neměly. Slouží totiž k detoxikaci a tělo pak škodliviny vylučuje - dostanou se do mlíčka!
@vulevupate vylučované látky se do mléka nedostanou, ale mimčo může mít zelenou stolici ![]()