Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Kejt.kejt píše:
Auto potřebuju, jsem na něm závislá skrz práce
Nezlob se, ale tohle je přesně příklad toho, jak funguje (v tomto případě nefunguje) finanční gramotnost. Je potřeba počítat, že když si člověk pořídí auto, tak musí mít rezervu na případné opravy. Zejména pokud jsi na autě závislá při dojíždění do práce. Od té doby, co mám auto, mám speciální účet, na kterém mám rezervu na placení technické, pojištění atd. + částku která pokryje několik oprav, nové pneu atd. Auto nejezdí nikdy věčně bez zásahu, s tím jsi počítat musela. Takže jak se říká „pozdě bycha honiti“. Tohle je zásadní chyba. Nemyslím to zle, ale jako poučení do budoucna, jak se vyhnout nesnázím.
@Kejt.kejt píše:
Sjíždím, ale nic nenacházím
Ono tyhle půjčky se většinou musí doplatit velmi rychle, což při jejich úrocích znamená velkou splátku. Vzhledem k tomu, že jsi někde výše psala, že splátka 3000 Kč je moc, tak asi nemáš šanci na něco rozumného, kde ti půjčí 20000. V tomto případě bych si zažádala o potvrzení příjmů (i přes to, že účetní je neochotná) a zašla do banky.
@Iustitia omnibus píše:
Nezlob se, ale tohle je přesně příklad toho, jak funguje (v tomto případě nefunguje) finanční gramotnost. Je potřeba počítat, že když si člověk pořídí auto, tak musí mít rezervu na případné opravy. Zejména pokud jsi na autě závislá při dojíždění do práce. Od té doby, co mám auto, mám speciální účet, na kterém mám rezervu na placení technické, pojištění atd. + částku která pokryje několik oprav, nové pneu atd. Auto nejezdí nikdy věčně bez zásahu, s tím jsi počítat musela. Takže jak se říká „pozdě bycha honiti“. Tohle je zásadní chyba. Nemyslím to zle, ale jako poučení do budoucna, jak se vyhnout nesnázím.
Já rezervu měla, ovšem do auta všechno dala protože každý týden se podělalo něco jiného a nebýt hloupá tak z toho co vše jsem do toho dala bych měla už nové auto. Technickou a pojištění si hlídám a na tohle vždy mám ![]()
@Iustitia omnibus píše:
Ono tyhle půjčky se většinou musí doplatit velmi rychle, což při jejich úrocích znamená velkou splátku. Vzhledem k tomu, že jsi někde výše psala, že splátka 3000 Kč je moc, tak asi nemáš šanci na něco rozumného, kde ti půjčí 20000. V tomto případě bych si zažádala o potvrzení příjmů (i přes to, že účetní je neochotná) a zašla do banky.
Ano nejspíš budu muset pro to potvrzení o příjmů ![]()
@Kejt.kejt píše:
Já rezervu měla, ovšem do auta všechno dala protože každý týden se podělalo něco jiného a nebýt hloupá tak z toho co vše jsem do toho dala bych měla už nové auto. Technickou a pojištění si hlídám a na tohle vždy mám
Když se daří, tak se daří, jak se říká ![]()
@Kejt.kejt píše:
Ano nejspíš budu muset pro to potvrzení o příjmů
Zkus to. Protože i hloupý kontokorent na 20000 pokud nevyjde půjčka je lepší než ty nebankovky.
@Kejt.kejt píše:
Sjíždím, ale nic nenacházím
no tak na opravu auta takovou částku bez přijmu asi ne no…měla jsme na mysli pujčky cca 3000kč atd…
@Iustitia omnibus píše:
Když se daří, tak se daří, jak se říká
Přesně tak souhlasím ![]()
@Iustitia omnibus píše:
Zkus to. Protože i hloupý kontokorent na 20000 pokud nevyjde půjčka je lepší než ty nebankovky.
To ano, zkusím a uvidím za to nic nedám, každopádně děkuji.
@Zahradnice Roku píše:
no tak na opravu auta takovou částku bez přijmu asi ne no…měla jsme na mysli pujčky cca 3000kč atd…
Ne ne, chtěla jsem větší částku no.
@kleree píše:
Dej si opravdu pozor, hlavně na jejich pokuty. Cetelem je jedna z nejhorších.
Fakt? Já měla za to že Cetelem je v klidu ![]()
Legálně od „firmy“ půjčku bez prokázání příjmu sehnat asi nepůjde. Leda tak kontokorent u své banky, případně i jiný typ půjčky, pokud banka „zná“ pohyby na účtu. Ale tuším, že to není vaše situace.
Já příjem mám, ale jsou to sociální dávky. Kontokorent mám u své banky, ale jen do výše 1000 Kč, víc mi dají ve chvíli kdy začnu pobírat rodičovský příspěvek. Všechny půjčky, které jsem zkoušela mi dají až v moment kdy budu mít rodičovský příspěvek, ale potřebuji to teď. ![]()
Prostě banky/ firmy mají povinnost (poslední dobou se to neustále zpřísňuje) zkoumat, jestli klient má vůbec nějaké akceptovatelné příjmy. Pokud ne, tak půjčku poskytnout nesmějí, protože by se mohlo stát (v případě pochybení), že se ta půjčka změní na „bezúročnou“ a splácet se bude dle možností dlužníka, třeba také 100,– měsíčně.
Obecně- klasické „sociální“ dávky nejsou použitelné.