Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Prosím, je tu někdo, kdo má zkušenosti s cestováním vlakem k moři? S dětmi..
Už přemýšlím o letní dovolené a napadlo mě, jestli by se vůbec dalo něco takového podniknout, jestli by se to vůbec vyplatilo (z finančního hlediska, je mi jasné, že časove je to nesrovnatelné).
Hlavním důvodem, proč o tom uvažuji, je můj strach z cestování autem. Jinak by připadala v úvahu asi už jen dovolená letecky, ovšem nejsem si jistá, jestli najdu nějakou pro nás finančně přijatelnou
.
Za odpovědi moc děkuji.
Ahoj,vím jen tolik,že moje kolegyně takhle jela do Bulharska,a byla vyřízená celá rodina-a to už má dost velký kluky.
Hkac, dělala jsem nějakou dobu v cestovce,která přímo organizovala zájezdy vlakem, i k moři. Řeknu ti na rovinu, vyplatí se to jen zaměstnancům ČD, kteří mají volné jízdenky a de facto jezdí zdarma (ale zdaleka ne všude), platí si jen nutné místenky či lehátka.
Jinak je to mnohem dražší než cestování autem či busem, jen občas se najde nějaká výhodná nabídka síťové nebo časově omezené jízdenky.
Co mě napadá, můžeš využít Jadran Express do CHorvatska, což je tak nejvíc přijatelné myslím. Do Itálie se vlakem taky dostaneš, ale s přestupy a to s dětmi není nic moc. O Španělsku ani nemluvím ![]()
Já byla jako vedoucí zájezdu na Ischii, jeli jsme vlakem do Neapole. Jízdenka obousměrná mě stála 14 tisíc - tedy ne mě, ale zaměstnavatele
Když odhlídnu od těch peněz, už nikdy bych to neabsolvovala, tak šíleně nepohodlné cestování jsem nezažila
Ale jela jsem na normálních sedadlech, na lehátkách by to možná bylo lepší.
Já bych asi s dětmi volila něco jiného, zvlášť s miminkem ![]()
Tak jsem tě asi moc nepotěšila. Jinak se klidně ptej, na co potřebuješ, snad si ještě něco i pamatuju, už jsem mimo od malého narození ![]()
No já zatím počítám spíš s leteckou dovolenou, ten vlak mě tak nějak napadl, páč já jezdím vlakem celkem ráda (jasně, nejdál jsem jela na Slovensko na vodu, bez dětí). Když už vlakem, tak by to asi spíš byly termály někde blíž.
Jen jsem koukala na stránky ČD a ty ceny se mi nezdály zas tak strašné. Mrzí mě ta Itálie, že je s přestupy, to jsem právě už taky zjistila.
Autem já fakt ne, stačilo mi jet do Špindlu a trauma mám dodnes
.
Ahoj
vlak je hooodne drahy a jak uz bylo napsano,vyplati se opravu jen zamestnancum CD.
Mati na draze pracovala,pamatuji,jak jsme jednou vsichni jeli vlakem do Bulharska,hruza,des,trvalo to dva dny.
Auto je bezpecne,nebala bych se a nebo potom letadlem.
My jsem před 13 lety byli vlakem v Itálii, to ještě jezdil přímý spoj a bylo to super. Večer jsem nasedli do vlaku a ráno jsem byli na místě. Je pravda, že taťka je nádražák, takže cenu jsme neřešili.
lemaz píše:
jadran expres je zrušený!!!!!!
Fakt? No vidíš, ale před dvěma lety ještě jezdil
Tak už jsem malinko mimo ![]()
Mamina taky dělala na dráze,takž ejsme toho nacestovaly hodně.Do chorvatska několikrát a já si nemůžu stěžovat.Myslím,že je to lepší než bus.Ale nevím teda jak s dětma a už vůbec netuším jaký jsou ceny ![]()
Ale já tak cestovala ráda ![]()
jj, letos ho zrušili. hodně lidí na to nadává, tak ho možná obnoví. co jsme slyšela, tak se na to chystá student agency. Ale bude trvat, než jim povolí licenci.
jadran expres už nejezdí.Do chorvatska jsou všechny vlaky zrušené a ani letos nejezdil
A koukám že jdu jako poslední ![]()
Z pohledu 15letého „dítěte“ - pohoda
Z pohledu rodiče nevím. Ale řekla bych že to bude rozhodně lepší jak autobus. Ačkoliv na druhou stranu ten dělá pauzy ![]()
Souhlasím s Madi že se to vyplatí pouze zaměstnancům ČD, když jsem chtěla jet do irska (nebo spíš anglie, dál jak do londýna by mne nedovezl ani jeden prostředek) tak cesta vlakem vyšla na cca 20 000, s autobusem by zpáteční vyšla na cca 2700 (jestli si dobře pamatuju).
podle me to letecky zas tak financne narocny neni, musis patrat po nizkonakladovych leteckych spolecnostech. My litame casto Anglie-CR, dokud lital z Prahy Ryanair, dala se jedna letenka poridit i pod 200 Kc a byly v tom i letistni poplatky. Ted litame s Easyjet za 400 - 500 ( ty nejlevnejsi lety). Nasi za nami do Anglie leti v unoru, pro oba tam i zpet 2500,–