Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já bych radši taky dala Johanu, i když je to tvrdý, ale když si představim, jak se bude představovat, lidi si budou myslet, že je ujetá, když se představuje zdrobnělinou…všem úřednicím bude muset zdůrazňovat, že je Johanka a ne Johana…no nevim. Stejně jí Johano nikdo neřekne…
Knappovou máme doma, knihu Jak se bude vaše dítě jmenovat. Ale netušila jsem, že má až takovej význam pro povolení jmen:-) V úvodu se píše, že slouží (nejen) jako jazyková příručka pro úřední, matriční praxi. No, je to vydání z 1996, teď už bude asi novější verze:-)
Naštěstí jméno máme vybráno „normálně“, Linda. Johana se mi líbí taky, Johanka ale ani moc ne. Já bych jí říkala Jožino:-)))
Altche píše:
Já bych radši taky dala Johanu, i když je to tvrdý, ale když si představim, jak se bude představovat, lidi si budou myslet, že je ujetá, když se představuje zdrobnělinou…všem úřednicím bude muset zdůrazňovat, že je Johanka a ne Johana…no nevim. Stejně jí Johano nikdo neřekne…
no právě že řekne..
mě zrovna Johanka nějak nevadí…něco jinýho je Evička, Martinka nebo tak něco, ale ta Johanka se mi líbí
jinak na úřadech zdůrazňuje kde kdo kde co ![]()
já si užila se svým příjmením za svobodna a teď si všude užíváme se synem, pravidelně ho přejmenovávají na Radka, Marka a nebo (to vůbec nechápu) Daniela
člověk opraví zasměje se a jde se dál…
![]()
Anteaa píše: Četla jsem jen prvních asi pět příspěvků, kde holky píšou, že zdrobněliny nejdou - omyl - jdou!!! Znám dívenku která má v rodném listě Vendulka a znám jinou, která se jmenuje Janička!!!!Než se malý narodil, pátrala jsem po různých jménech a zjistila, že v ČR jména schvaluje jedna jediná ženská (možná je tomu tak stále), na kterou se musíte obrátit (kontakt dají na matrice) zda je to možné (pokud už toto jméno někomu povolila, nebude to problém)
Tady jsou jména používaná v ČR: http://krestni-jmena.cz/seznam/
Je tam i Johanka takže to vůbec není problémZřejmě se stačí jen informovat na matrice, nic víc
Juchů, Thea je v seznamu. ![]()
A co se týče přijmení, tak ani nemluvím. Dřív jsem měla problémy s tím aby mě napsali se všemi písmeny a správně, dneska mě zas přejmenovávaj. ![]()
Mě nepříjde že Johanka je nějaká velká zdrobnělina ke jménu Johana. Rozdíl by byl kdyby třeba Jana se jmenovala Janička. A na to kolik různým divných cizích jmen se dává, třeba Melinda, Lea atd. Děs to je ještě Johanka naprosto normální
Tedy pro mě…sto lidí sto chutí ![]()
Tejchi píše:
A na to kolik různým divných cizích jmen se dává, třeba Melinda, Lea atd. Děs to je ještě Johanka naprosto normální![]()
Tedy pro mě…sto lidí sto chutí
My třeba máme cizí příjmení, tak k tomu by nějaká Anička nebo Maruška vypadala blbě.