Vlastní jméno

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
7485
25.10.10 15:40

Vlastní jméno

Ahoj holky,
mám dotaz, kdybych chtěla nahlásit při narozeí jméno dítěte jinanež jak je v kalendáři co to obnáší?? Co vše je k tomu třeba a stjí to něco.
Chceme dcerku pojmenovat Johanka místo Johana. Jde to vůbec??
Předem moc díky za rady!! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11502
25.10.10 15:44

Ahoj, tak myslím, že zdrobněliny nejdou, někde jsem to snad i viděla, ale už si nevzpomenu kde. Možná to časem najdu, ale to už asi potřebovat nebudeš

tak jsem to našla přímo na matričních stránkách i když se jedná o změnu, ale asi to bude i na normální jméno: změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
861
25.10.10 15:48

Ahoj,
já myslím, že na matrice mají nějakej seznam všech jmen, který můžeš dát. Tak bych to zkusila asi tam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
25.10.10 15:49

Hmm, tak to asi hold nejde. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
25.10.10 15:50

No já ani nvím na kterou matriku budu nuset jít, na nejbližší z bydliště? Nebo tam kde porodím?? Že bych s tam hned i zavolala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
25.10.10 15:51

Ahoj, nejde to. Kdysi to šlo, ale už ne, zdrobnělinám odzvonilo. Mluvila jsem o tom s naší matrikářkou. My takhle chtěli dát Madlenku, ale to jméno jako takové neexistuje (takže ani Madla). Takže jedině Magdalenu a Madlenka jí říkat a to jsme zas nechtěli.
Takže si zajděte na matriku a ať se vám podívá do té jejich knihy. Co tam nemají, nejde dát. jinak to nezjistíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
25.10.10 15:51

Kalendar neni dulezitej, ten tisknou soukrome firmy. Dulezity je seznam jmen od Knappove, zavolej si na matriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14094
25.10.10 15:52

Zdrobněliny nejdou.
Už teď je mi jí líto, kdyby šly.

Matrika je jedno, ty knihy mají na všech. Takže můžeš kamkoli se jít podívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
25.10.10 15:52

Ok, takže mi nezbyde než si zavolat, stačí že nám budou muset dávat příjmení bez ová :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1277
25.10.10 15:54

Tak jak naši chtěli Dášu a ne Dagmaru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5000

Johanka nejde. Dívala jsem se do Knappové… :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10813

Amabilis- a jake jmeno to vyhralo?? ja Madlenku mam - ano je Magdaléna- a vsichni jsou na to osloveni zvykli natolik ze jim to ani neprijde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
25.10.10 15:56
Hancza píše:
Johanka nejde. Dívala jsem se do Knappové… :/

Hanczo prosím tě kde jsi to našla, máš knihu doma nebo na netu?? Koukla bych tam na jiná jména :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7485
25.10.10 15:57

Ono zas podle kalendáře tě jmenují tak leda ve škole nebo v práci. To jak jí budeme říkat doma už je naše věc. Jen mi to přišlo hezči a k příjmení že to líp sedí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
25.10.10 15:58

Tejchi já si myslím, že to pujde, takový problém by to být neměl, akorát musíte dojít na matriku a tam vám řeknou co to obnáší. Matně si pamatuju, že pokud chceš nějakou obměnu jména, který je uvedený v kalendáři, tak to fakt není problém. Mimochodem spousta jmen třeba v kalendáři není a přesto se dávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí