Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám dotaz, kdybych chtěla nahlásit při narozeí jméno dítěte jinanež jak je v kalendáři co to obnáší?? Co vše je k tomu třeba a stjí to něco.
Chceme dcerku pojmenovat Johanka místo Johana. Jde to vůbec??
Předem moc díky za rady!! ![]()
Ahoj, tak myslím, že zdrobněliny nejdou, někde jsem to snad i viděla, ale už si nevzpomenu kde. Možná to časem najdu, ale to už asi potřebovat nebudeš
tak jsem to našla přímo na matričních stránkách i když se jedná o změnu, ale asi to bude i na normální jméno: změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem
Ahoj,
já myslím, že na matrice mají nějakej seznam všech jmen, který můžeš dát. Tak bych to zkusila asi tam…
No já ani nvím na kterou matriku budu nuset jít, na nejbližší z bydliště? Nebo tam kde porodím?? Že bych s tam hned i zavolala ![]()
Ahoj, nejde to. Kdysi to šlo, ale už ne, zdrobnělinám odzvonilo. Mluvila jsem o tom s naší matrikářkou. My takhle chtěli dát Madlenku, ale to jméno jako takové neexistuje (takže ani Madla). Takže jedině Magdalenu a Madlenka jí říkat a to jsme zas nechtěli.
Takže si zajděte na matriku a ať se vám podívá do té jejich knihy. Co tam nemají, nejde dát. jinak to nezjistíte.
Kalendar neni dulezitej, ten tisknou soukrome firmy. Dulezity je seznam jmen od Knappove, zavolej si na matriku.
Zdrobněliny nejdou.
Už teď je mi jí líto, kdyby šly.
Matrika je jedno, ty knihy mají na všech. Takže můžeš kamkoli se jít podívat.
Ok, takže mi nezbyde než si zavolat, stačí že nám budou muset dávat příjmení bez ová
![]()
Amabilis- a jake jmeno to vyhralo?? ja Madlenku mam - ano je Magdaléna- a vsichni jsou na to osloveni zvykli natolik ze jim to ani neprijde…
Hancza píše:
Johanka nejde. Dívala jsem se do Knappové… :/
Hanczo prosím tě kde jsi to našla, máš knihu doma nebo na netu?? Koukla bych tam na jiná jména ![]()
Ono zas podle kalendáře tě jmenují tak leda ve škole nebo v práci. To jak jí budeme říkat doma už je naše věc. Jen mi to přišlo hezči a k příjmení že to líp sedí ![]()
Tejchi já si myslím, že to pujde, takový problém by to být neměl, akorát musíte dojít na matriku a tam vám řeknou co to obnáší. Matně si pamatuju, že pokud chceš nějakou obměnu jména, který je uvedený v kalendáři, tak to fakt není problém. Mimochodem spousta jmen třeba v kalendáři není a přesto se dávají.