Vlastníci lesa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
95
26.8.11 23:27

Ahoj, my máme 5 ha lesa a můžu říct, že s tím jsou vážně samý starosti. Přítel si les koupil asi před deseti lety, když vyšel střední školu lesnickou (dnes dělá úplně něco jiného, ale les mu zůstal).

Je vážně fajn, když se můžeš jít v klidu projít do lesíka, ale už málokdo za tím vidí tu práci, co s tím je.

U nás to třeba funguje tak, že ten můj čas od času projde les, zkontroluje jestli někde nejsou nějaký suchý stromy - nikdy mu to hajnej nedělal (jakmile se ti tam objeví, tak se musí co nejdříve zlikvidovat, pokácet a odvézt z lesa - většinou jsou napadený škůdcem a hrozilo by zamoření dalších stromů). Ono pokácet to je taky dost složitý. Neumím si představit, že bys sama šla kácet do lesa stromy a tahala je ven (taháme je ven traktorem s navijákem) :-)

Přítel každej rok sází nový stromky (letos jsme jich udělali 6 500, loni 3500). Zasadíš, potom sekáš kolem toho trávu, aby to plevel neudusil, pak to natíráš takovým bílým čímsi, aby to nekousala lesní zvěř… Ale stejně toho strašně odejde. Loni nám odešlo z nově nasázených stromků víc než 70%ˇ. Buď to uschlo (když je období sucha, tak máš problém), nebo nám to okousala lesní zvěř … atd atd :) Hruza.

Když si spočítáš tu práci, co na tom necháš času, cenu za stromek od 3-7 korun, tak to docela pak lítá. Zkrátka sranda to není.

Ještě upozorním, že i když jsi vlastník lesa ty, tak nadřízený orgány ti diktujou to, co tam máš a nemáš mít zasázený, v jakým rozestupu a v jakým složení. Prostě buzerace, kam se podíváš. Peníze ti na to nikdo nedá, ale komandujou tě ze všech stran a nikoho nezajímá, jestli ti nový stromky požrala lesní zvěř, nebo jestli uschly ve vedrech.

Musím říct, že ale na druhou stranu je fajn se jít projít po svým lese, vidět jak to „tvoje“ roste, ale práce je tam jak na kostele. Málokdo to ví. Kdybychom neměli rodinnej baráček a plně netopili dřevem, tak už snad přemluvím toho svýho, ať ten les prodá. Je fakt, že občas je to dost fajn příjem do rodinnýho rozpočtu, když se nějaký dřevo prodá, ale nesmíš pak koukat na to, kolik jsi do toho vrazila energie, času a peněz.

Zkratka, dělej jak chceš :) odradit jsem tě určitě nechtěla, jen říkám, jak to máme my :) Nic jinýho mě teď nenapadá, co k tomu víc říct. Moc mi to nemyslí, už je večer :lol::lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
eMaminka
27.8.11 00:18

oukej chápu :DDD tak na to vážně raději kašlu… tohle vážně romanticky nezní :lol:
a diktování ze zhora se mi příčí už i tak.. natož o tomto :DDD tak vám aspoň velký dík za reálnější náhled… raději budu chodit okukovat do cizích :DDD

• Citovat
  • Upravit
50725
27.8.11 08:16

Naši kousek lesa mají, zdědili po dědovi s babičkou a co vím, tak po nich nikdy nikdo nic nechtěl :think: :lol: Je to teda takový habrovo-smíšený les, nikterak vysoký (ale jako chodit a vegetit se tam normálně dá), taťka to občas na krajích prořeže, pak to seštěpkuje a normálně s tím topí :nevim: Nikdo zatím neměl nic proti a co vím, tak nikdo nechodí (a nikdy nechodil) a nečmárá po stromech, ani stromy nám tam nekradou :lol:

Teta má smrkový les (taky po dědovi), takový, co asi teprve roste (ale už se tam dá tak nějak vlézt, když jsme byli děti, tak jsme mohli tak akorát my) a taky po ní asi nic nechcou :nevim: Rozhodně tam teda žádné akce nepodniká, o tom bysme se dozvěděli :mrgreen:

Akorát je stejně na prd, že i když je to tvoje, nemůžeš nikomu zakázat, aby ti tam lezl, sbíral hřiby a dělal bordel :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.8.11 09:21

Já nechápu jaký je rozdíl si v klidu a romanticky brouzdat cizím lesem a svým lesem?? :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
27.8.11 09:31

Tak možná jedině ten pocit, že je to tvoje, jinak nevím :mrgreen: Ale z lesa tě stejně nikdo vyhodit nemůže, i když je stokrát jeho (kolikrát by se chtělo až říct bohužel) :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák