Vlaštovky na novém domě - špína

13415
26.5.10 11:31

Vlaštovky

Potřebuju poradit. Máme cca 2 roky zateplený panelák a novou fasádu a letos se vlaštovky rozhodly, že nám to tady asi zničí. V ložnici a v kuchyni si na fasádě u okna v horním rohu stavějí hnízda a ač to každý den manžel odstraňuje, tak ony stejně staví a staví. Je to hrůza, fasáda je špinavá a vlaštovky tady u toho taky pěkně vyvádějí, což mi teda vadí asi nejméně, ale ta špína z toho je teda hrozná. Jak se jich zbavit, aby po odstranění jejich „stavby“ se sem už nevracely? A to nemluvím o tom pos… parapetu a oknu :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13415
26.5.10 11:32

Přidávám foto na ukázku :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
26.5.10 11:37

Asi nevzdávat boj. Ono je to časem přestane bavit. Vydržet… :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.5.10 11:44
radúna píše:
Asi nevzdávat boj. Ono je to časem přestane bavit. Vydržet… :think: .

Tak tak, nám se kdysi dávnou usídlil na balkónové poličce v paneláku zjara kosák. Já se teda radovala, že budem mít kosáčata, ale přítel mi to vymluvil, že bychom ji vyplašili a co pak s vajíčky, nebo s malými ptáčaty, když jim zdrhne matka. Tak jsme natahanou trávu na hnízdo likvidovali, ale můžu říct, že ten pták byl vytrvalej, vzdal to asi až po třech týdnech. 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14106
26.5.10 11:48

Veru, já tě na jednu stranu chápu, na druhou je mi líto vlaštovek.
Zkuste to teda znova seškrábat (ale dávala bych pozor, ať tam nejsou malé) a pak tam nalepit folii (třeba obyč potravinářskou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.5.10 11:56
Flyingfrog píše:
Veru, já tě na jednu stranu chápu, na druhou je mi líto vlaštovek.
Zkuste to teda znova seškrábat (ale dávala bych pozor, ať tam nejsou malé) a pak tam nalepit folii (třeba obyč potravinářskou).

Já myslím, že když se to hnízdo strhává v zárodku, tak to těm ptákům tolik neublíží, prostě jim včas dojde, že tady fakt ne a začnou stavět jinde. Strhávat hnízdo s vejci nebo s mladými, to je fakt prasárna :cert:
Fólie je dobrý nápad :palec: to by je mohlo odradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21902
26.5.10 12:01

A co nalepit tam nebo jinak pripevnit tu napodobeninu dravce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
26.5.10 12:08

Fly, já jsem strašný ochránce zvířat, nejraději bych si vlaštovky nastěhovala domu i s mladýma, ale to fakt nejde a tohle je teda hrůza. Strháváme to vždy večer v začátku stavby. Já taky věřila, že je to přestane bavit, ale tohle je už i na mě moc. A to kočky bydlí na parapetu a stejně ani ony je neodradí. A kde se dá sehnat ta napodobenina dravce? V papírnictví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
26.5.10 12:14

Anebo je tam nechat: (vygoogleno:)):

"Jak přijatelným způsobem zabránit vlaštovkám nebo jiřičkám létat do výrobních a skladových hal, kde si staví hnízda, sedí pod střechou a svým trusem znehodnocují naši produkci?

Jak zabránit vlaštovkám nebo jiřičkám, aby mi nestavěly hnízda pod přečnívající částí střechy (sedlová střecha)?

1. Zabránit trusu aby padal tam, kam nemá. Stačí cca 30 cm pod hnízda umístit nějakou podložku, lištu, prkno, které trus zachytí. Tuto podložku pak na konci hnízdění (či několikrát ročně) vyčistit. Výhodou je, že jiřičky, které v některých místech dost obtížně nalézají vhodná místa k hnízdění, zůstanou. Kromě radosti z blízkosti „přírody“, vás jiřičky zbaví problému s obtížným hmyzem (komáři, mouchy, …), pokud takový máte.
2. Pokud tyto (a jiné) ptáky mít v halách nechcete, je nutné zamezit jim ve vstupu, tedy zaslepit příletové otvory. To je však nutné udělat až v době, kdy vlaštovky (jiřičky) vyhnízdí a odvedou mladé mimo halu (někdy až na konci srpna).
3. Možností, která se nám líbí nejméně, ale je zcela legální, je v době, kdy vlaštovky (jiřičky) ještě nehnízdí, jim ve stavbě hnízd zamezit. Shodit stará hnízda a instalovat na jejich místa nějakou zábranu. Obvykle stačí natáhnout podél zdi cca 10 cm od zdi i od stropu lanko, provázek atd. popř. ještě na něj uvázat kousky jiných motouzů, proužků igelitu, staniolu tak, aby to vlaštovky (jiřičky) od stavby hnízda odradilo. Vše se musí instalovat před tím, než ptáci přiletí, později by již šlo o porušení zákona na ochranu přírody a krajiny!

Nějakým způsobem ptáky zaplašovat prakticky vůbec není možné. Věříme, že s vlaštovkami i dalšími ptáky budete v mezích zákona i lidské slušnosti vycházet. Vězte, že vlaštovky v posledních letech ubývají velmi rychlým tempem a půjde-li to takto dál, budou za pár let na pokraji vyhubení."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5993
26.5.10 12:15

No Veru, nezávidím. Ale myslím si, že ta folie by mohla pomoci, bude jim to klouzat a nepujde stavět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
26.5.10 12:18

Ahoj,

u nás na sídlišti se to řeší nalepením cédéčka (tou blejskanou stranou ven) do inkriminovaného rohu nebo střapcem alobalu, mikrotenovýho sáčku. Vlaštovky se toho bojí. Po zahnízdění vlaštovek jinde někdo sundavá, někdo nechává napořád.

Tak ať se to povede.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
26.5.10 12:20

Ty Radún, ty mě ještě překecáš, abych je tam nechala. Ne, to fakt nejde. Ne jen, že mi vlaštovky likvidují novou fasádu a okno, ale kočky. co mám v bytě zase žaluzie, jak se k nim chtějí dostat. Já bych zkusila dravce na okno a nebo tu fólii. Je mi jich líto, ale vidíte, co máme na nové fasádě za humus a prostě je tady nechat nemůžu.

Kdysi dávno se bráchovi na balkóně uhnízdila holubice a do prázdného květináče nakladla vajíčko. Sousedka přes balkón mě znala, tak mě bombardovala smskama, abych to zlikvidovala. Nezlikvidovala a vajíčko zachránila a sousedce jsem řekla, že je hnusná a vrah. Ale ta byal v klidu a v květináči a ne na nové fasádě s takovu špínou :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13415
26.5.10 12:22

A ještě ani hnízdo nepostavily, tak vajíčka nenakladly. Jinak bych je už nesundala. Moc děkuju za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
26.5.10 12:25

Tak dneska jsem to musela taky vyřešit. Máme 4 roky zateplený panelák, nová fasáda, okna. A včera si rozmysleli vlaštovky, že si udělají hnízdo. Tak jsem nastříhala z novin pásky asi 20 cm, svázala je uprosted a dala jsem je na dlouhou bavlnku. Otevřela jsem to veliký okno a zavěsila jsem to do rohu a bavlnku jsem protáhla vrchem okna dovnitř a udělala větší suk, okno zavřela a pak jsme se jen dívali s malým jak chtějí nalítávat, ale bohužel je v rohu papírový strašák a nic z toho nebude. (taky mi jich je líto, ale kdo to pak má uklízet)

Tak přeju ať to vyřešíte - je to nejosvědčenější způsob

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
26.5.10 12:29

Úplně Ti rozumím, je z toho pěknej humus… Jako někde na stodole, kůlně, hale by mi to vůbec nevadilo :wink: A přesně, kdyby už byly vajíčka, tak to tam taky nechám, ale takhle se prostě přesídlí jinam.
Na mém okně se též někdy loni snažily, už jsme tam chtěli nalepit ta cd, ale samy si ro rozmyslely a hnízda nedostavily. Je to totiž severozápadní strana a hodně tam fouká, tak asi proto :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný