Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, potkal mě teď takový problém… je mi 25, už asi 3 roky neberu HA, ani ji brát už nechci. Doteď jsem měla cyklus v pohodě, cca 28-31 dní, pravidelně jsem mívala i ovulaci, jediné co, tak první dva dny mívám šílené křeče a dost krvácím (to mě jednou dostalo i na pohotovost), ale jinak jsem doteď neměla žádné problémy, cysty, nález na ultrazvuku, nic (musím zaklepat).
Menstruaci jsem měla 5.7., 13. den jsem měla ovulaci, 27. den jsem dostala menstruaci. To bylo 31.7., měla jsem to tentokrát delší, cca 5 dnů jsem krvácela, další 3 dny špinila, ale asi v pohodě. No a teď jsem čekala na ovulaci, ale nic, žádný plodný hlen, žádné náznaky, akorát mi bylo poslední týden divně, neměla jsem na nic chuť, ale sváděla jsem to na ty vedra. Včera v práci mě začalo bolet v podbřišku a v zádech, byly to fakt typické menstruační křeče - no a od té doby špiním, mám křeče jak při menstruaci a je mi celkově nic moc. Nemám asi žádné příznaky zánětu, nějakého problému, nemám teplotu, břicho mě bolí celkově, není to třeba jednostranná bolest, výtok mám růžový, nezapáchá nějak jinak… tohle se mi stalo po 15 dnech, ale ovulace to fakt není. Myslím si, že je to anovulační cyklus, a že se mi to celé teď rozhodilo.
Abych doplnila kontext, partnera nemám, těhotenství je vyloučené, ani se o to nemám v plánu snažit.
Přemýšlím, jestli to řešit na gyndě nebo ne. Mám sice hodnou doktorku i sestřičku, s problémem vezmou hned, ale zas se trochu bojím toho, aby mi neřekla, že jsem jen rozhozená ze stresu/tepla/dovolené a nevypadala jsem jak hypochondr 🙈 antikoncepci už brát nechci, takže nějaké doplňky stravy nebo čekat na další cyklus můžu sama. Ale zas bych to nerada podcenila, tak mě napadlo třeba doktorce napsat e-mail. Necítím se teď jako akutní, ale nevím, jestli to stojí za zmínku. Máte někdo zkušenosti? Budu ráda, když dáte vědět! ![]()
Asi bych to zatím nehrotila, jestli nemáš bolesti.. stres to může způsobovat. Já mám třeba po 3 dětech cyklus 21-25 dní, samotná menstruace min. týden, pak týden klid a začíná PMS. Docela opruz. Nedávno se dělo doma něco, co mi způsobilo takový šílený stres, že jsem dostala MS přesně uprostřed cyklu, asi 13. den. Tak počkej na další cyklus a uvidíš..
@teroonka no, akorát mám od včerejška křeče jak při menstruaci a nejsem schopná bez prášku fungovat, teď už skoro nešpiním, ale břicho mě zatím bolí furt. Ale taky uvidím, co přes víkend, teď stejně nic nenadělám… ale jsem furt na vážkách, jestli to stojí za řeč (i třeba zbytečně) nebo ne
No těžko radit, když máš bolesti takové, že to bez prášku nejde. Tak si po víkendu zavolej, moje doktorka je třeba taková, že i když jí volám s banalitou, radši mě vyšetří a blbě se netváří nikdy, podle ní lepší prevence potíží než přijít pozdě. Tak asi počkej a v pondělí uvidíš. Kdyby se něco drasticky zhoršilo, masivně jsi krvácela, tak asi na pohotovost.
Když se nebudeš citit tak si zajdi na kontrolu - ono stejně, přes telefon nebo mail toho nic extra nevyřešíš, lepší ať se na tebe koukne osobně, promluvíte si.
Jo, jako pokud by mě třeba to břicho bolelo víc jak 2 dny (déle než při „klasických“ měsíčkách), určitě si tam zajdu. Jako radši tam půjdu zbytečně a ať na mě koukne, než něco zanedbat. Když jsem tam byla jednou akutně před Vánocemi, tak jsem se cítila taky jak simulant, byla jsem tam kvůli silnému krvácení, ale v ordinaci jsem už tolik nekrvácela. A sama mi říkala, že je před svátky a tak, že člověk chce mít jistotu. Co si myslela třeba doopravdy, to těžko říct, ale nikdo ani nenaznačil, že bych si vymýšlela, sestřička mi dokonce radila, že si mám na sobě nechat kalhotky i z kabinky a tak, jako cítila jsem se tam v ten moment komfortně, i když to byla situace úplně naprd…
@anetta99 a nemáš endometriózu?? Možná bych se na to ma gynde zeptala..
@suzka1 nemám, na ultrazvuku jsem nikdy neměla žádný nález, ale mám názor „jen“ od dvou gynekologů, kam jsem chodila, nikdy jsem nebyla na žádném pracovišti na tohle nebo tak. A na laparoskopii se mi preventivně (zatím) určitě nechce… taky mě to kolikrát napadlo, ale nemám pro to žádné vysvětlení ani příznaky
Tak dneska už nešpiním, ale začal mi ovulační hlen, tak si teď myslím, že to bylo nějaké ovulační krvácení nebo něco takovýho… a tím pádem si myslím, že mi menstruace dojde za 14 dní normálně… ještě dneska cítím podbřišek, tak uvidím, ale jestli to bude nějaký bouřlivější průběh ovulace, asi nemá cenu s tím plašit… ale uvidím. Každopádně budu ještě ráda za zkušenosti 🙈
Asi bych řekla, že to bude ovulaci.
Někdy se to prý může stát, 1-2 dny v půlce cyklu je ovulační krvácení.
Pokud uz nešpinite, nekrvácíte, nic nebolí přičítala bych to určitě ovulaci.
@Janka78 asi to tak fakt nakonec bude, ale bylo to tentokrát teda celkem šílené, nikdy se mi to nestalo. Špinila jsem tak nějak normálně, ale včera večer jsem bolestí brečela než mi zabral prášek, tak jsem se celkem děsila
Určitě to vyděsí to chápu, ale všechno (delka spineni i bolesti + polovina cyklu) vypovídá na divokou ovulaci.
Hlavně, že je to už v pořádku, zase o zkušenost více. ![]()
Mě se asi dvakrát nebo třikrát stalo, že mě ovulace bolela úplně stejně jak menstruace. Proč tomu tak ty cykly bylo jsem se nedopátrala, asi nějaké erupce na slunci. Tak jen tě chci uklidnit, že to fakt může být i tím. ![]()
Z jedné podobně intenzivní (trochu jiným způsobem) teď čekám dvojčata. ![]()