Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Měla bych dotaz..V prosinci jsem pracovala na DPČ, neměla jsem podepsané růžové prohlášení, takže mi prý strhli nějakou daň? Bylo mi řečeno, ze si podám daňové přiznání a bude mi toto vráceno. Přiznání jsem dnes podala a bude mi vráceno 670 Kč, pritom strzeno mi bylo 1800 Kč, mohl by mi někdo vysvětlit, proč mi nebylo vráceno vše co mi bylo strzeno? Možná se ptám jako blbec, ale opravdu tomu nerozumim ![]()
V tom případě by se mělo vrátit vše, co bylo na dani sraženo. Pokud Ti v přiznání vyšlo k vrácení 670,– tak buď Ti zřejmě bylo sraženo jen 670,– Nepočítáš do těch 1800 i pojištění?
@Katuskka No, podle výše té vrácené daně si měla na tu DPČ příjem nad 2500,– a v tom případě se platí i sociální a zdravotní a to se nevrací. Akorát mi přijde, žes doplácela na zdravotním do minimální mzdy - tedy si nejspíš nenahlásila a nedoložila, že jsi na RD a tedy, že do minima doplácet nemusíš. Ale nevím, jestli se to zdravotní dá nějak řešit zpětně nebo máš smůlu. Vše je to tedy tip dle výše daně, když vyfotíš výplatní pásku, můžeme to potvrdit nebo vyvrátit.
@j.a.n.i1 ze jsem na rd jsem hlásila, ale nikdo po mě nechtěl nic doložit. Ta personální v práci se vůbec neorientuje, ja ji řekla, ze nechci uplatňovat slevu na děti, a ona pochopila, ze nechci podepsat růžové prohlášení
A potom mi řekla, ze to co mi strhli, mi vrátí když si podám daňové, proto jsem myslela ze mi vráti vše, co mi strhli..
Sražená daň je těch 670,– takže vráceno může být max. těch 670,– Ale tak jak psala @j.a.n.i1 Zdravotní máš dopočítané do minima, což být nemělo, protože jsi na rodičáku. To by se mělo opravit.
@Hanula1212 co toje prosím znamená dopocitane do minima? Ja se vůbec neorientuju ![]()
@Katuskka TO znamená, že ti bylo strženo víc než by mělo, ale postup pro opravu já neumím, snad poradí @Hanula1212
@j.a.n.i1 bezva,me uz z té personální trefi slak
ona ví, ze jsem na rd, ale ted mi došlo, ze někdo, kdo dělá výplaty to bez potvrzení nemůže vědět..
@Katuskka začerni si hlavičku - soukromí je soukromí ![]()
K věci neporadím (nevyznám se), ale ostatní holky jsou šikulky ![]()
Každý musí odvést měsíčně zdravotní pojištění, které odpovídá minimální mzdě. Takže pokud máš mzdu nižší než 11000, dopočítá a srazí mzdovka zdravotní tak, aby odpovídalo těm 11000. To se ale neudělá, pokud je zaměstnanec ještě pojištěncem státu - tzn. při rodičáku. Já se nechci mzdovky zastávat, nevím, jaký má systém. Ale toto si musí každý hlídat sám, stejně jako podpis prohlášení. Bohužel praktickou zkušenost s opravama nemám, ale podle mě by měla výplatu opravit, rozdíl vrátit a sama si to vyúčtovat se ZP.
Jo a taky jsem chtěla upozornit na ty soukromé údaje. Kdyžtak tu fotku už smaž. Nebo mi ji hoď do SZ.
@Hanula1212 chtěla jsem to smazat, ale nejde mi to
Jsi schopná mi říct, kolik by mi z tohotoho asi měli vrátit?