Vrátit přeplatky nájemníkům

8523
15.3.15 14:49

Vrátit přeplatky nájemníkům

Ahoj, jdu si pro radu nebo spíš pro Váš názor. Věc se má tak:
Před třemi lety jsme s manželem koupili byt, v kterým právě probíhala totální rekonstrukce. Pak jsme ho pronajali jedný rodině. Bylo to na doporučení, že jsou to slušný lidi. Byla dohodnutá nějaká kauce, ale její placení furt oddalovali, až ji vlastně nezaplatili nikdy. My to moc neřešili, nájem chodil pravidelně, tak co. Jenže v létě jsme šli s manželem od sebe a já se do toho bytu chtěla přestěhovat. Nájemníkům jsem dala výpověď, bylo to docela s problémama, slíbili, že se odstěhujou do začátku září (to byli jejich slova, jinak měli normálně tříměsíční výpověď). Jenže to furt protahovali, v bytě měli pořád ještě nějaký krámy, ale už bydleli v novým a já tam nemohla nic dělat. Nakonec se teda komplet odstěhovali, ale byt po nich zůstal v katastrofálním stavu. Nevymalováno (akorát mi do chodby postavili 15kilovej kýbl barvy), koberce zničení, sporák zničenej, prostě hnůj. Nejhůř to odnesli vchodový dveře, z vnitřní strany byly zateplený, ale oni měli kočku, která je celý rozškrábala. A z boku jsou jakoby vypáčený, oni tvrdili, že měnili zámek, prej se tam protáčel klíč :roll:, ale nejspíš si zabouchli a páčili to šroubovákem. No ale k věci.
Elektrika a plyn byly napsaný na ně, ale vodu a teplo jsme platili my, jakoby v nájmu. Na jaře chodilo vyúčtování a oni většinou dobírali kolem 9 tisíc. Jelikož brali příspěvek na bydlení, nechtěli to posílat na účet, tak jim to manžel dával na ruku.
No a minulý týden mi ex volal, že už se sháněli po přeplatcích, tak je odkázal na mě, že je to teď mezi náma. Mně zatím nic nepřišlo, ale rovnou říkám, že bych jim nejradši nedala nic. Kdyby tenkrát platili kauci, nevrátila bych jim ani korunu, bohužel to byla naše chyba, že jsme na ní netrvali a pak jsme jim neměli co vzít.
Zajímalo by mě, když jim ty přeplatky nedám, jestli mám nějaký zastání v zákoně, když by to vlastně bylo místo kauce. Tuším že ne, ale chci si z těch peněz nechat minimálně čtyři tisíce na nový dveře. Tyhle jsou fakt naprd, jdou špatně otevírat, moje devítiletá dcera je neodemkne. Dál si z toho odečtu dvě zálohy na teplo, za září a říjen, který jsem platila já a ještě v tý době netopila.
Vrátili byste celej přeplatek nebo ne? Blbý je, že oni bydlej někde ve vedlejší ulici, tak je tady furt potkávat. :lol:
 díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7332
15.3.15 14:52

Nedala bych jim to vzhledem uz k stavu v jakem opustili byt. Neopustili jej ani dle vypovedi. A ani kauci neslozili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9950
15.3.15 14:55

Taky jsme pronajímali byt, tak vím o čem je řeč..přeplatek bych nevrátila..vypsala bych jim doklad na příjem kauce a výdej přeplatku a odečetla „z kauce“ cenu poškozených věcí..mám normálně vztek za tebe..poškodí ti věci, na kterých se „na dřeš“ a ještě se ptají kdy jim dáš přeplatek 8o..jaj uplně mám běs :mrgreen: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.3.15 14:57
@Nina Filipi píše:
Nedala bych jim to vzhledem uz k stavu v jakem opustili byt. Neopustili jej ani dle vypovedi. A ani kauci neslozili.

Ale teoreticky mě za to můžou udat, ne? Nečekám, že by to teda udělali, jsou to strašný socky, pochybuju, že by měli na právníka, ale stejně… Nehledě, že to 120kilový hovado tady potkávám a nerada bych se mu dostala pod ruku. :lol: Ale za těma dveřma si stojím, zbytek jsem si nechala opravit, vyměnit, vymalovat, ale dveře musím koupit nový. Sice jsem sháněla starší, klasický panelákový, ale tady v okolí je nikdo neprodával (koukám po inzerátech celej půl rok) a někam daleko pro ně jezdit nehodlám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
15.3.15 14:57
@Deníííí píše:
Taky jsme pronajímali byt, tak vím o čem je řeč..přeplatek bych nevrátila..vypsala bych jim doklad na příjem kauce a výdej přeplatku a odečetla „z kauce“ cenu poškozených věcí..mám normálně vztek za tebe..poškodí ti věci, na kterých se „na dřeš“ a ještě se ptají kdy jim dáš přeplatek 8o..jaj uplně mám běs :mrgreen: :pocitac:

jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4515
15.3.15 14:59

Nafotila sis v jakém stavu jsi byt převzala? Nebo máš nějaký důkaz? Normálně bych jim předala vyúčtování všech nákladů na vrácení bytu do původního stavu. Pak bych jim řekla, že až ti to zaplatí, vrátíš přeplatek - tudíž bych si to odečetla z toho přeplatku a vrátila bych jim zbytek. le nevím, jak to je po právní stránce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.3.15 15:01
@Deníííí píše:
Taky jsme pronajímali byt, tak vím o čem je řeč..přeplatek bych nevrátila..vypsala bych jim doklad na příjem kauce a výdej přeplatku a odečetla „z kauce“ cenu poškozených věcí..mám normálně vztek za tebe..poškodí ti věci, na kterých se „na dřeš“ a ještě se ptají kdy jim dáš přeplatek 8o..jaj uplně mám běs :mrgreen: :pocitac:

To není špatnej nápad, s tím příjmem kauce. Mám papíry, kde se zavazujou tu kauci zaplatit. A můžu jim ty výdaje, co jsme s tím měli, napsat jenom podle sebe? Dělali jsme si všechno sami, jak opravy, tak malování, takže paragony na nic nemám.

Jinak fotka dveří pro zajímavost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.3.15 15:02
@Deninina píše:
Nafotila sis v jakém stavu jsi byt převzala? Nebo máš nějaký důkaz? Normálně bych jim předala vyúčtování všech nákladů na vrácení bytu do původního stavu. Pak bych jim řekla, že až ti to zaplatí, vrátíš přeplatek - tudíž bych si to odečetla z toho přeplatku a vrátila bych jim zbytek. le nevím, jak to je po právní stránce :think:

Nafocený to mám, ale ta právní stránka by mě taky zajímala, i když říkám, že pochybuju, že by mě udali. To bych jim připomněla, že jaksi zapomněli po dva roky ty přeplatky uvést do příjmu, když žádali příspěvek na bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
15.3.15 15:04

Odečti z přeplatků všechny škody, které způsobili a pošli jim to písemně.

Ale v těhle případech je lepší to mít vyfocené, takhle by ti mohli tvrdit, že byl byt v pořádku. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.3.15 15:04

@PetraJ
ja myslim, ze nemuzou. jak jste meli napsanou smlouvu? co tam bylo uvedeno, ze plati a jak? bylo tam neco o preplatcich a nedoplatcich?
protoze jestli vam platili jednu celkovou castku, tak bych to vubec neresila. jim kdyz tak rekni, ze zadny velky preplatek nebyl, ze asi hodne protopili ;)
mam najemnika a jsem k nemu v tomhle velmi ferova, ale taky on je ferovy ke me (tuk tuk), takze proste jak se do lesa vola…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
15.3.15 15:06
@hellivete píše:
Odečti z přeplatků všechny škody, které způsobili a pošli jim to písemně.Ale v těhle případech je lepší to mít vyfocené, takhle by ti mohli tvrdit, že byl byt v pořádku. :nevim:

ja bych jim vubec pisemne nedavala, ze nekde maji nejaky preplatek. oni to neplatili sami za sebe, oni platili najem a z toho se platily ruzne veci, tecka. pokud teda nemeli nekdy vylozene rozepsane zalohy ve smlouve na byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.3.15 15:08
@Ali-Ali píše:
@PetraJ
ja myslim, ze nemuzou. jak jste meli napsanou smlouvu? co tam bylo uvedeno, ze plati a jak? bylo tam neco o preplatcich a nedoplatcich?
protoze jestli vam platili jednu celkovou castku, tak bych to vubec neresila. jim kdyz tak rekni, ze zadny velky preplatek nebyl, ze asi hodne protopili ;)
mam najemnika a jsem k nemu v tomhle velmi ferova, ale taky on je ferovy ke me (tuk tuk), takze proste jak se do lesa vola…

Platili určitou částku, z který my jsme část posílali na účet společenství vlastníků (nebo jak se to jmenuje, prostě jakoby nájem) a část jsme si nechávali my. To vyúčtování chodilo asi manželovi do mejlu, protože jsme bydleli v jiným městě. Jestli jim to on přeposílal, to nevím, ale můžu se ho zeptat.
Mám vůbec povinnost jim to vyúčtování ukázat, když všechno bylo psaný na nás jako na vlastníky bytu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
688
15.3.15 15:09
@Ali-Ali píše:
ja bych jim vubec pisemne nedavala, ze nekde maji nejaky preplatek. oni to neplatili sami za sebe, oni platili najem a z toho se platily ruzne veci, tecka. pokud teda nemeli nekdy vylozene rozepsane zalohy ve smlouve na byt.

Pokud to tak je, tak jasně, ale předpokládala jsem, že zálohy byly ve smlouvě rozepsané zvlášť. Jinak nevím, proč by to zakladatelka vůbec řešila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
15.3.15 15:16
@hellivete píše:
Pokud to tak je, tak jasně, ale předpokládala jsem, že zálohy byly ve smlouvě rozepsané zvlášť. Jinak nevím, proč by to zakladatelka vůbec řešila. :nevim:

Rozepsaný nebyly. A proč to řeším? Taky nevím, protože všichni okolo mi říkaj, ať jim nic nevracím. Ale je mi to takový blbý, jsou to jejich ušetřený peníze, ale když si vzpomenu, v jakým stavu ten byt byl, tak se mnou cloumá vztek. Když jsem tady byla poprvé, tak se mi chtělo brečet. Ten byt se jim předával komplet udělanej a oni z něj za dva a půl roku udělali cikánský doupě. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5667
15.3.15 15:22

@PetraJ podle mě ušetřený nejsou, když brali dávky. my když byli v podnájmu, tak sme se při konci slouvy sešli v bytě. Dali dohromady všechny závady a na místě mi to nájemce strhl ze zálohy. Takže bych jim napsala, že přeplatky padly na opravy věcí co zničili a tečka. Tak bych to udělala já :nevim: Hold když si neumí vážit vašich věcí.

Příspěvek upraven 15.03.15 v 15:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1