Vrtání, řezání, lepení aj. - jak na to

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5455
7.12.13 20:15

Ahojky, my zase sháníme rady na malování bytu. Máme dvoubarevný obývák (pruh i uprostřed stěny, ne jen v rozích na konci stěn) a strop bílý. Samozřejmě předěly mezi barvami lepíme papírovými páskami, ale často se stane, že při odlepování se strhne barva i s omítkou (byť jen na kouscích). Je to nepříjemné (piplavá práce s pidi štětečkem na opravy a stejně je to vidět), obývák máme obrovský, není tu hodně nátěrů, takže obouchat na cihly není řešení. Spíše hledáme vychytávky, zda existuje něco, jako ta naše papírová páska, co se dá použít na předěly a neloupe to stěnu i s barvou? Děkujem za každou radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
7.12.13 20:22
@Jura007 píše:
A mám hned úvodní dotaz: když potřebujete provrtat plechový kryt (pro vytažení jednoho kabelu navíc…) a nechcete poškrábat lakovaný povrch (ani „omlátit“ barvu z okolí vrtané díry), jak to děláte? Já zatím znám jenom přelepení vrtaného místa izolepou nebo obalení celého předmětu strečkou (smršťovací průtažnou fólií). Ale určitě existujou další fígle - jen o nich nevím…

Izolepa a strečka jsou good, ale elektrikáři vrtají přes mokrý hadr, prý to funguje. Nechápu jak a to jsem zámečník, manžel od Apaji, ale prý je to fajn. Jinak důlčík, pak předvrtat 4kou vrtákem a pak cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.12.13 20:25

@Apaji Mokrý hadr řeší něco jiného - řeší kruhovitost otvoru. On se totiž nacpe do drážek dvoudrážkového vrtáku a ten potom nevytváří ty známé trojhrany, pětihrany, sedmihrany… - prostě udělá kruhovou díru i v tenkém plechu. Mně šlo spíš o to, jak neoloupat barvu/smalt a nemuset si kvůli tomu vybrušovat ty zapichovací fazetky na největším průměru vrtáku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.12.13 20:30

@Apaji Jinak k dlouhým vodorovným předělům při malování - asi bych to řešil nějakou lištou (dřevěnou nebo železným L-profilem) s uchycením na výškově stavitelné kozy. A směrem dolů přilepit zakrývací mikrotenovou fólii. No a následně „vymalovat“ pomocí nástřiku primalexu atd. pomocí zahradnického zádového postřikovače (takový ten železný „jakoby hasičák“, předchůdce dnešních plastových postřikovačů… U těch plastových může kaolín v primalexu odrovnat komplet píst a těsnění…)
Párkrát jsme takhle „malovali“ a bylo to rychlé a čisté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
7.12.13 22:05
@Jura007 píše:
@Apaji Mokrý hadr řeší něco jiného - řeší kruhovitost otvoru. On se totiž nacpe do drážek dvoudrážkového vrtáku a ten potom nevytváří ty známé trojhrany, pětihrany, sedmihrany… - prostě udělá kruhovou díru i v tenkém plechu. Mně šlo spíš o to, jak neoloupat barvu/smalt a nemuset si kvůli tomu vybrušovat ty zapichovací fazetky na největším průměru vrtáku… :think:

Díky za objasnění principu troj a vícehranných děr, to jsem ani nevěděl, už mě napadá jen magnetická vrtačka a korunkový vrták, ten to prostě vyfrézuje načisto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
7.12.13 22:08
@Jura007 píše:
@Apaji Jinak k dlouhým vodorovným předělům při malování - asi bych to řešil nějakou lištou (dřevěnou nebo železným L-profilem) s uchycením na výškově stavitelné kozy. A směrem dolů přilepit zakrývací mikrotenovou fólii. No a následně „vymalovat“ pomocí nástřiku primalexu atd. pomocí zahradnického zádového postřikovače (takový ten železný „jakoby hasičák“, předchůdce dnešních plastových postřikovačů… U těch plastových může kaolín v primalexu odrovnat komplet píst a těsnění…)
Párkrát jsme takhle „malovali“ a bylo to rychlé a čisté.

Jo ten kovový ještě mám, ale já maluju válečkem, kolem linek štětcem, ale ta lišta je dobrý nápad, potřebuju ji vodorovně i svisle, ale to nebude problém, díky za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný