Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, možná se mi vysmějete co to řeším, ale mě to zaráží. Naše malá 26 měs., když jí nakreslíme obrázek (princeznu, potápěče, obra - no prostě co si řekne), tak ho po udělání hned počmárá, a to s takovým urputným výrazem. Ptám se jí, proč to dělá, neřekne, směje se, někdy řekne, že vybarvuje (na to to teda nevypadá). Je to normální? Jinak je šikovná hodně na mluvení, od 18ti měsíců mluví ve větách, pořád říká říkanky a písničky, od 20ti měsíců je bez plíny, hrozně ráda si prohlíží knížky, chce abysme jí malovali, hrajeme si s Duplem, pexesem, třeba puzzle nebo skládačky jí nebaví, dělá u nich opičky. No každé dítě je na něco jiného. Já sama kreslím příšerně - musela jsem si k tomu koupit knížku
(z té kreslíme a to se jí strašně líbí), ale prostě to hned zničí. Uklidněte mě prosím, že je to v pořádku.
Ahojky ![]()
Náš malý byl to samý-malování mu moc nešlo,až nedávno se rozmaloval.Nám obrázky taky hned počmáral,důvod-neznámý
Jinak je taky na mluvení,odplenkování-1,5r. šikovný.Jen to malování nee.Každé dítě je jiné
myslím,že to čmárání po obrázkách dělá spousty dětí.Takže buď v klidu ![]()
Ahojky, holka počmárala doslova vše a to doslova, naše obrázky, obrázky v knížkách a časopisech, stěnu v kuchyni a přesně se stejným výrazem, jak jsi psala. Dnes je jí 13 a maluje komixy ![]()
Proč??? Protože se jí to líbí. Nehledala bych v tom zakopaného pudla, nebo utajený smysl..
Je to jen čmárání a to jí uspokojuje, tak proč ne??
Působí to destruktivně, ale je to zábava jako každá jiná.. ![]()
Tak nevím jak u 26-měsíčního, ale můj 22-měsíční to dělá taky. Na otázku proč to dělá by mi asi neodpověděl, ale já se ani neptám. Mně je to jasný, že vybarvuje! ![]()
Dokonce když mu kreslím náklaďák, tak vykřikuje: „kola, kola“ a to čmárání se snaží dělat do kružnic. Prostě je z mého kreslení unešen, snaží se mě napodobit a učí se to „obkreslováním“.
![]()
Díky moc za odpovědi, potřebovala jsem číst, že je to normální
Jsem prdlá a všechno moc řeším
.
Pěkný víkend ![]()
Mám doma to samé i když starší. Anežku malování moc nebere a když už něco stvoří tak to okamžitě začmárá. Prý vybarvuje. Tuhle nakreslila hlavonožce pod deštníkem, prostě první pěkný obrázek. A než jsem stihla zareagovat, byl obrázek pečlivě „vybarvenej“. Zato puzzle stavíme každý den několikrát.
Kamarádova holčina - tři a půl roku - maluje obrázky tím způsobem, že udělá na papír třičáry, řekne „hotovo“ a už se dožaduje dalšího. Když se jí rodiče zeptají, co to vlastně nakreslila, tak se jí pusa rozjede - a je to na román. Přitom jsou na papíře jen ty tři čáry…
Onehdy jsem si kreslil s ní, ona si nahlížela na můj „výkres“ a sama malovala něco úplně jiného - princeznu. Když ji domalovala, začmárala ji černou pastelkou a povídá: „To je maminka, Jako že čarodějnice“. A její maminka povídá: „pěkný. Tak jsem od dcery poprvé ve třech letech slyšela, že jsem čarodějnice“. Holt dětská fantazie nezná mezí…
![]()
Ahoj, klid to bude asi normální. Malá má 28měsíců, taky je na spoustu věcí šikovná, ale každý obrázek začmárá. Prý vymalovává. Tak ji nechávám.
Ještě jednou díky za uklidnění, byla rozená kleštěmi, a tak mám trochu přehnaný strach, aby byla v pořádku.
Klídek, taky jsem přišel na svět klešťovým porodem. IQ mám podle testů MENSA řekněme poněkud vyšší, základní i střední škola na samé jedničky, zvládám kromě češtiny tři jazyky a čvtrtý se učím… ![]()
Takže on ten klešťák zase není takové bůhvíco… ![]()
Tak to Juro gratuluju a před jazykama smekám, bo na ty já buňky teda nemám, taky proto jsem rači maturovala na strojárně z matiky.