Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
no a jak je to s tím umýváním bytu a praní věcí? Jak jsme si umyli hlavy tak jsme vše umyla a oprala. To mám teď znovu, když jsem našla jednu živou potvoru, kterou jsem zlikvidovala. Jak často vše umývat a prát? A pomáhá ten tee tree oil a kolik stojí?
Ahoj základ je vyčesávat, vyčesávat - bohužel, nic jiného nepomůže, nejlépe každý den, (dlouhé husté vlasy to je výhra
byla jsem mírně řečeno na nervy)vyzkoušeli jsme pár přípravků a nakonec nej Diffusil care, jako ostatní na bázi silikonového oleje a preventivně do normálního šampónu kapku tea tree oleje, + neustálé praní a čištění. Nejhorší na tom je, že vy můžete vyčesávat každý den a stačí jedna, která opět přeskočí
. pevné nervy
Tea tree olej je nazabije pouze odpuzuje, jsou různé balení a výrobci.
Nám nejvíc pomohlo pečlivě vybírat pár dní za sebou. Tea tree nemám vyzkoušený, ale šamponů jsme měli několik druhů a mám pocit, že to bylo spíš pro dobrý pocit, že jen nevybírám, ale že jejich efekt je nulový.
Ohledně praní ložního, čepic a tak… možná je to blbost, ale u toho děsivě dlouhýho vybírání jsme nad tím s manželem přemýšleli, proč by se měla veš chtít pustit hostitele a zůstat na polštáři
a taky jak by mohla hnida odpadnout z vlasu, když tak je pevně přilepená. Podle mě prostě blbost. Když vezmeš veš a dáš ji třeba do misky, za nějakou dobu nemá sílu se hýbat, někde jsme se totiž dočetli, že dochází k její dehydrataci, takže jsem to zkoušeli a opravdu moc nevydrží bez hostitele, takže teoreticky by neměla do dalšího ulehnutí do postele přežít. ![]()
No povlečení jsem ale prala, protože jsem si říkala, že kdyby naše teorie měla trhlinu, tak mi to za to nestojí, hodiny prostát u probírání hlav a pak to pohnojit tím, že nepřevlíknu.
My je neměly v zimě (já a dcera), takže čepice jsem neřešila.
Plyšáky jsme nacpali na nějakou dobu do mražáku. ![]()
Když je chytil syn, tak tam to bylo jednoduché, vzala jsem ho strojkem na 6mm a byl pokoj. ![]()
Jo a cenu tea tree bych pohledala na netu, v internetových lékárnách snad budou, ne? ![]()
jo my vybíráme a pročesáváme několikrát za den, máme s dcerou dlouhé husté vlasy takže máme co dělat
jsem asi blbá, ale „dali jste plyšáky do mražáku?“ Myslíš, že mráz ty potvory zabíjí?
Nejradši bych zalezla a vůbec nevylézala… brr štítím se svých vlasů ![]()
alpu do vlasů a zabalit přes noc do igelitu… jasnej konec všem těm potvorám… trochu to pálí,ale je to zaručený…
No já to nevím, ale říkala jsem si, ať chcípnou buď mrazem nebo dehydratací, že je mi jedno jak, ale hlavně ať jsou kaput.
Napadlo mě to při pohledu na plyš, já se to nikde nedočetla, ale předpokládám, že veš potřebuje k životu živočišné teplo. Takže ano, dala jsem je do mražáku a říkala si u toho, jaká je škoda, že tam nemůžu na hoďku dvě odložit i naše hlavy. ![]()
Taky jsem si říkala, jestli se taková veš může utopit?
V tom zoualství jsem si představovala, jak se naložím na hodinu do vany s ponořenou hlavou (obličej ven
) a ty svině kousavý utopím.
Hnidy by možná přežily, ale pro lepší pocit, že mi tam aspoň nic nelozí…
Ale je to jen další z mých teorií. ![]()
Každopádně člověk někdy vyzkouší možné i nemožné.
Jak já ti rozumím, člověk má hrozně nepříjemný pocit. ![]()
Nelisa píše:
No já to nevím, ale říkala jsem si, ať chcípnou buď mrazem nebo dehydratací, že je mi jedno jak, ale hlavně ať jsou kaput.Napadlo mě to při pohledu na plyš, já se to nikde nedočetla, ale předpokládám, že veš potřebuje k životu živočišné teplo. Takže ano, dala jsem je do mražáku a říkala si u toho, jaká je škoda, že tam nemůžu na hoďku dvě odložit i naše hlavy.
Taky jsem si říkala, jestli se taková veš může utopit?V tom zoualství jsem si představovala, jak se naložím na hodinu do vany s ponořenou hlavou (obličej ven
Ale je to jen další z mých teorií.
Jak já ti rozumím, člověk má hrozně nepříjemný pocit.
kocunka píše:Nelisa píše:
No já to nevím, ale říkala jsem si, ať chcípnou buď mrazem nebo dehydratací, že je mi jedno jak, ale hlavně ať jsou kaput.Napadlo mě to při pohledu na plyš, já se to nikde nedočetla, ale předpokládám, že veš potřebuje k životu živočišné teplo. Takže ano, dala jsem je do mražáku a říkala si u toho, jaká je škoda, že tam nemůžu na hoďku dvě odložit i naše hlavy.
Taky jsem si říkala, jestli se taková veš může utopit?V tom zoualství jsem si představovala, jak se naložím na hodinu do vany s ponořenou hlavou (obličej ven
Ale je to jen další z mých teorií.
Jak já ti rozumím, člověk má hrozně nepříjemný pocit.![]()
dobrý nápady…
![]()
jen teda představa,že ty potvory plavou ve vodě ve který ležím… fuj
Jj, fujtajblík
, ale radši kolem sebe pár mrtvolek, než je mít lezoucí v hlavě. ![]()
jako dite jsem si je kdysi pritahla domu. Skoncilo to tak, ze jsem lezela mamce hlavou v kline a ona vybirala hnidu po hnide, protoze jsem rvala jak tur, ze dohola nechci !! POkud vim, tak barak nedesinfikovala.. Hlavu jsem si myla tusim tim Orthosanem… ale jedine co zabralo bylo vybrat - nebo ostrihat (a kadernik te neostriha, kdyz to zjisti, pryyy) tak hodne stesti s likvidaci!!
Tak včera jsem zkusila novou metodu na vši. Roztok alpy a oleje nanést na hlavu, zabalit hlavu na 2h do igelitu, pak umýt, vyčesát a vyfoukat horkým fénem. Dceři to zřejmě zabralo. Ještě včera ráno jsem jí našla živé potvory v hlavě a dnes už nic ani hnidy. Tak snad to bude dobré. Sobě jsem ten zábal dala taky a včera mi přítel taky nic nenašel tak doufám…
Jen mě ještě svědí nebo spíš lechtá pokožka hlavy, nevím zda je to už sugesce nebo zda tam ještě něco mám
.Vyčesávám vlasy prakticky furt, na nic jiného nedokážu myslet… Živé nepadají, spíš mi zůstavají na hřebeni takové bílé šupinky jako spíš strupy tak nevím
Už mi z toho fakt hrabe.
My používali Cappisan s tea tree, a stále vyčesávat…Každý den, za mokra nad vanou, klidně i s kondicionérem, ale vyčesávat..Trvalo třeba i týden, než při vyčesávání nepadalo už vůbec nic. vyčesávala jsem holku nad vanou…
ma-nik, ty bílé šupinky budou kůže, když pořád vyčesáváš (a tlačíš na hřebínek), tak dost trpí pokožka hlavy, já ji od hřebene měla rozdrápanou, jak jsem se snažila nacpat hřebínek co nejblíž k hlavě, aby nic neuteklo. Svědit to může ještě proto, že máš pokousanou hlavu. Držím palce, ať už máte klid.
Nelisa, děkuju moc za uklidnění a za podporu. Jo asi máš pravdu, bude to kůže, páč mě z toho věčného česání tak rozbolela hlava
Snad už to bude dobré, nebo už mi z toho hrabe, cítím se mizerně a dokud se toho nezbavím tak to lepší nebude… A všem ostatním taky moc děkuju za příspěvky a zkušenosti ![]()
Četla jsem o vších kde co na netu, tady je souhrn, co jsem vyčetla a jaké kroky jsme dělali:
min. 1× denně důkladně vyluxovat celý byt, hlavně kolem postelí, koupelnu, pohovku
Dcera má hodně husté vlasy a navíc do hněda, hnidy jí jsou hodně špatně vidět. Bohužel ještě týdny po zbavení se vší jsem jí v hlavě nacházela hnidy - byly více než 1 cm od pokožky hlavy, asi už mrtvé, ale i tak mně to pěkně vytáčelo, vybíraly jsme je ještě hodně dlouho.
Stačí jeden člověk, který dá dítěti večer jakýkoli šampon proti vším, s vyčesáváním hnid se už neobtěžuje, druhý den dá dítě do školy nebo školky a všichni ostatní rodiče máme „zábavu“ na příští měsíce.