Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Na to, aby chytla věš, stačí na pár vteřin k někomu strčit hlavu a je vymalováno. Takže chytit jste to mohli klidně i u té doktorky…
Vši - moje noční můra. Kamarádka se jich zbavovala hrozně dlouho. Už to vypadalo, že je nemají a bylo to pořád dokola.
@Sára 1 já loni přes tři měsíce v zimě, pak před létem znovu, ale to se povedlo do 14 dnů
Ono se toho dá zbavit, ale nechce to věřit zázračným preparátům z lékárny
Ideální je kombinace alkoholový zábal, pak olejový zábal, případně ještě používat žehličku na vlasy. A znamená to prostě hlavu opravdu kontrolovat „aby ani veš neunikla“. A když na to dlabe některý z rodičů ve třídě, tak je to k ničemu, protože pak se těch vší nezbavíte nikdy ![]()
@Amys tak já třeba mám zázrak z lékárny a zabral, ale i v lékárně řeknou, že to zabije živé vši a že se musí vlasy řádně vyčesávat minimálně týden. A po tom týdnu znovu vlasy přestříkat. A to už rodiče nedělají. Většinou si totiž myslíš, že stačí jednou nastříkat a je to OK. ![]()
a teď mě začala svědět hlava jak o tom píšu
![]()
Dakedy davnejsie v Reflexu bol o vsiach dlhy clanok a pisali tam ze bezne pripravky co predavaju v lekarni vobec nepomahaju.
Najlepsie zevraj zaberaju pripravky pre psov ![]()
@janka174 píše:
Dakedy davnejsie v Reflexu bol o vsiach dlhy clanok a pisali tam ze bezne pripravky co predavaju v lekarni vobec nepomahaju.
Najlepsie zevraj zaberaju pripravky pre psov
Už ani ty ne. Za to, že to funguje, mohl carbaryl, který se celoplošně zakázal, protože v americe vzniklo podezření, že by mohl být karcinogenní ![]()
@Netopirek No vidíš a zrovna ten alkoholový zábal je schopný zabít i hnidy, protože je vysuší, takže pokud to vydržíš mít na hlavě dostatečně dlouhou dobu, máš vystaráno. I tak je to ale potřeba radši kontrolovat a nespoléhat se na to. Pak je dobrá ještě ta žehlička na vlasy. Ona ty hnidy spálí (vši jako takový by samozřejmě utekly, takže to je potřeba ošetřit předtím jinak).
Ja som pocula o olejovom zabale, lebo vsi a hnidy dychaju povrchom tela
@Amys tak já to příště zkusím, ale nevím.. Já i dcera máme suchou a citlivou kůži, tak aby jsme nakonec neměli spálenou kůži.
Ale ono je to stejně jedno, vždycky je ve třídě aspoň jeden co se o nestará a stále to roznáší ![]()
@Netopirek píše:
@Amys tak já to příště zkusím, ale nevím.. Já i dcera máme suchou a citlivou kůži, tak aby jsme nakonec neměli spálenou kůži.Ale ono je to stejně jedno, vždycky je ve třídě aspoň jeden co se o nestará a stále to roznáší
Nespálíš si ani kůži, ani vlasy, ale přesušíš, no. Hned poté totiž uděláš ten olejový zábal, takže tím to zase dáš do pořádku. Ale pořád lepší, než mít vši ![]()
Jak se zbavit vší, když nemám nikoho, kdo by mi je vybral???
Opětovnému výskytu vajíček vší nelze zabránit praním nebo čištěním. V případě, že došlo ke kontaktu vší s čepicemi, šálami, povlečením, prostěradly, ručníky nebo plyšovými hračkami, vyperte je při teplotě minimálně 60 °C nebo je na deset minut vložte do sušičky. Pokud máte pochybnosti nebo pokud není možné praní, můžete předměty na dva týdny uzavřít za pokojové teploty do zcela utěsněného plastového pytle nebo je na jeden den uložte do mrazničky o teplotě -15 °C.
Já myslela, že nepřežijí 24 h. ![]()
@Anonymní píše:
Jak se zbavit vší, když nemám nikoho, kdo by mi je vybral???
tak to musíš sama. Mě je taky nikdo nevybíral, tak jsem se ostříhala strojkem