Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kocunka Já jsem o alpe a taky o slivovici slyšela ale neničí to vlasy? nebudou se pak moc lámat? stojí to za to?
@Barbora123 píše:
@kocunka Já jsem o alpe a taky o slivovici slyšela ale neničí to vlasy? nebudou se pak moc lámat? stojí to za to?
slivovice nevím,po alpě jsou sušší,ale dáš kondicionér a vše je ok.. ta je fakt spolehlivá…
Holky už jsem fakt zoufalá, ale jak poznám ty hnidy? ![]()
Dceři jsem našla v hlavě několik breberek, pravděpodobně to byly vši, ale v hlavě nic, co by měly být hnidy, jsem nenašla. Má tam akorát takový bílý tečky, ale to bych právě řekla, že jsou buď lupy nebo suchá kůže.
Všude čtu, že by hnidy měly mezi nehtama lupnout, tak to musí být něco většího, ne?
Ale zas kdyby to nebyly vši, co jí tam lezly, tak co by to mohlo být? Našla jsem je včera a předevčírem jí koukala do hlavy i učitelka, protože se drbala i ve školce, ale ani ona nic nenašla.
Tak pokud ty bílý tečky byli přilepené k vlasům, tak to klidně mohly být hnidy. Jestliže má dcera ve vlasech vší víc, tak už se jí tam pravděpodobně namnožily, takže hnidy budou dvojí - hnědé, plné, které mezi prsty lupnou a bílé, už vylíhlé, které nelupnou. Mají necelý milimetr a tvar jakoby kapičky, takže jsou malinké. Ať ty nebo ty drží přichycené na vlasech (narozdíl od lupů), spíš blíž k pokožce hlavy, říká se, že do cca 1 cm jsou živé, dále už vylíhlé (ale z vlastní zkušenosti vím, že jeden rok ty mrchy dětem nanášely hnidy dál od pokožky). Nejčastěji je najdeš za ušima nebo na krku.
Zkusím dát obrázek - tady ve vlasech jsou dobře vidět, je jich hodně a hodně… ty bílé flíčky:
LES - díky. Takovou fotku jsem hledala, kde by to bylo hezky vidět. Našla jsem jenom jednu s hnědejma hnidama.
Tak tohle bych na hlavě fakt nepřehlídla, ale holka tam nic takovýho nemá. Spíš jsou to fakt lupy nebo suchá kůže, já když se podrbu na hlavě, tak my to z hlavy padá taky.
Těch breberek tam měla asi deset. Ale zas mně překvapuje, že i ta učitelka nic nenašla. Přece když by tam měla vši, tak by v pátek už tam ty hnidy musela mít, ne?
Holka má odjet v pátek na školku v přírodě, tak se to snažím co nejrychleji vyřešit. Zrovna má na hlavě napatlanou slivovici
a zítra když tak jdu koupit alpu. ![]()
Tak ono když těch vší není extra hodně, tak těch hnid taky nebude moc. Ovšem jestli má vši, tak URČITĚ má i hnidy a ty je jenom špatně hledáš. Jinak nemáš víc dětí? Mně už se třeba dvakrát stalo, že se mi děti o vši „dělí“
Konkrétně prostřední holka a nejmladší kluk, spí spolu v posteli (tedy, každý má svoji, ale mají je přisunuté k sobě a stejně u sebe skončí). Už dvakrát se mi stalo, že holka s delšími vlasy měla plnou hlavu vší, ale prakticky žádnou hnidu a kluk s krátkými měl spoustu hnid, ale živé vši se mu v hlavě nedržely. Připadá mi, že vši si v noci od holky chodily ke klukovi naklást vajíčka a zas přešly nazpátek ![]()
Jinak tedy slivovice, alpa… abys chudince nepodráždila kůži
Pokud chceš do pátku stihnout odvšivit, tak jedině všechny hnidy ručně vyndat (a pokud je nevidíš, hledáš špatně), spreje na ně nepůsobí (jak moc je dokáže či nedokáže vysušit alkohol, to netuším) a ony se za ten týden od nakladení hezky vylíhnou a mohou se dál přenášet. I když tedy jestli je školka zavšivená, tak vyslat děti na školu v přírodě, to je dost pravděpodobné, že někdo je tam tak jako tak bude roznášet ![]()
Tak už jsem ty potvory našla, měla je vzadu na hlavě na spodních vlasech.
Ale jsou asi milimetr velký a bílý, fakt nevím, jak je z tý hlavy dostanu.
@Anonymní píše:
Tak už jsem ty potvory našla, měla je vzadu na hlavě na spodních vlasech.
Ale jsou asi milimetr velký a bílý, fakt nevím, jak je z tý hlavy dostanu.
Anonymní, uklidním Tě, jako malá jsem měla vší plnou hlavu, učitelka mi denně vlasy prohlížela a NIC nenašla. Měla jsem i hnidy hnědé, jako vlasy. Našla je až mamka hřebínkem. Myslím, že alkohol je zabije určitě. Jen se snaž malé, co nejčastěji snese, ty vlásky vyčesávat. To je nejlepší zbraň. Já kupuju přípravek v Německu, pokud máš možnost, napiš mi SZ, poradím víc, případně i pošlu.
Tea tree olejíček je fakt super, ve škole byly vši snad pětkrát v roce, hned jsme namazaly vlasy olejem a nečapla je ani jednou, smrdí to teda jak psí kšíry, ale asi proto na člověka nejdou
@rozmary - ten olej jsem koupila včera a hned jsem s ním namazala sebe i druhou dceru. Mně to teda docela voní. ![]()
Jinak máme za sebou dvě hodiny vyčesávání a ještě to vidím tak na hodinu a zítra to vezmu znova. Opravdu není v mých silách kontrolovat to vlas po vlasu. Naštěstí má holka vlasy pod lopatky, ještě před měsícej je měla do pasu.
Do školky je zítra dávat nebudu, ale potřebujem se toho zbavit do čtvrtka, aby v pátek mohla odjet na tu školku v přírodě. Těší se na to už půl roku.
@Marcela-3dárečci - díky za nabídku, ale jak píšu výš, musíme se toho zbavit co nejrychleji a známe Českou poštu, že? ![]()
@rozmary píše:
Tea tree olejíček je fakt super, ve škole byly vši snad pětkrát v roce, hned jsme namazaly vlasy olejem a nečapla je ani jednou, smrdí to teda jak psí kšíry, ale asi proto na člověka nejdou
Jak na koho, „našim“ vším je jedno, jestli holky měly hlavu TTO popatlanou nebo ne ![]()
@Les2311 píše:
Jak na koho, „našim“ vším je jedno, jestli holky měly hlavu TTO popatlanou nebo ne
Máte nějak odolný vši
Prý i když už ty vši máte a napatláte si tim hlavu, tak je to zničí a nový už tam nenalezou
ale matlat aspoň třikrát týdně, já pro jistotu čtyřikrát ![]()
Rozmary, popravdě, s vešmi bojuji už nějaký ten rok (mám tři děti, nejstarší je v páté třídě a všechny prošly školku od tří let a nadto hojně navštěvují mimoškolní kroužky) a jediné, co se mi osvědčilo, bylo mít oči na stopkách a pravidelně projíždět hlavu a když už se nějaká bestie objevila, hned použít Diffusil H forte. Bohužel, od té doby, co se už nevyrábí, jsem zase bezradná a po vyzkoušení všeho možného jsem skončila u starého poctivého ručního vybírání
TTO jsem jeden čas používala - jako že by to zabilo žijící vši, to nehrozilo ani omylem. Jako prevence nic moc, jedna holka byla bez vší, druhá je stejně dotáhla, patlala jsem obě stejně.
Tak to mě mrzí, asi jsme měly opravdu štěstí, že holka ještě nic nedotáhla, teď se chystá na tábor tak předpokládám, že s těma potvorama budeme mít první zkušenost.
Já jsem o alpe a taky o slivovici slyšela ale neničí to vlasy? nebudou se pak moc lámat? stojí to za to?