Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náš osmiměsíční syn se probouzí každý den kolem 3:30 ráno, plus minus nějaká minuta. Trvá to už skoro 2 měsíce. Poté, co se tak brzy probudí, tak už nechce dál spát. My jsme z toho naprosto zoufalí. Předtím vstával v 5:00, i z toho jsem byla šílená. Tohle už je ale moc. Tak 2× do měsíce si umí přispat až do 6:00. Prosím, napište mi jestli to někdy přejde, jak dlouho to může asi trvat nebo jestli neexistuje nějaký trik, jak ho obalamutit. Zatemnění místnosti nám nepomohlo. Děkuji mockrát.
Náš osmiměsíční syn se probouzí každý den kolem 3:30 ráno, plus minus nějaká minuta. Trvá to už skoro 2 měsíce. Poté, co se tak brzy probudí, tak už nechce dál spát. My jsme z toho naprosto zoufalí. Předtím vstával v 5:00, i z toho jsem byla šílená. Tohle už je ale moc. Tak 2× do měsíce si umí přispat až do 6:00. Prosím, napište mi jestli to někdy přejde, jak dlouho to může asi trvat nebo jestli neexistuje nějaký trik, jak ho obalamutit. Zatemnění místnosti nám nepomohlo. Děkuji mockrát.
Matýsek vstával asi měsíc ve 4,00, teď tak v 6,00, ale jinak jsme vstávali třeba 2 měsíce v 5,30, myslím, že po prvním roce se to většině dětí ustálí na nějakém „rozumném“ čase, ale výjimky potvrzují pravidlo ![]()
Bambousko, teda nevím, ale mě to těší. Že jsem v tom nelítala sama
, ne ale vážně.
Velmi chápu, jaký to je teror a to nejsem ranní spáč. Mě osobně je akorát spát cca do 6 ráno. Ale syn vstával přesně jak píšeš, v brzké ráno, či spíše ještě v noci, přesně kolem toho rozmezí 3-4 hodiny ráno. Nepomohlo nic, a věř, že jsem ze zoufalství zkusila snad všechno, včetně toho nesmyslu, dávat déle spát - NIC NIC NIC. Pomůže jen čas. Postupně, ale upozorňuji, že to byly dlouhé týdny až měsíce se naučil spát třeba do 4,30 nebo do 5. Usínal jako miminko asi v 7 -8 hodin, dneska mezi 8-9 hodinou. Možná na to měla vliv zima, delší noc. JInak dneska mu jsou 3 roky, a díky tomu blbýmu létu a světlu usíná nejdříve v 9 hodin. Bohužel začal vstávat zase nejdéle v 5, když na to přijde, nebo nedejbože usne kolem 8 večerní, tak klidně i ve 4. ![]()
Ale nestěžuju si, v zimě a zjara jsem měla luxusních pár měsíců, kdy vstával kolem 6 hodiny, často i kolem 7 - to byl ráj na zemi!!!
Čekáme druhý, takže mám z toho docela hrůzu, jestli bude taky nespavec, tak potěš. No i když bude spavec, tak to je jedno, první ho probudí…
Takže asi ten čas, nebo se střídat. Ať o víkendech bere rána tatínek a ty se můžeš vyspat aspoň dva dny v týdnu. I když jak jsou ty dva vzhůru, tak už jsem nikdy moc spát nemohla (snad jen v případě, že se mnou cloumala horečka)…
držím palce ať se to brzy zlepší
NiKi
hmmm, tak tohle znám.
klárka mi dělalal to samé kolem 6. měsíce, kdy se budila strašně často v noci a ve 4 vyspáno. jediné co nám pomohlo byla metoda kontrolovaného pláče (z knihy Dětská nespavost, autora si nepamatuju). prostě jsme jí z té postýlky nevzali, ona se začala vztekat, tak jsme jí v prodlužujících intervalech uklidňovali - trvalo to tak 3 dny a byl klid.
pak to ještě zkusila v 11 měsících a putovala do svého pokojíku - zjistili jsme, že jí v noci rušíme.
i teď je pravidlo, že před šestou se nevstává. ona už to bere a i když je vzhůru dřív, tak si v pokojíku vykládá v postýlce a začne na nás houkat až po šesté
a poslední dobou se i zapomene a spí až do sedmi ![]()
jo, a v kolik chodí spinkat?
Naše malá spávala do 7 h…(v noci se budila jen na kojení) A ted v 8 měsících vztává v 5h… což mně zabíjí! v 8h si v klidu usne ale už samozřejmě spát nejdu… ![]()
Dobrý je, že po mně nic extra nechce…ale musím s ní prostě vztát, udělám si kafe, dám jí na zem a nějaký věci na hraní…pustím si televizi…takhle brzo je moc prima program
. Ona si hraje a jakmile odejde syn do školky usne… mám pak sice veget, ale večer mám dost…ovšem jsem noční typ a dřív než po 23h neusnu…a tak tiše trpím.
Věčně to snad trvat nebude…třeba mu rostouzuby, něco na něho leze, nebo ho budí auto s novina, štěkot psa…děti jsou v tom vědu děsné zvědavky
…
3:30 je ovšem drný… kdyby nechtěl za žádnou cenu zůstat v postýlce vytáhla bych ho , dala mu hračky, ale jinak bych se s ním nebavila, nesvítila … no on sám zjistí nakonec, že v tu dobu je lepší spát, protože na světě je nuda. To mi zabralo u syna kdysi…zhruba po 5 dnech.
Jo a ještě máme trik ponosit a pokoukat z okna…na ten klid, tmu a lampy a relativní ticho… a pak zase uložit…
Naše malá spávala do 7 h…(v noci se budila jen na kojení) A ted v 8 měsících vztává v 5h… což mně zabíjí! v 8h si v klidu usne ale už samozřejmě spát nejdu…
Dobrý je, že po mně nic extra nechce…ale musím s ní prostě vztát, udělám si kafe, dám jí na zem a nějaký věci na hraní…pustím si televizi…takhle brzo je moc prima program . Ona si hraje a jakmile odejde syn do školky usne… mám pak sice veget, ale večer mám dost…ovšem jsem noční typ a dřív než po 23h neusnu…a tak tiše trpím.
Věčně to snad trvat nebude…třeba mu rostouzuby, něco na něho leze, nebo ho budí auto s novina, štěkot psa…děti jsou v tom vědu děsné zvědavky …
3:30 je ovšem drný… kdyby nechtěl za žádnou cenu zůstat v postýlce vytáhla bych ho , dala mu hračky, ale jinak bych se s ním nebavila, nesvítila … no on sám zjistí nakonec, že v tu dobu je lepší spát, protože na světě je nuda. To mi zabralo u syna kdysi…zhruba po 5 dnech.
Jo a ještě máme trik ponosit a pokoukat z okna…na ten klid, tmu a lampy a relativní ticho… a pak zase uložit…
díky moc za odpovědi. Spát chodí v 20:00. I kdybychom ho dali spát později, tak se stejně probudí v tu svou hodinu. Uz jsme to zkouseli. Ty děti jsou jako naprogramovaní roboti. Mně by opravdu stačilo, kdyby spal do těch 6:00. Když se Kryštof v tu svou hodinu vzbudi, tak neplace. Povida si v postylce a hraje si se svym usinackem. Driv jsem ho vytahla z postylky, vcera jsem se ale rozhodla, ze pokud si bude jen povidat nebo jen tak trochu vzlykne, tak ho tam necham do tech 6:00. Metodu kontrolovaneho place jsme uz aplikovali v pul roce. To se naucil hezky spat. V noci nekdy knika treba 2 minuty, ale zase sam usne. Od te doby ale vstava takhle brzy. Ja bohužel neumím spát přes den, když Kryštof zrovna spí. Nikdy jsem to neuměla, ani po nejvetším flámu, kdy jsem byla strašně unavená. Takže ten spánkový deficit přes den nedoženu.
A myslíte, že mohu doufat aspoň v to, že se to na podzim a v zimě zlepší? Já jen, abych měla nějaký světlý bod v budoucnosti. Někde jsem četla, že to časné ranní vstávání mají ve zvyku děti u kterých se později projeví hyperaktivita. Tak se trochu děsím.
Bambousko, a kolikrát spí přes den? Náš malý spal přes den 2× asi do 14ti měsíců, spal asi hodinu až hodinu a půl, jenže pak večer usínal mezi 8,30 - 9 hodin a vstával v 4,30. Byl prostě přespalý přes den, měl mezi spánky moc krátké intervaly. Tak jsme najeli na spaní 1× denně, spí asi od 11 hodin do 13 hodin, pak usne večer v 7,30 a ráno se budí mezi 6 - 6,30 hodin. Je mu jedno, jestli je léto nebo zima. S tou hyperaktivitou bych to možná neviděla tak černě. Já jsem jako malá nespala od 1 roku přes den vůbec, v noci asi od 22 hodin do 5 ráno (no ještě že není malý po mně
), hyperaktivní nejsem, spíš „bábovkovitá“. Ale něco mě napadlo pro povzbuzení: na cvičení v MC jsem se dozvěděla, že se říká, že děti, které málo spí, jsou chytřejší, protože stačí vstřebat víc informací než ty, které to všechno prospí. Tak máš třeba doma budoucího nositele Nobelovy ceny. ![]()
Jo, souhlas s Marcuškou, to jsem taky někde slyšela. To mě uklidnilo, máme doma malý chytrolíny.
Jen k té hyperaktivitě, není hyper, jen má prostě potřebu spánku danou na cca na těch 8 hodin, což je nakonec ideální, ne?
A u vás je to v podstatě podobné, dítko nespí málo, jen nám vyšťaveným maminkám se to zdá zoufale málo…Když jsem si ty hodiny jednou takhle spočetla, tak jsem docela zírala, že jsme v normě a já jsem na dně…
A myslím, že k podzimním prodlužujícím se ránům lze upínat trochu nadějí ![]()
NiKi
No, Kryštof spí v podstatě přes den jen jednou. To si většinou dá tak 2 hodinky, někdy i 3 hodinky spánku, Ty 3 hodinky jsou ale spíš vyjímečné. Pak už vyrážíme ven. V kočárku si taky pospí, ale to jen max. 40 minut, víc ani ťuk. V kočárku prostě spát neumí. Zkoušela jsem mu tam dát i hračku, se kterou usíná v postýlce, jestli to náhodou nezabere. Ale nepřelstila jsem ho. Zřejmě si v sobě nařídí nějaký kočárkový režim, který ho za těch 40 minut vzbudí. Takže já ani nevím, jestli ten druhý spánek mám považovat za spánek. Dřív jsem si myslela, že skoro každé dítě rádo spí v kočárku. To houpání, čerstvý vzduch atak. Doma v postýlce ale spí přes den hezky. My máme ale většinou skoro každý den odpoledne nějaký program. Plavání, cvičení, srazy s kamarádkama, babičkama atak. Já zase neumím být celý den doma. Baví mě to spíš venku. Nevím, co mám doma pořád vymýšlet za program. Buď jdeme s kočárkem nebo s šátkem. Teď jak je teplo, tak sebou tahám deku na zem a někdy se někde uvelebíme, ve Stromovce, Šárce na Kampě apod.