Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Janli píše:
Ty jsi tady začal pindama o típání cigaret v posteli, tak laskavě zklidni. Předsedu SVJ jsem pár let dělala a mimo jiný jsem věděla o technických normách a předpisech, co jsou v domě potřeba dodržovat a tady měla v merku firmy z okolí. SVJ zpravidla nemívají 300bytů, ty jsou maximálně v desítkách. Ty nesmysly o ledničce ani nekomentuju….
Asi jsi nedělala předsedu v paneláku, tam jsou stovky bytů běžně. U menších paneláků správci dělají 2-3 bloky. Kdybych volal předsedov kvůli takovým banalitám v některých větších domech, co máme investiční byty, tak mi příště ani nezvedne telefon. Takže asi tak. A nemám za potřebí se dohadovat tímto tónem (pindy atd), sice akceptuju, že zdejší úroveň diskuze je trochu bulvárnější, ale vše má své hranice. A nemám zapotřebí řešit, kdo začal nepříjemnou diskuzi s nesmyslnými osobními útoky např. že někdo uhoří kvůli výměně trouchnivých nepožárních dveří za nové…
@miri_z píše:
Asi jsi nedělala předsedu v paneláku, tam jsou stovky bytů běžně. U menších paneláků správci dělají 2-3 bloky. Kdybych volal předsedov kvůli takovým banalitám v některých větších domech, co máme investiční byty, tak mi příště ani nezvedne telefon. Takže asi tak. A nemám za potřebí se dohadovat tímto tónem (pindy atd), sice akceptuju, že zdejší úroveň diskuze je trochu bulvárnější, ale vše má své hranice. A nemám zapotřebí řešit, kdo začal nepříjemnou diskuzi s nesmyslnými osobními útoky např. že někdo uhoří kvůli výměně trouchnivých nepožárních dveří za nové…
Pro tebe je to banalita, spíš tedy zbytečnost a ignorace, pro jiného zásadní problém. A zrovna tyhle věci předseda SVJ řeší. Proč se ho taky ptát, viď? Proč se přiznávat, že porušuješ předpisy?
@Janli píše:
Pro tebe je to banalita, spíš tedy zbytečnost a ignorace, pro jiného zásadní problém. A zrovna tyhle věci předseda SVJ řeší. Proč se ho taky ptát, viď? Proč se přiznávat, že porušuješ předpisy?
Naposledy předsedovi trvalo tři měsíce, než mi napsal novýho nájemníka na zvonek. Mezi tím mi přestal brát telefon, že abych ho neupomínal. Takže ty dveře s ním asi proberu aspoň mailem. Určitě je to lepší, než si najít požadovanou požární třídu na internetu, nebo se poradit ve stavebninách. Radši se s ním poradím i o přidělání poliček. Přeci nebudu bez konzultace vrtat do nosné zdi. Konec konců předseda má na starost jen 340 bytů, což podle tvé zkušenosti není možné, takže tam ty byty vlasně ani nejsou.
A pozrel sa mniekto z vas do toho zmienovaneho OBI? Je to tam dost poucne. Protipoziadne dvere sa tam daju vybrat cca okolo 200 EUR co je cca 5000CZK (bez dopravy a prace).
Poucne je si precitat taku konstrukciu protipoziarnych dveri:
požiarnou triedou EI1 30-C4. Majú masívny smrekový rám opatrený spevňujúcou páskou, ktorá je skrytá pod hranovacou páskou. Dvere sú vyplnené plošne lisovanou plnou drevotrieskovou doskou s prímesou minerálnych nehorľavých vlákien pre zvýšenie jej odolnosti voči horeniu… dvere sú vybavené kašírovacou fóliou
Na zaklade tohoto popisu sa hned citim lepsie po novom poznatku ze smrekovy ram a drevotrieskova doska su nehorlave
Uz sa tesim ked budem moct dychat vypary z tej horiacej follie, to bude mnamka ![]()
Raz som ‚skoro‘ kupil dvere zo zodpovedajucim certifikatom a az v poslednych fazach diskusie ma predajca upozornil ze dvere sice splnaju patricne normy, ale niesu urcene na otvaranie… Ak maju naozaj splnit prisne normy tak dvere budu tak tazke ze ich vyrobca nedoporucuje otvarat… tak som kupil inu normu, ked uz mame demokraciu a kazdy si moze vybrat…
Ta základní nehořlavost je 30 min. To není moc. Navíc- zkuste někdo zapálit dřevěnou desku uprostřed a nikoli od krajů. Nikde se nepíše, že to musí být zcela nehořlavé.
Prostě ďáblík je v tom kouzelném slovíčku certifikace.
BTW: jeden můj známý vyráběl nějaké jednodušší elektronické stavebnice pro kutily. Prodává se to jako deska spojů, hrst součástek, návod a kutile- spájej si to sám. A jistě- nutno mít certifikaci. To spočívalo v to, že úřad vzal ten hotový výrobek, zapojil ho, „zapnul“ a asi 200 hodin (nebo kolik) to bylo zaplé - jestli to nezahoří a tak… Stálo to nějakých 100 KKč (už nevím přesně). Stavebnice tak do 250 Kč.
@IcePlanet7 píše:..*požiarnou triedou EI1 30-C4. Majú masívny smrekový rám opatrený spevňujúcou páskou, ktorá je skrytá pod hranovacou páskou. Dvere sú vyplnené plošne lisovanou plnou drevotrieskovou doskou s prímesou minerálnych nehorľavých vlákien pre zvýšenie jej odolnosti voči horeniu… *
Na zaklade tohoto popisu sa hned citim lepsie po novom poznatku ze smrekovy ram a drevotrieskova doska su nehorlave
@IcePlanet7 tak ono i u toho dřeva nějakou dobu trva, než zahori. Akorát u certifikovaných dveri mas garantovano, ze třicet minut vydrží neprohoret zcela
navíc dřevo sice třeba chytne na povrchu, ale než prohori úplně, trva to taky celkem dlouho.
Jistě, zavřené jsou každé dvere nějakou dobu protipožární. Zásada je zbytečně neotevirat a naopak pokud možno zavírat za sebou, ať se oheň nemůže “nadechnout” a pokračovat dále.
Mám dveře od značky HT model Magnum v barvě Antracitu a spokojenost
@PETRAKIM píše:
Ht dveře. Mají 3 typy dveří. Ale za 15 tis nic schopného neporidite včetně demontáže a montáže. Práce kolem jsou dost drahé. Někdo to musí dovézt, vybourat, namontovat, zapravit. To jen bude stát 10 tis. Jak nic. My dali 5 let zpět skoro 30 tis za Magnum protipožární od ht dvere. Ale musím pochválit, funkčnost, zpracování, vše bez problémů a žádná reklamace. Dala bych si je znovu.
Máme ty stejně
![]()