Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Naprosto v pohodě, když nepropadneš prvomateřské hysterii, že potřebuješ všechno, co je na trhu pro mimina. Polovina (i víc) jsou věci naprosto zbytné a nepotřebné. Oblečení v bazaru nebo sekáči, ty děti to mají na sobě jednou, dvakrát a pak z toho vyrostou. Kočárek se mi třeba podařilo sehnat za 2000,– suprový, skoro neježděný. Postýlka z bazaru za 500 (k tomu jen dokoupená nová madrace).
Třeba jsem vůbec nepotřebovala plastovou vaničku ani teploměr do vody. Blbá nejsem, poznám, jak je voda horká a stačila mi podložka do vany. Z kosmetiky jsem využívala pravidelně jen líh na pupíček, sprcháč skoro vůbec a tělové mléko jen příležitostně (mluvíme o novorozenci, tak jsem zásady méně je více). Na opruzeniny se mi osvědčil levný Aviril nebo drahý Sudocrem.
I různé kolotoče do postýlky, hrací dečky a podobně nejsou kdoví jak důležité. Dítě stejně nejradši sleduje mámu, co dělá.
Když to tak z hlavy spočítám, tak sem dala za výbavu cca 5-6 tis. a sposta věcí zůstane pro druhé.
Seznamu najdes mraky na netu, to je zbytecne psat stale dokola. Myslim, ze se do 20tis v klidu vejdes, bazarky jsou narvane detskym zbozim v dobrem stavu. Spis bych se drzela zasady, nekupovat toho zbytecne moc a predem, nektere veci dokoupit, pokud budou vubec potreba.
Určitě se to dá. Já si myslím, že jsem za výbavičku víc nedala. Spočítané to nemám, ale nějaký velký vítr na učtu bych poznala. Akorát kočárek my měli nový a ten platily rodiče. Ale dneska je bazar plný pěkných použitých, takže podle mě naprosto v pohodě.
@Gosi píše:
Myslim, potřebuješ líh a ty tamponky na pupík(né vatový, ale ty čtverce), babycalm, polštářek z pecek, zavinovačka(nebo dvě), pár látkovejch plen(tak 20 novejch), jako v součtu dost drobností, ale do dvacky v pohodě… i novej kočárek se dá sehnat do tý desítky a pokud nebudeš kupovat postýlku, tak ten zbytek se do tý druhý desítky vejde
TAk zrovna tebou jmenované jsem sice měla, ale nepotřebovala. PEcky používám spíš pro sebe na zahřátí.
@Ka-Ha Doporučuju koupit to fakt nejnutnější a zbytek dokupovat po zralé úvaze, až bude miminko na světě. Dost věcí se nabízí a ve finále nejsou potřeba. Známá si po velké masáži pro jistotu koupila biogaia kapky a nakonec je nepoužila, malý byl zlatý.
Já třeba měla spotřebu látkovek, protože malá strašně blila, ale když miminko neublinkává, tak je ani nepotřebuješ. Stačí pár a ve finále ani to není nutný. Na lehání a utírání stačí ručníky, co máš doma.
Jako kdyby člověk chtěl, tak se dá vyžít s naprostým minimem.
Známá ani kočárek neměla, jen půjčený. Malou jen nosila. Takže šátek a pak nosítko. Kočárek měli pro jistotu, ale ani ho nepoužily.
@Gosi píše:
Myslim, potřebuješ líh a ty tamponky na pupík(né vatový, ale ty čtverce), babycalm, polštářek z pecek, zavinovačka(nebo dvě), pár látkovejch plen(tak 20 novejch), jako v součtu dost drobností, ale do dvacky v pohodě… i novej kočárek se dá sehnat do tý desítky a pokud nebudeš kupovat postýlku, tak ten zbytek se do tý druhý desítky vejde
Promiň, na co jako polštářek z pecek? Zavinovačku? Baby calm kupovat dopředu?? Pokud někdo řeší peníze, toto jsou naprosto nepotřebné věci, látkových plen na utírání ublinknutí bohatě stačí 5.
Úplně v pohodě. Já jsem za druhou dceru dala (musela jsem kupovat víc než na první
)
kočárek xlander 2000kč - komplet včetně pláštěnky a fusaku do korbičky, šátek na nošení 500kč.
Oblečky - ks cca za 5-20kč. /ks - cca 500
Postýlka i s matrací 500kč, dostala jsem nakonec zadarmo i prostěradlo.
Autosedačk 500kč - ale je to od kamarádky, takže jsem věděla, že s ní skutečně nic není. Jinak bych kupovala novou.
Látkové pleny - 500kč - nové - 1ks 25kč
Nic víc jsem dopředu nekupovala. Raději jsem si dávala co nejvíc stranou a kupovala postupně co bylo potřeba.
Já jsem koupila při prvním kočár nový 13600,– 3 kombinace retro styl a do něj/ peřinku, polštářek nový/- 250,–, /deku nová/100,– a /fusak nový- zimní/ 760,– a /na podzim nový /360,–,
postýlku 400,– v bazárku a vybavení do ní / peřinka, polštářek nový 340,–/, matrace nová 150,– 2× povlečení v bazárku za 100,– a 2× prostěradlo nové 200,–/, přebalovací pultík / skříňka s šuplíkama a nahoře pěnová podložka/ v bazaru za 600,–
10 plen látkových - barevných 260,– do kočárku jako prostěradlo a na utírání slin…,
takové ty podložky na přebalování 86,–- jednu jsem si dala i do postýlky pod prostěradlo,
v lékárně - líh 60,–, čtverce papírové na pupíček 56,–, štětičky na čištění ouška 30,–, sirup a čípky na horečku pro malá miminka 210,– - člověk nikdy neví
a teploměr na měření teploty
v drogerii- Sudocrem 120,– na zadeček, mycí gel na tělo a vlásky 86,–, papírové pleny 380,–, hodně vlhčených ubrousků ![]()
v obchodě pro miminka vaničku 80,–, podložku do vany 110,– a kýbl na pleny / obyč s víkem za 200,–/
oblečení - 3× dupačky 240,–, 3× bodýčko s dl. rukávem 120,–, kabátek 100, 2× čepičku 160,– vše vel.56 a zbytek jsem si dokoupila pak s malým.
Před propuštěním z porodnice jsem ještě volala domů, ať dokoupí mlíčko 240,– a lahve 2× 360,– - bohužel jsme byly na lahvi - předem jsem jí nekupovala - byla jsem 100% přesvědčená jak budu kojit
bohužel ![]()
dětičky strašně rychle rostou - vel.56 jsme měli ani ne měsíc, takže opravdu je zbytečné kupovat něco dopředu a plno toho dovezli i návštěvy - takže některé věci malej ani na sobě neměl a některé jen 1-2×
hračky jako chrastítka… jsem nekupovala, vše dostal od babiček, tetiček… a pak jsem dokupovala i v bazárku - občas jsem narazila na zajímavé oblečení i věci - jako v 8 měsících jsem tam narazila na jídelní židličku jak se pak rozloží na stolek a židli za 100,– a z toho z čeho jsme odrostli jsem zase postupně prodávala, darovala…člověk by nevěřil, co je to krámů a hadříků
pokud budeš mít něco od sestry- je to velké plus - já neměla po kom
a kočárek pokud bydlíš ve městě někde v paneláku nebo je tam hodně betonových ploch - tak nějaký lehký s otočnýma kolečkama pro lepší manipulaci aby se ti vešel do výtahu… já bydlím na vesnici v baráku - takže jsem volila kočárek odpružený s velkými koly s neotočnými kolečky, prostorný. Chodíme hodně na tůry, pochody, lesem, polní cestou a chodníky tady nic moc
samej žlábek na odtok vody od baráků od okapů- takže maminy s malýma kolečkama pořád kočárek poponášejí, různě nadzvedávají kolečka najedou do žlábků a už se nehnou - my projedeme bez problémů, tento kočárek je k nezaplacení - všude vyjede, nehrká / má kovovou konstrukci - ne plastovou/, nevrže ve sněhu obstál na 1*
vše jsem kupovala postupně od 5 do 9 měsíce a v pohodě. Ono se to ani nezdá, když to kupuješ postupně, že je to tolik peněz ![]()
Dobrý den,
z bazaru se dá pořídit spousta věcí a myslím, že vám zbyde ještě finanční rezerva. Koukněte do Bazaru eMimino.cz, kde maminky posílají dál výbavičku, oblečení pro děti a kočárky.
Tady ještě přikládám
Držím palce, ![]()
admin Monika