Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj-chceme si pořídit na vánoce digitální foťák, náš první digitál, takže zkušenosti žádné. Chci Canon a investovat tak max. do 5000,–. Zoom kolem 5×. Jinak nemám speciální požadavky, nejsem nějak extra zapálení, prostě normální uživatelé fotící klasické věci-děti, krajiny, oslavy…něco za šera…asi bych dala přednost tužkovým bateriím, ale nevím co je vlastně lepší. Tužkové jsou dostupnější, jestli je mezitím ještě nějaký rozdíl nevím. Mám vyhlídnuto zatím Canon PowerShot SX 120 nebo 130. Máte někdo ještě nějaký jiný tip v této ceně od Canonu??? Díky za rady Katka
ahoj švagrová má SX 120 a jsou z něj nádherný fotky! Já jsem ho nejdřív taky chtěla, ale nesnesu tužkové baterky, chtěla jsem vykoušet akumulátor… takže mám Olympus mju, ale ty chceš Canon, takže ten SX je mooc dobrá volba ![]()
super, díky. No to mju mi teď říkala dneska v prodejně foťáků, že je docela vydařené, že by se mohlo tomu Canonu celkem rovnat. Četla jsem i nějakých pár recenzí na to SX, jenže to hodně záleží, kdo to píše-pokud je to nějaký poloprofík nebo hodně zapálený člověk, tak samozřejmě na něm mouchy najde…
schvaluju výběr značky canon. My ho máme už dva roky a spokojenost. Do 5 tisíc seženeš i opravdu kvalitní.
Je zbytečné kupovat moc Mp, jednak to většinou neutáhne optika a druhak to pak zabírá moc místa v počítači. My fotíme na 5 Mp a stačí bohatě. Lepší je vzít foťák s pořádným zoomem, 5 mi přijde málo. Koukala jsem že dělají i 12× zoom, to má třeba ten SX 130. SX 120 je levnější, zoom je 10, což taky stačí
Rozhodně doporučuju k tomu pořídit kvalitní brašnu a dost velkou katru. Baterky budeš rozhodně potřebovat nabíjecí (aspoň mě to přijde mnohem lepší) ![]()
Ještě dodatek k počtu Mp, oni ty foťáky mívají hodně, ale dá se nastavit že budeš fotit na míň.
já doporučuju canon ixus (mám starší IS80 nebo 70 tuším) malý, super fotí, nastavila jsem si menší rozlišení protože pak byly fotky strašně velké. Mám teda akumulátor, ale nabíječka je k tomu a náhradní akumulátor stojí cca 300 Kč takže nosím vždy náhradní a vydrží mi fakt dlouho. Za mě maximální spokojenost, značkou canon nemáš co zkazit. ![]()
myslím že taky záleží, kdo fotí, ale ten Canon dělá fakt moc krásné fotky - hezčí než Olympus ![]()
tak šťastnou ruku při výběru
no ten Ixus mi taky radila ta paní v prodejně, že ho má přímo ona, ale tuším, že do pěti tisíc se teda už nevešel, byl něco mezi 6-7-což už je pro nás dost. O těch Mpx už jsem slyšela, že není tak důležité jich mít až tolik, jak bylo jednu dobu trendem honba za Mpx
ten zoom jsem uvedla teda jako nejnižší hodnotu, samozřejmě, když bude mít víc, tím líp
Tak díky zatím, jsem ráda, že jsem to snad trefila i s tak málo zkušenostma ![]()
aha tak to možná šly ceny nahoru, já ho kupovala tak rok až dva zpátky (bože ta moje paměť) a byl za 4,5 tisíce z netu teda ![]()
nooo ono je toho Ixusu taky víc typů jsem pak našla. Ale dostala jsem jště tip na SX200, tak se asi budu rozhodovat mezi těmato dvěma SX 130 a 200.
ještě prosím holky, co máte tu 120 - jakou má výdrž na jedno nabití baterek?? Já chci teda tu 130, ale v tomhle je to stejné. Někde jsem se dočetla, že na klasické alkalické baterky jen 130 fotek
na takové ty akumulátorky NiMh 370 - to by mi stačilo, ale 130 je fakt málo i pro amatéry. A případně jaké ty baterky používáte? Díky moc.
Dobrý den
Zajímavá vlsatnost foťáku je i manuální nastavení bílé. Tj. když fotím zboží ve večerních hodinách a nemám umělé osvícení tak mi to rozhazovalo barvy. Když máte tuto funkci tak vám to vyfotí podstatně lépe. Tuto funkci mají (nejlevnější foťáky) Lumixi od Panasonicku cca 4-5tis. Ostatní to mají předdefinované a můžete si vybrat z pár možností.
díky, už máme foťáček doma Canon SX 130, vyzkoušený a teĎ čeká ve skrýši na Ježíška ![]()
Nějaké možnost manuálního nastavení je tam taky, ale ještě nevím konkrétně čeho všeho, ještě jsem neměla čas studovat návod. A já jsem zatím absolutně nezkušený „fotograf“, takže jsem po tom ani moc nepídila, i když jsem tuto možnost uvítala pro případ, že bych se zdokonalila ![]()
Katko, mám jenom dva tipy. Za prvé používej výhradně optický zoom - ten elektronický je v podstatě jen ořezání fotky, jaké děláš v PhotoStudiu. Za druhé nauč se v menu pořádně používat položku „volba scény“. Tím se dají udělat nádherné fotky.