Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nemá někdo zkušenost, jak to chodí s výběrem porodnice, pokud máte rizikové těhotenství ( konkrétně jednovajky dvojčata).. od mého gynekologa jsem byla v 16tt přvedená do FN Plzen, tam mě poslali s podezřením na ttts ( neobjevil se nakonec, takže sledují pouze průtoky) do Podolí, kam chodím od té doby 1× týdně nebo 1× za 2 týdny na utz ( podle toho jak se daří mimčům) a poradnu mám momentálně zpět u svého gyndaře. Nejbližší místo, kde bych mohla rodit vzhledem k rizikům je pro mě ta Plzen a také bych tam chtěla..vím, že Podolí je na špici a sledují mě tam, ale na druhou stranu u dvojčat nikdy nevím, kdy se jim bude chtít ven a jak dlouho budeme muset zůstat v porodnici a do Prahy to máme 150 km jedna cesta, což je opravdu nic moc
Jak to tedy chodí s výběrem porodnice, mohli jste si vybrat, kde jste chtěli rodit? Volali jste do té porodnice, i když je to tam bez registrace? Jak to potom probíhá, kdyby se dejme tomu průtoky zhoršili a mimča musela dřív ven, můžete si vybrat nebo musíte tam, kde vás sledují? A vrátili Vás na sledování zpátky do bližší porodnice? Přeci jen v pokročilejším těhotenství mi ty 2 hodinky cesty tam + 1 hodina metro a tramvaj,1 hodina čekání na utz, cca 1 hodina utz a zpátky dávají vážně zabrat :/
@Martinka654 V Praze se musí registrovat (jako pokud nejsi zaregistrovaná a přijedeš rodící do porodnice, tak Tě nevyhodí, ale nadšení nebudou..).
Já rodila dvojčata v Motole.. Do Podolí je téměř nereálné se dostat a neonatologie pro předčasně nar. děti je v Motole na světové úrovni. Podolí se hodně specializuje na jednovajky s ttts, co vím. Ale já měla dvojvajky..
V Motole jsem chodila na UTZ každý týden. Ale mám to 20min od domu autem.. Na konci těhotenství jsem měla takový pupek, že si neumím představit se drncat 150km do Phy.. Volila bych tu Plzeň. Zavolej tam a popiš jim situaci. Určitě Tě nenechají v pokročilém těhu jezdit 150 km..
A ještě jeden faktor hraje roli - donošenost miminek. Ta porodnice musí v případě nedonošenosti dětí speciální inkubátory (nemluvím o extrémní nedonošenosti, to by Ti je pak převezly téměř jistě do Podolí/Motola). A ty nevím, jestli Plzeň má..
Souhlasim s příspěvkem výše. Ono je jasné eze nikomu se to absolvovat nechce ale otázka padla je na to Plzeň dostatečně připravena?? Protože pak ty by jsi zůstala v Plzni dětičky ti převezli jinam předpokládám že bys pak podepsala revers takhle bys to mohla mít vše na jednom místě. Zkus si zjistit do jaké miry je na tohle. plzen připravená pro mě bylo rozhodující to kde by bylo o děti lépe postaráno
Moc děkuji
nám právě paní v kartotéce nabízela registraci ale tu jsem odmítla..vůbec nevím, jak to chodí a pokaždé akorát trnu hrůzou, jestli si nás tam už nenechají, ikdyž je ještě skoro 2 měsíce čas..myslím, že Plzen by měla mít dobrou neonatologii, tak to by mělo být v pořádku
každopádně se hned zkusím zeptat v Podolí, jestli by tu byla možnost návratu do Plzně ( Ttts už by stejně nebyli schopni operovat)
Píšou, že se tam postarají o děti od půl kila, jsme už sice nad kilogram, ale je to dobrá zpráva, děkuju moc všem ![]()
Pokud je Plzen pripravena na nedonosene deti, volila by jsem porodnici kterou mas bliz. Rodila jsem dvocata dvojvajecne v Motole, (34+0) 5dni po porodu me pusili domu a kazdy den jsem za nimi jezdila, po dalsich 10dnech me prijali zpet a byli jsme tam 10dni spolu na pokoji. Byla jsem rada ze mam Motol 15min z domova, mohu u nich byt cele dny a nemusim dojizdet 150km.
Pokud máš takhle rizikové těhotenství, a jednovaječná dvojčata jsou vždy riziková (věř mi, o jedny jsem přišla), tak tě Podolí vezme i bez registrace.
A i když je to zdlouhavé, jezdila bych tam. Nejsem si jistá odborností péče v Plzni (čímž jim samozřejmě nechci ubírat), ale v Podolí, v Hradci se specializují na jednovaječná dvojčata.
Ahoj, v porodnici v Plzni na Lochotíně mají perfektně vybavené neonatologické oddělení, takže pokud máš Plzeň blíž než Prahu, volila bych Plzeň. Je jasné, že to tam běží jako na běžícím páse, ale to je dané porodnicí v krajském městě. Péče tam bude perfektní.
Děkuji všem
jde mi spíše o to, jestli v případě hospitalizace ( což zjistí v Praze případně) si budu moci vybrat tu Plzen a jestli někdo taky takhle jezdil někam jinam na utz a pak ho vrátili zpátky
to dojíždění je vážně ubíjející :-/ ještě, když jste měli případně plánovaného císaře, objednávali jste se do porodnice nebo prostě jen přišli tam, kde jste chtěli rodit ten den předem?
@Martinka654
Promiň, prosím nezlob se ![]()
Jen mě rozesmálo to o tom, že přijdeš den předem.. Na plánovaného císaře musí zajistit celý operační sál, anesteziologa, chirurga atd. A v neposlední řadě Ti musí zarezervovat místo k hospitalizaci (nastupuješ několik dní předem kvůli testům, císař je operace..).
Můj případ - plán. sekce v Motole v 39tt. Chodila jsem tam do poradny od 36tt a v 37tt mi doktorka v poradně vybrala termín sekce. Do toho jsem 1× týdně chodila na kontrolní UTZ. Do porodnice jsem nastupovala v pátek na oddělení rizik. těhotenství. O víkendu mi vzali krev, udělali EKG, mluvila jsem s anesteziologem (měla jsem spinál) a 2×denně byly monitory miminek. Večer před sekcí jsem dostala první injekci proti srážlivosti krve (a pak jsem je dostávala po celou dobu pobytu v porodce, tedy 6 dní). V pondělí ráno mě probudila sestra, donesla mi andělíčka, proběhl monitor, napíchli mi kanylu, převezli mě na sál, tam mi dali cévku (au au au ještě dnes..). Pak mi anestezioložka napíchla epidurál do spodní části páteře. Přestala jsem cítit nohy a položilimě na stůl. Přede mě dali plentu. Muž mi říkal, že pak přiběhl chirurg a během 20min bylo po všem. Holky odnesli, zkontrolovali, umyli, zvážili a mě nadopovali opiáty proti bolesti a odvezli na JIPku..
@kyticka86 aha děkuji
já jsem z toho vyplesknutá, první porod a ještě takhle komplikované to je a v rodině taky nikdo zkušenost nemá :/ tak pátrám a sbírám zkušenosti kde se dá a děkuji za cenné informace, ono v Podolí nejsou zrovna moc mluvní, na co se člověk nezeptá, to neví
myslím, že jsem právě četla, že se na císař nastupuje den předem, každopádně tohle je dobré vědět
takže zavolám do Plzně a domluvím se v Praze, že bych se chtěla vrátit zpátky už, protože pokud dobře počítám, tak u tebe to vycházelo tak cca 3 týdny před porodem, snad to dobře dopadne
jinak manžel byl u porodu? A zvládl to? u toho císaře asi nic moc vidět není ne?
Pokud ti v Podolí nabídli sami registraci, tak bych to na tvém místě probrala s lékařem na ultrazvuku. Je totiž možné, že existuje nějaký zdravotní důvod, proč tam být pro jistotu registrovaná. Je pravdou, že na transfúzní syndrom u jednovaječných dvojčat se specializují pouze v Podolí a ve FN HK. Transfúzní syndrom se může projevit i v pozdější fázi těhotenství. Do Podolí a do Hradce kvůli tomu jezdí rodit z celé republiky, ale i ze Slovenska. Vzdálenost v tomto směru není argument, protože tato komplikace se často musí operovat již v průběhu těhotenství a někdy pak následuje dlouhodobá hospitalizace. Tohle však nemusí být tvůj případ. Registrace je pro tebe i Podolí nezávazná, Podolí i zaregistrované rodičky může odmítnout a ty zase můžeš rodit i někde jinde mimo Prahu, kde není nutná registrace. Podolí ovšem nezaregistrované rodičky jen tak nepřijímá, a proto je dobré mít jejich příjem v případě potřeby (transfúzní syndrom) raději alespoň ústně potvrzen. Pokud ti doporučí registraci, tak tě sami zaregistrují mimo obvyklou cestu (nebudeš muset absolvovat martýrium s elektronickou registrací na netu).
Jinak FN Plzeň je perinatologickým centrem, takže pokud se u tebe neobjeví transfúzní syndrom, tak tam můžeš klidně rodit i jakkoliv předčasně. Pro zdárné donošení jinak zdravého vícečetného těhotenství je opravdu lepší nemuset dojíždět nijak daleko. Lochotín je krásná porodnice s krásnou neonatologií a možností být ubytovaná spolu se svými případně předčasně narozenými dětmi (to se u dvojčat stává). Ve srovnání s tím je Podolí stará ošklivá porodnice, která ne vždy poskytuje ubytování předčasně narozených dětí s matkou. Matka je často po několika dnech propuštěna domů a za dětmi pouze dochází s mlékem, a to až do doby těsně před propuštěním, kdy tam matka nastupuje, aby se zaučila v péči o dítě (nebo děti).
Co se týče porodu, tak u dvojčat je císařský řez sice mnohem pravděpodobnější, ale nemusí to tak vždy být. Pokud budou mít miminka správnou polohu i velikost, tak je možné rodit i vaginálně. Co se týká nástupu k porodu císařem, tak to je, jak kde. V Podolí dělají s tímto neskutečný problém a matky tam jsou zcela zbytečně předem hospitalizované, protože se na tom dá skvěle vydělávat. V mnoha ostatních porodnicích přijdeš den (někdy až večer) před operací nebo dokonce až ráno v den operace (např. v Krči). Všechna předoperační vyšetření más totiž již hotova od svého praktika, rovněž musíš absolvovat EKG (někdy se musí kvůli tomu k internistovi, moje praktická lékařka má EKG v oridinaci, takže nikam nemusím). Před vlastní operací tě pouze navštíví anesteziolog a domluvíte se na typu anestezie (zájem o epidurální či spinální anestézii je dobré nahlásit již v těhotenské poradně, aby si to poznamenali).
Shrnuto - v případě transfúzního syndromu je třeba navštěvovat a možná i rodit v Podolí, jinak můžeš klidně využít služeb FN Plzeň a myslím, že jim nebude vadit, jestli tam půjdeš rodit s těhotenskou průkazkou, v níž se bude skvět registrace z Podolí. Určitě to pochopí. Hodně štěstí, to zvládneš, tvůj problém asi zase není taková rarita, s níž by se lékaři nesetkávali! Můžeš mi věřit, že existují mnohem vzácnější a rovněž závažné problémy, které třeba ani nemají žádné známé řešení (např. celá řada vrozených vývojových vad plodu).
@Martinka654 Urcitě to dobře dopadne
. Já si říkala, že oni dělají jednoho císaře za druhým, a tak mají praxi
. Jizva je parádní, jsem 3 měsíce po sekci a vůůůůbec o ní nevím. Už 3týdny po jsem dobíhala autobus (a pak sem si pitomec vzpomněla, že mám po operaci
).
Manžel tam byl, ale neměla jsem ho u hlavy.. V Motole (a pokud vím, tak jen v Motole) sedí muž za sklem, takže vidí celou operaci. Není tedy před plentou, ale doslova se dívá na ruce chirurga. Slabší povahy by to asi nedaly.. Ale hned po vytažení miminek byl s nimi a já jela na JIPku.
Hlavně u Tebe pozor na ten ttts. To je potvora, která vás dvojčecí těhule s jednovajkami může potkat.. Ale v Podolí jsou profíci. Jezfila jsem tam na screeningy v 2. a ve 3. trimestru. Přišlo mi, že jsou opatrní až moc. Ve 2. trimestru mi našli čípek 26 mm a říkali mi, že kdybych byla jejich, tak mě hospitalizují. Dali mi doporučení do Motoloa k hospitalizaci. V Motole naměřili o 2 dny později 23 mm, ale že je tvrdý a neotvírám se, tak mě poslali dom
. No nutno podotknout, že těch 25 mm si udržel až do 39tt a vydžel by i dýl, protože na porod to vůbec nevypadalo..
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.