Vybrala jsem rodičák 220 tisíc, co teď?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Hanney píše:
mezi ososby, za které platí stát je už přihlášená, ne? Od nástupu RD.
nenastoupila na RD
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanney píše:
ale platí za ní stát a to do 7let dítěte, když nezačne pracovat.
jo, ale to musí dát pojišťovně vědět
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 píše:
jo, ale to musí dát pojišťovně vědět
a anoooo, jinak přijde velice roztomilý dopis s dlužnou částkou, známe ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak mě třeba skočila smlouva před nástupem na mateřskou a na zdravotní pojišťovně mi pani řekla, že mi to tam nastaví na 3 roky a kdyby se cokoliv změnilo, ať dorazím a za ty 3 roky musím dorazit určitě, abych to tam přeštelovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Moise píše:
a anoooo, jinak přijde velice roztomilý dopis s dlužnou částkou, známe
nechápu, co se tu vůbec řeší, za zakladatelku platí ZP stát, dál ho za ní bude taky platit stát. Co jí brání napsat mail a oznámit pojištovně, že dále pečuje o dítě? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Hanney píše:
nechápu, co se tu vůbec řeší, za zakladatelku platí ZP stát, dál ho za ní bude taky platit stát. Co jí brání napsat mail a oznámit pojištovně, že dále pečuje o dítě?
No třeba to, že jí tvrdíš, že to je automaticky. Navíc to má jistá omezení. Každopádně bych to dala písmně a kopii podání si nechala potvrdit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@santape píše:
Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jeden čas jsem si nechala zvýšit rodičák a pak zpět snížit, včera mi přišel dopis Oznámení o správním řízení, což jsem se tady dočetla, že to je info o tom, že jsem vše vyčerpala. Což jsem počítala, ale teď nevím, kdy se mám zaregistrovat na ÚP? Syn bude mít tři až 7.6, tak jsem počítala, až k tomuto datu, nebo už teď? Děkuji
Proč se tu řeší dluh na zdravotním pojištění, když se zakladatelka zajímá o to, kdy se má zaregistrovat na ÚP. Oznámení o správní řízení ji přišlo proto, že ji stát přestal vyplácet rodičovský příspěvek. Zdravotní pojištění ji stále platí stát (pokud nebyla zaměstnaná),anebo zaměstnavatel do doby než se vrátí do práce.
- Citovat
- Upravit
Máš jen dvě možnosti- teda pokud už ti skončila rodičovská dovolená a to: buď se přihlas na UP - zdravotní ti bude platit stát, můžeš si i zažádat o podporu v nezaměstnanosti, jsou tam ale nějaká omezení se školkou, nebo musíš na zdravotní pojišťovnu - povinnost - zdravotní pojišťovna to nebere automaticky, musíš tam zajít a říct, že ti skončila RD a že jsi osoba pečující o dítě do 7 let - pojištění ti bude platit stát. Pokud ale neuděláš ani jedno a skončí ti mateřská dovolená, nikdo za tebe pojištění platit automaticky nebude a tebe naroste dluh. Je to stejné jako když skončíš zaměstnání - buď jdeš na pracák a zdravotní ti platí stát, nebo si ho musíš platit sama, pokud tedy nepečuješ o dítě do 7 let a to musíš také nahlásit na pojišťovnu. Podle mě je velký risk a blbost to na pojišťovnu nehlásit, automaticky za tebe stát platit přestane po skončení RD - nemáš již nárok ze statutu rodičovské dovolené, pokud se teda nepřihlásíš do jiné škatulky „osoba pečující o dítě do 7 let“ tak to nikdo platit nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrejka81 píše:
Proč se tu řeší dluh na zdravotním pojištění, když se zakladatelka zajímá o to, kdy se má zaregistrovat na ÚP. Oznámení o správní řízení ji přišlo proto, že ji stát přestal vyplácet rodičovský příspěvek. Zdravotní pojištění ji stále platí stát (pokud nebyla zaměstnaná),anebo zaměstnavatel do doby než se vrátí do práce.
Zrejme proto, ze pokud ji skocil RP a ona neni zamestnana, tak za ni stat automaticky pojisteni platit nebude. Musi nahasit zdravotni pojistovne, ze je osoba pecujici o dite, jinak ten dluh mit bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terrka83 jako rady dobrý, jen si ujasni pojmy rodičovský příspěvek, rodičovská a mateřská dovolená
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
Zrejme proto, ze pokud ji skocil RP a ona neni zamestnana, tak za ni stat automaticky pojisteni platit nebude. Musi nahasit zdravotni pojistovne, ze je osoba pecujici o dite, jinak ten dluh mit bude.
Tak to je samozřejmé, že pokud se nenahlásí na ÚP nebo se nevrátí do práce (asi nebyla zaměstnaná, když se musí hlásit na ÚP),tak jí pojištění placeno nebude. Ptá se nato, kdy se má jít po ukončení RD na ÚP zaregistrovat…
- Citovat
- Upravit
@Andrejka81 píše:
Tak to je samozřejmé, že pokud se nenahlásí na ÚP nebo se nevrátí do práce (asi nebyla zaměstnaná, když se musí hlásit na ÚP),tak jí pojištění placeno nebude. Ptá se nato, kdy se má jít po ukončení RD na ÚP zaregistrovat…
A to je ten problém, zakladatelka není na RD (rodičovské dovolené), ale pečuje o dítě a pobírá sociální dávku rodičovský příspěvek. Musí svou situaci tedy řešit po dočerpání sociální dávky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky nehádejete se na tu
, moc děkuji za spoustu informaci. Na pojišťovnu zajdu hned zítra. Pro upřesnění - zaměstnaná jsem byla, ale před rokem firma skončila. Takže jsem nezaměstnaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@santape píše:
Holky nehádejete se na tu, moc děkuji za spoustu informaci. Na pojišťovnu zajdu hned zítra. Pro upřesnění - zaměstnaná jsem byla, ale před rokem firma skončila. Takže jsem nezaměstnaná.
jo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, to vím. Zmínila jsem to jen kvůli zakladatelce.