Vybrala jsem rodičák 220 tisíc, co teď?

542
21.4.15 15:27

Vybrala jsem rodičák 220tis. co teď?

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jeden čas jsem si nechala zvýšit rodičák a pak zpět snížit, včera mi přišel dopis Oznámení o správním řízení, což jsem se tady dočetla, že to je info o tom, že jsem vše vyčerpala. Což jsem počítala, ale teď nevím, kdy se mám zaregistrovat na ÚP? Syn bude mít tři až 7.6, tak jsem počítala, až k tomuto datu, nebo už teď? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
738
21.4.15 15:31

Na tom, že jsi vyčerpala rodičovský příspěvek nezáleží. Záleží kdy ti končí rodičovská dovolená. Po dobu rd se ti zdavotní pojištění platí. Dluh by vznikal až pak. Pokud nemůžeš do práce, nemá smysl úřad práce jako takový, ale přihlásit se jako osoba pečující o dítě do sedmi let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
21.4.15 15:35
@Františka85 píše:
Na tom, že jsi vyčerpala rodičovský příspěvek nezáleží. Záleží kdy ti končí rodičovská dovolená. Po dobu rd se ti zdavotní pojištění platí. Dluh by vznikal až pak. Pokud nemůžeš do práce, nemá smysl úřad práce jako takový, ale přihlásit se jako osoba pečující o dítě do sedmi let.
¨mně třeba končí RD když mi skončí příspěvek… neměla jsem mateřskou ani jsem nevolila na jak dlouho jdu na RD
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
21.4.15 15:36

@Františka85 A kde se mám přihlásit jako osoba pečující o dítě? Jsem z toho zmatená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
21.4.15 15:43

@santape na pojišťovně určitě a jestli ještě někde nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
21.4.15 15:44
@santape píše:
@Františka85 A kde se mám přihlásit jako osoba pečující o dítě? Jsem z toho zmatená…

Na své zdravotní pojišťovně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
21.4.15 15:45

@Františka85: Když se chce hlásit na ÚP, tak je asi nezaměstnaná a tudíž žádnou rodičovskou dovolenou nemá, předpokládám.

@santape: Pokud jsi nezaměstnaná a dobralas RP, potřebuješ v prvé řadě vyřešit zdravotní pojištění. Čili nahlásit se na svou zdravotní pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let, pak za tebe bude platit stát (ale pozor, pojí se s tím, myslím, nějaké omezení docházky dítěte do školky). Jestli a kdy se registruješ na ÚP, to záleží zcela na tobě - podle toho, jestli a kdy chceš hledat práci. Věk dítěte s tím nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
21.4.15 15:59
@santape píše:

myslím, že se pojištovně nic hlásit nemusí, do ted za tebe platil ZP stát a bude i nadále do věku 7let dítěte. Pro jistou si pošli dotaz mailem na pobočku Zdr, pojištovny.

• Citovat
  • Upravit
mag
12868
21.4.15 16:02
@Hanney píše:
myslím, že se pojištovně nic hlásit nemusí, do ted za tebe platil ZP stát a bude i nadále do věku 7let dítěte. Pro jistou si pošli dotaz mailem na pobočku Zdr, pojištovny.

No to platí, ale po přihlášení se k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
21.4.15 16:15
@mag píše:
No to platí, ale po přihlášení se k tomu.

mezi ososby, za které platí stát je už přihlášená, ne? Od nástupu RD.

• Citovat
  • Upravit
Qwentin
21.4.15 16:19

Tak já jsem byla ve stejné situaci, měla jsem o půl roku předčasně vyčerpaný rodičák, jelikož jsem platila vysoký nájem, takže jsem si ho prostě ze 7.600 nechala zvýšit na 11.500,– a pak mi to nevyšlo. Šla jsem se nahlásit na ÚP a přispívali mi na nájem i na živobytí (od jiných diskutujících jsem zde byla napadána, jak je to možné, že přiživuji na státě atp, už jsem tu také podobné téma zakládala..,) se zdravotní pojišťovnou jsem nemusela řešit nic. Protože mne berou jako osobu pečující o dítě tuším do těch sedmi let…

• Citovat
  • Upravit
4062
21.4.15 16:20
@Hanney píše:
mezi ososby, za které platí stát je už přihlášená, ne? Od nástupu RD.

Ale ona zřejmě na RD není, když se ptá na registraci na ÚP. To by musela být zaměstnaná. Pokud není, tak za ni stát platil nikoliv na základě RD, ale na základě pobírání RP a ten jí teď skončil. Takže stát platit přestane, pokud se nepřehlásí do jiné kategorie státních pojištěnců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
21.4.15 16:28
@Hanney píše:
mezi ososby, za které platí stát je už přihlášená, ne? Od nástupu RD.

Není na RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
21.4.15 16:29

@Andrejka81 nemusela si na pojišťovnu, protože jsi byla vedena na UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
21.4.15 16:30
@mag píše:
Není na RD.

ale platí za ní stát a to do 7let dítěte, když nezačne pracovat.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat