Vybrání dovolené po RD

Klokanice17
4.1.26 22:02

Vybrání dovolené po RD

Prosím mohl by mi poradit někdo kdo se v tom orientuje a VÍ (ne si myslí že ví) jak to je.

U předchozích dětí jsem vybírala řádnou dovolenou mezi MD a RD. Nyní mi to vychází tak, že kvůli vybrání řádné dovolené bych za rok 2026 překročila o pár tisíc hranici 68000 za rok a přišli bychom o slevu na manželku.

Mohu si vybrat řádnou dovolenou až po skončení RD? O kolik se případně krátí za tu dobu? Našla jsem ze nárok nezaniká, ale může být krácena a nařízena bezprostředně po nástupu. Moje personální v práci netuší a nechápe proč to řeším když si to všichni vybírají mezi MD a RD. Řeším to proto, že pokud je možnost nepřijít o 24k, rada bych ji využila. Pokud ale přijdu o většinu té řádné dovolené, je to jedno

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18228
4.1.26 22:14

Ne, nekrati se a ano, měla by být nařízena čerpat hned po návratu z RD. Taky jsem to tak kvůli slevě dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
4.1.26 22:16
@bertoldina píše: Více

No, krátit se může, ale to krácení bude ve většině případů hodně podobné tomu, jako když se čerpá hned po MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
4.1.26 22:18
@j.a.n.i1 píše: Více

Kde máš v ZP něco o krácení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
4.1.26 22:25

No, dobře, tak se tedy nekrati, ale pokud nepracuje cely rok, tak nevznikne narok na celou dovolenou, když tedy chces slovickarit.
A nekdy to zda vybiras dovolenou po MD nebo az po RD neudela skoro žádný rozdil a jindy to muze delat vic jak pulku dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
4.1.26 22:43
@j.a.n.i1 píše: Více

Jedine pokud by díky te dovolené přesahla ten limit 12 odpracovaných týdnu na vznik nároku na započtení až 20 týdnu RD. Takže necelou půlku. Pak je leda na zvážení, jestli bude mít víc za necelé dva týdny dovolené (nebo samozrejme víc, pokud mají víc dovolené) nebo je finančně výhodnější ta sleva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5165
5.1.26 00:24

Jestli je to o par tisíc, tak ji nečerpej celou.. to by taky šlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klokanice17
5.1.26 05:09
@Anik6 píše: Více

To me nenapadlo 🙈 děkuji za radu! Jen to teda budu muset spočítat aby to vyšlo, každopádně díky moc :)

• Citovat
  • Upravit
Klokanice17
5.1.26 05:11

Tohle je to co jsem právě nějak nepochopila - za jaké podmínky se započítává ta RD a jaký to ma vliv na dovolenou

• Citovat
  • Upravit
101647
5.1.26 05:12
@Klokanice17 píše: Více

Jojo, chce to propocitat, to každopádně. A bacha na to, ze ppm se počítá do toho roku, ve kterém ti prijde na účet, tedy prosincová uz patří do roku 2026.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
5.1.26 05:13

Ano, jedině tak, ovsem neni tedy pravda, ze by v tom nikdy nebyl zadny rozdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101647
5.1.26 05:21
@Klokanice17 píše: Více

No, zapocitava se v případě, když mas ppm + dovolenou ( případně + práci) v danem roce vic jak 12 týdnů.
Takže priklad. Když mate 25 dnu rocne dovču.
A ty bys mela PPM v roce 2026 11 týdnů, tak ti vznikne narok na 43 hodin dovolené, tedy cca 5 dnů. No a kdybys po ppm cerpala jeste ryden dovci, tak mas celkem 12 týdnů „prace“ zapocte se i 20 tydnu RD a tedy dovolené bude 124 hodin, tedy 15.5 dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 07:58

Asi můžeš, mně to taky nevyšlo, protože jeden rok byla mateřská, další rok výplata dovolené…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák