Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Byla jsem dnes nucena se tak trochu zamyslet nad tím, jaký vliv má na výchovu dítěte moderní technika. Zamyšlení trochu s úsměvem, ale taky trochu vážné..
Byla jsem s dcerou vybrat peníze v bankomatu a ptala se mě, co to děláme. Tak jsem řekla, že jdeme pro korunky. Pak mě napadlo, že nechci, aby si myslela, že korunky se prostě jen tak berou, že jí musím vysvětlit, že přítel musí chodit do práce, abychom měli korunky. Zkusila jsem to. Nepochopila to.
Já myslím, že pochopí snad časem… Dřív bys peníze tahala z hrnku v sekretáři a taky by nemusela chápat, že jste je tam museli nejdřív dát ![]()
Nj, ale zas by viděla, že jednou za čas přijde přítel, donese penízky, protože přece chodil do práce, tak mu je za to dali..dá penízky do sekretáře a až bude hrneček prázndý, tak prostě nejsou. Ale v bankomatu není vidět, že by prašule došly.
No jo, je to tak… Ale stejně myslím, že je ještě malá, že to časem pochopí. Třeba až bude dostávat nějaké malé kapesné a uvidí, že jí penízky došly a další nejsou, až bude schopná pochopit čísla, tak jí můžete ukázat třeba zůstatek, že se tam připsaly peníze po výplatě… A tak. Určitě si nebude celý život myslet, že peníze rostou na stromě…
Jasně že je ještě malá, to byl i poslední odstaveček v prvotním příspěvku, který se uložil jen do duplicitní diskuze (samo se to tak udělalo
). Jen to byla taková moje dnešní úvaha. My s bráchou jsme odjakživa věděli (nebo co si aspoň pamatuju), že peníze jsou za práci a když dojdou, tak prostě nejsou. Dnešní děti to musíme naučit, protože máme bankomaty.