Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré ránko děvčátka
Včera jsem byla s kámoškou na kávě a ona mě cosi vyprávěla.Moc bych potřebovala vaše rady a názory…díky
Má švagrovou V a ta má sestu A.Sestra A má dvouletého klučíka S.Vdávala se v 18 a v 19 už byla mamka.Teď je momentálně v rozvodovém řízení.Malý byl u V s matkou na návštěvě.Hrál si a pak najednou povídel díra-bojím.To se opakovalo celý den až do odjezdu.Kamarádka se ptala co to pořád S říká.V nato ať ji ani nemluví,že sestra nechce za ním pořád běhat tak to zavírá do sklepa nebo do komory-doma…
A za to jak se chová ke klukovi ať k ní ani neleze…pak měl S opařené ručičkya jeho matka všude tvrdila,že ho hlídala kamarádka a tam se opařil.Skutečnost byla jiná.Opařil se ji doma-udělala si kávu do velkého hrnku a dala na nízký stoleček.Malý tam strčil ručičky…
Při další návštěvě přišel s dědou hošík.Hrál s hračkami a nechtěl je uklidit.Tak děda zvýšil hlas a šel k němu-malý v ten okamžik se malý schloulil do klubíčka a rukama si zakryl obličej a hlavu…V se zeptala táty co to dělá,prý se vzteká byla odpověd.Tak ho vzala do náručí a uklidnila.S si dal ruce z hlavy pryč a povídá-už je to dobý je to pyč…a šel si hrát.Toto se opakovalo pokaždé když v místnosti někdo zvýšil hlas…
Všem se nelíbí co se děje s malým S.Není dobře,aby A zakazovaly chodit na návštěvy s malým.Tím se vlastně distancují od něj a od toho co se tam děje.Její muž ho chtěl do vlastní péče,ale soud ho dal matce.Co tedy dál děvčátka? Nahlásit na sociálce o podezření týrání?…děkuji za názory i rady ![]()
Za mě rozhodně nahlásit,můžeš i anonymně.Fuj,už je mi zas po ránu blbě ![]()
Neváhala bych ani minutu a dala žádost na prověření,zda nejde o týrání!Podle mě,to určitě není v pořádku,chudák chlapec,si to pak ponese celým životem!V horším případě,to bude pak dělat svým dětem,protože mu to přijde „normální“!Takže za mě,určitě nahlásit,třeba i na policii,sociálce,to je fuk kde,hlavně někde,ať se dítě netrápí zbytečně…
Ahoj,
tohle je moc těžké, protože se jedná o člena rodiny. Ale asi bych zavolala na sociálku, nebo spíš došla osobně a všechno jim to tam takhle řekla, jak jsi to napsala… Jestli ho týrají, tak má podle mne přednost to to řešit, než zachování „dobrých vztahů v rodině“ (stejně dobré nejsou, když jste všichni přesvědčeni, že ho týrá, což se asi děje). Prostě bych to nechala řešit lidi, kteří s tím mají zkušenosti, to by snad sociálka měla být, ne?
Ale opravdu je to nezáviděníhodná situace, chudák dítě, tohle si žádné nezaslouží … ![]()
P.S.: Pokud to na tu sociálku dotáhneš, asi budeš muset počítat s tím, že ta dotyčná maminka se dozví, že je to info od tebe, a určitě tě za to bude nenávidět a bůhví, jakou sviňárnu na tebe vymyslí
Přesto si myslím, že bys to měla nahlásit …
Hodaka píše:
Za mě rozhodně nahlásit,můžeš i anonymně.Fuj,už je mi zas po ránu blbě
Přesně,úplně se mi zvedl žaludek a slzy na krajíčku…
Nahlásit ano,ale sociálka se ohlásí předem než přijde.Jeho teta by si ho vzala do vl.péče,ale neví jak a nechce zbytečně dělat si zle…to by musela přijít neohlášená což asi nedělají…
Taky mě bylo špatně,když mě to kamarádla líčila…husinu jsem měla a zlost na tu rádoby Matku…proto jsem to tu hodila do placu…
Příspěvek upraven 15.08.10 v 09:07
j.citra píše:
Neváhala bych ani minutu a dala žádost na prověření,zda nejde o týrání!Podle mě,to určitě není v pořádku,chudák chlapec,si to pak ponese celým životem!V horším případě,to bude pak dělat svým dětem,protože mu to přijde „normální“!Takže za mě,určitě nahlásit,třeba i na policii,sociálce,to je fuk kde,hlavně někde,ať se dítě netrápí zbytečně…
Ano, souhlasím, krom toho, že to týrání (pokud to je, ale podle popisu asi ano) ovlivní celý jeho život, ovlivní to život i jeho dětí, případně partnerky… ![]()
Teď koukám,že jsi z Hradce,tak dojdi na sociálku představovat se nemusíš.Nebo na Benešovce,nevím jestli ji znáš je komunitní centrum Bé plus,když jsem tam bydlela tak tam měli něco takovýho napsaný na dveřích,tam by tě meli vyslechnout taky anonymně.A nebo zavolat na číslo linky bezpečí č.116 111,prý je to zdarma,jak z mobilu tak pevné.
Sylvajs píše:
Nahlásit ano,ale sociálka se ohlásí předem než přijde.Jeho teta by si ho vzala do vl.péče,ale neví jak a nechce zbytečně dělat si zle…to by musela přijít neohlášená což asi nedělají…Taky mě bylo špatně,když mě to kamarádla líčila…husinu jsem měla a zlost na tu rádoby Matku…proto jsem to tu hodila do placu…
Příspěvek upraven 15.08.10 v 09:07
Myslím,že v případě týrání chodí neohlášený,jinak by to přeci postrádalo smysl.
Hodaka -mě se to netýká,ale ti lidé bydlí ve Skutči a okolí…díky za číslo
To je jedno,nahlásila bych to v HK,oni si to mezi úřadama předaj
teda po ránu z toho mám husí kůži
chudáček dítě. ať to určitě na sociálku nahlásí. když přijdou ohlášeně, uvidí jak se dítě chová… a taky se podle mě nechává dítě posuzovat psychologovi. Klárčina chůva pracuje v dětském domově a starají se tam i o takovéhle děti, které odebrali rodičům (mají děti od 6 měsíců do 6 let). je to strašné, co někdy dokáží rodiče dětem udělat ![]()
Sociálka na tyhle šetření chodí neohlášená, ale platí bohužel pravidlo - zachovat v rodině, takže budou matce domlouvat atd. a dítě tam nechají, dokud se nestane „něco horšího“ s tím, že jí budou chodit pravidelně kontrolovat (o těchto návštěvách už matka asi bude vědět).. Takže je to složité. Ale určitě bych to nahlásit zkusila, jaké mají jinak životní podmínky? Jsou zabezpečeni? Myslím tím, vypadá to u nich „normálně“?
PetaP -jsou mu něco málo přes dva roky a váží 19 kg takže asi hlady netrpí…nevím jak to nich vypadá normálně…mám to z druhé ruky…co vím,že maminka je lechtivá v rozkroku a malého pořád někde strká aby mohla nahánět chlapy…hlídá sestra,děda,ale i cizí lidi…dokonce požádala 14-letou dceru paní co ji zdraví-dobrý den…ta byla tak zaskočená,že řekla,že se musí zeptat mamky…ta když to zjistila tak nevěřila vlastním uším ![]()