Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla by jsem si vyslechnout názory a zkušenosti všech. Čím více zkušenější maminka tím lépe. Je mi 20 let jsem v prvním ročníku na VŠ která mi jde a není težká. Vzhledem ke zdravotním problémům mi bylo doporučeno otěhotnit do 25 let (zbývají mi 4..narozeniny se blíží). Myslíte že byse při dálkovém studiu dalo kvalitně vychovávat dítě? Nechci řešit finance (to je mi jasné
)Myslíte že je unosné starat se o drobečka a zároven byt schopná dostudovat? Asi ještě přidám poznámku že mám partnera staršího, fin. zajištěného se kterým jsem něco přez 5 let ale rodinu jako potencionalni babičku mám daleko. Co vy na to?
loni jsem dokončila 4 letou školu, dálkově. DOst holek od nás ze třídy bud nastoupilo s miminky, těhotné nebo během studia otěhotněly a měly mimča. Pár jich přerušilo na rok školu, jedna to vzdala (bydlela daleko a neměla hlídání). ![]()
Ostatní holky to zvládaly, škola byla 1-2× týdně odpoledne. Na zkoušky většinou braly mimča a dítka sebou ![]()
Ted rok studujeme dálkově (cca půlka bývalé třídy) další školu a právě spolužačka nastoupila v září s měsíčním miminkem
+ 5 letou dcerou. Mimochodem, za měsíc dělá dvoje příjmačky na VŠ na Mgr. obor ![]()
Pokud máš podporu partnera, bude ochoten den,dva v týdnu hlídat miminko, tak do toho rozhodně jdi ![]()
p.s.: třeba natrefíš na nějakou fajn a zodpovědnou kamarádku, která si ráda přivydělá hlídáním miminka a budete tak spokojené obě dvě ![]()
Příspěvek upraven 14.04.11 v 16:20
Ahoj Zakladatelko,
VŠ sice mám, ale mimčo ještě ne, ohledně tvého dotazu, já osobně si myslím, že když budeš chtít, tak to zvládneš. Když jsem studovala, bylo tam taky pár holek, které studovaly denní a braly miminko s sebou někdy i do školy
Vem si, že lidi studují při práci. Budeš potřebovat hlídání na nejnutnější dobu ve škole a čas na učení se určitě taky najde. Pro mě by byly stěžejní ty finance, ale jestli tohle neřešíš…určitě to bude stát spoustu sil, ale neviděla bych v tom problém ![]()
ahojky, tak já jsem taky bez rodiny, bez podpory, mám pouze manžela, a zvládáme to zatím, mimčo ještě nevykouklo, ale vím, že to zvládneme ![]()
A v září taky nastupuji do školy dálkově ![]()
Všechno se dá zvládnout, pokud si věříš ![]()
Pro mě naprosto nepřijatelné, zvládnout se to určitě dá, ale za jakou cenu.Jsou to potom zbytečné nervy, nešla bych do toho ![]()
Ty joo, Vy jste úžasná
Právě mě jde o to jestli se dá při miminku najít čas a síla na učení, protože si neumím představit jaké to ,,dálkaření" musí dát šílenou práci. Děkuji Vám za odpověd.
Na VŠ mě vzali a já najednou zjistila, že jsem těhu (miminko jsme si přáli)… zalekla jsem se a nakonec do školy nenastoupila.. Vůbec toho ale nelituju, …
škola se dá začít studovat i v pozdějším věku
Škola byla v Českých Budějovicích, jsem od Plzně.. byly by to víkendy v tahu a na celý den… To jsem nechtěla…
Rozhodnutí je na tobě.. určitě se to zvládnout dá a pokud máš podporu v partnerovi a nic ti studiu nebrání, tak šup do školy… ta se vždycky hodí !! Jen si předem rozmysli, co je pro tebe prioritní
![]()
ahoj holky,
taky se přidávám se svou zkušeností. studuji dálkově při zaměstnání. letos bych měla končit bc. a mám podanou přihlášku na Mgr.. jsem momentálně v 8tt.
nevolnosti, ospalost, únava.. není to nic moc, když se člověk má učit. ale věřím, že to zvládnu. když ne v prvním termínu, tak v druhém. důležité je se nestresovat a být v pohodě. s magisterským ještě uvidím. on totiž studuje i manžel. vyšlo by to tak, že on by končil bc. a já Mgr. o to by to bylo u nás složitější. taky mám spoustu kolegyň ve škole, které studují s mimčem.
takže pokud ti to ve škole jde, pokračuj i jako těhotná a pak s mimčem. když to budeš zvládat, tak super, když ne, můžeš přerušit a dodělat to až to půjde. nejde o život
studovat se dá přece celoživotně ![]()
ať se ve všem daří ![]()
a ono je možná i škola života lepší
Než nějaký zlomky a chemický vzorečky
![]()
Děkuji moc za vaše názory, moc si toho Vážím. Víte bojím se toho aby až dětátko odrozte aby jsem neskončila jako nezaměstnaná nebo jiné zaměstnání které by mě neuspokojovalo-proto také dělám VŠ chtěla by jsem si své zaměstnání vybrat. Také si myslím že když se odprostím od nervů a stresu že by jsem to zvládla, já to chci zvládnout! Doktorka mi po 25 roce dává min. šance na otěhotnění..a v otázce připravenosti na takovou zodpovědnost, 100% si jistá nejsem ale na 70% určitě ano.
Zakladatelko, se zkušeností známých a přátel vím, že jde vychovat mimčo i při denním studiu
jen se nebát a umět si to zorganizovat! Někdo to zvládne, někdo ne. Sama uvidíš!! ![]()
Taky se chystám na VŠ ![]()
barbara: já mimčo zatím ještě nemám, ale jsem ve 21tt, letos budu končit první ročník navazujícího magisterského studia. Termín porodu mám 29.8. a jsem odhodlaná s individiuálním studijním plánem poslední rok dodělat. Zatím musím říct, že jsou ve škole všichni moc vstřícní a pokud máš podporu manžela (přítele), jdi do toho. Já byla úplně ve stejné situaci - je mi 23, manžel o dost starší - a taky jsem se dlouho rozhodovala, jestli do toho jít nebo ne. I když jsem zpočátku měla pochybnosti, bylo mi špatně a učila jsem se na zkoušky, dneska už cítím, jak malej kope a vím, že to rozhodnutí bylo správné. A taky věřím, že když se chce, všechno jde!
Ahoj, napíšu ti své zkušenosti se studiem VŠ a miminkem.
Studuji posledním rokem Bc dálkově. Syn se narodil na začátku 2.ročníku, a celé těhu (tzn. od půlky 1.ročníku) jsem byla na rizikovém těhu a jezdila jen na zkoušky. Naštěstí mi kantoři povolili nepřítomnost na přednáškách. Je nás ve škole plno maminek s různě starými dětmi a zatím se nám studium vede snad lépe než jiným bezdětným holkám
Možná je to tím, že si to jako matky dovedeme velmi dobře zorganizovat, lépe přijmeme nevyspalost před zkouškami a stresové situace jsou pro nás hračka…to byla trošku nadsázka ![]()
Je to o tvém přesvědčení, vytrvalosti a hlavně pomoci partnera, kamarádů, spolužáků i kantorů. POkud ti každý alespoň v pár věcech vyjde vstříc, tak se to zvládnout dá. Držím ti palce, ať to zvládneš a všechno bude v pohodě ![]()
ahoj, já v to doufám, podle některých příbuzných jsem sobec, že studuju,ale doufám,že už jen 2 měsíce a bude hotovo ![]()
mám partnera, který mi pomáhá jak může, takže to jde
, nepomoci s vedením domácnosti či s dětmi, tak to nedám
jen jsem se holt dočasně smířila s tím, že nemám žádný čas vyloženě pro sebe, jen děti,domácnost a škola,ale jak říkám, je to dočasné -tedy doufám ![]()